FT: Eπιστήμονες λένε πως έλυσαν τον γρίφο των θρομβώσεων με τα εμβόλια AstraZeneca και J&J

Οι Γερμανοί ειδικοί υποστηρίζουν πως έχουν βρει και τη λύση στο πρόβλημα. Είναι ήδη σε επικοινωνία με την J&J.
Open Image Modal
SOPA Images via Getty Images

Ομάδα Γερμανών επιστημόνων ότι εντόπισε την αιτία που σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούνται επικίνδυνες θρομβώσεις σε εμβολιασθέντες με τα σκευάσματα των  AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά του Covid-19.

Υποστηρίζουν μάλιστα πως μπορούν να βοηθήσουν τις κατασκευάστριες να  βελτιώσουν τα εμβόλιά τους για να αποφεύγεται η εμφάνιση αυτών των σπάνιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Το ”κλειδί” είναι ο αδενοϊός, ο κοινός ιός του κρυολογήματος που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει την ακίδα πρωτεΐνης του κορονοϊού στο σώμα, όπως λέει ο Ραλφ Μαρσαλεκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γκαίτε στη Φρανκφούρτη.

Τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer / BioNTech και Moderna δεν χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα ”παράδοσης” και η χορήγησή τους δεν έχει  συνδεθεί με περιστατικά πήξης του αίματος.

Οι επιστήμονες σε μια προκαταρκτική δημοσίευση, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμούς τους, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα έγκειται στην είσοδο του αδενοϊού στον πυρήνα του κυττάρου και όχι μόνο στο κυτταρικό υγρό, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες.

«Ο κύκλος ζωής του αδενοϊού περιλαμβάνει τη μόλυνση των κυττάρων… είσοδο του αδενοϊικού DNA στον πυρήνα, και στη συνέχεια μεταγραφή γονιδίου από τον μηχανισμό μεταγραφής του ξενιστή», όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα. ″Και ακριβώς εδώ βρίσκεται το πρόβλημα: το ιικό κομμάτι DNA ... δεν είναι βελτιστοποιημένο για να μεταγραφεί μέσα στον πυρήνα.” Μέσα στον πυρήνα των κυττάρων, τμήματα της ακίδας πρωτεΐνης συναρμολογούνται ή χωρίζονται. Αυτά γίνονται μεταλλαγμένα πρωτεϊνικά κομμάτια που επιπλέουν στο σώμα και σπάνια προκαλούν θρόμβους αίματος.  Οι μεταλλαγμένες εκδοχές,  δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου γίνεται η σημαντική ανοσοποίηση. Αντ′ αυτού, οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους.

Ο καθηγητής Μάρασαλεκ υποστηρίζει ότι τα εμβόλια μπορούν να επανασχεδιαστούν για να αποφευχθεί το πρόβλημα. Η J&J είναι ήδη σε επαφή μαζί του, όπως είπε ο ίδιος στους Financial Times.

Η εταιρεία «προσπαθεί να βελτιστοποιήσει το εμβόλιο της τώρα», είπε στην εφημερίδα. «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να πούμε στις εταιρείες πώς να μεταλλάξουν αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την ακίδα πρωτεΐνης με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες αντιδράσεις».

Ωστόσο, δεν οι γερμανοί επιστήμονες δεν είχαν κάποια επικοινωνία με την   AstraZeneca, είπε, ”αλλά αν το κάνουν, μπορώ να τους πω τι πρέπει να γίνει για να έχουν ένα καλύτερο εμβόλιο”, είπε στο FT.

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει άλλες θεωρίες και η εξήγηση του Μάρσαλεκ, για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, εξακολουθεί να αποτελεί μια υπόθεση, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους ειδικούς.