Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η πίεση από τη Δύση εμποδίζει τις προσπάθειες της Μόσχας να φέρει χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πιο κοντά στην «τροχιά» της και να ενισχύσει τους οικονομικούς της δεσμούς με τον «παγκόσμιο νότο», αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε.
Η εσωτερική παρουσίαση προβλήθηκε σε συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν τον περασμένο Απρίλιο και παρέχει μια σπάνια ματιά σχετικά με το πώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει βλάψει τις σχέσεις με κάποιους από τους πιο στενούς συμμάχους της. Στο πλαίσιο της ανάλυσης γίνεται παραδοχή πως η πίεση από τις δυτικές κυρώσεις, καθώς και οικονομικά θέματα, έχουν καταφέρει να επιδεινώσουν τις σχέσεις της Μόσχας και κάποιους από τους πιο κοντινούς της εμπορικούς εταίρους.
Η έκθεση παρουσιάστηκε σε πολλούς ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και κορυφαία στελέχη κάποιων εκ των μεγαλύτερων κρατικών εταιρειών της Ρωσίας. Την είδαν επίσης οπαδοί της πιο σκληρής γραμμής, όπως ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, που έχει ζητήσει από τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ευρώπης, και ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, που υποστηρίζει την ακραία χρήση βίας κατά των Ουκρανών.
Σύμφωνα με την έκθεση η Μόσχα φιλοδοξεί να αποκαταστήσει την πρόσβασή της στο παγκόσμιο εμπόριο θέτοντας τη Ρωσία στο κέντρο ενός ευρασιατικού εμπορικού μπλοκ που θα επιχειρούσε να ανταγωνιστεί τις σφαίρες οικονομικής επιρροής των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας.
Η Ρωσία εκλαμβάνει τη δημιουργία αυτής της «μακροπεριφέρειας» ως σημαντικό μακροπρόθεσμο project, που θα αντέξει στον χρόνο περισσότερο από τις συνομιλίες με τη Δύση, ως μέσο που θα τη βοηθήσει να ενισχύσει τη θέση της στην «παγκόσμια αρένα». Το νέο αυτό μπλοκ θα συνέδεε τη Ρωσία με τον «παγκόσμιο νότο» παρέχοντας πρόσβαση σε πρώτες ύλες, αναπτύσσοντας σχέσεις σε επίπεδα οικονομίας και μεταφορών, και λειτουργώντας ενωτικά μέσω μιας κοινής«κοσμοθεωρίας...όπου γράφουμε κανόνες για τον νέο κόσμο και έχουμε τη δική μας πολιτική κυρώσεων», σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο περιλαμβάνεται παραδοχή πως τα εμπόδια στην επαναφορά της Ρωσίας παραμένουν σημαντικά. Η έκθεση λέει ότι οι χώρες της Δύσης απείλησαν επιτυχώς τις χώρες της κεντρικής Ασίας για να συμμορφωθούν στις κυρώσεις μέσω μιας προσέγγισης «καρότου και μαστιγίου», προσφέροντάς τους πρόσβαση σε διεθνείς αγορές, διαδρόμους μεταφορών και αλυσίδες προμηθευτών που παρακάμπτουν τη Μόσχα. Οι σύμμαχοι της Ρωσίας, στο μεταξύ, έχουν επωφεληθεί από τις κυρώσεις βγάζοντας ρωσικές επιχειρήσεις από τις δικαιοδοσίες τους, παίρνοντας τον έλεγχο των ροών εισαγωγών και εξαγωγών και παίρνοντας την παραγωγή από τη Ρωσία, σύμφωνα με την αναφορά. Όπως συμπληρώνεται, οι χώρες της κεντρικής Ασίας έχουν επιπλέον απαιτήσεις για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους από την παραβίαση κυρώσεων.
Στην έκθεση τονίζεται ότι η Ρωσία θα πρέπει να κάνει τους σχεδιασμούς της μακροπρόθεσμα για να διατηρήσει τις χώρες της κεντρικής Ασίας στην «τροχιά» της. Αυτά που προτείνονται είναι να επικαλεστεί η Μόσχα την κοινή τους ιστορία και να σεβαστεί την ανεξαρτησία τους, κατανοώντας παράλληλα πως μια ρωσική νίκη στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας δεν θα επαρκέσει για να λάβει τέλος η πίεση των κυρώσεων της Δύσης. «Οι στενές σχέσεις με μια χώρα (σαν τη Ρωσία) θα είναι πηγή δυσκολιών» σημειώνεται στην έκθεση.
Χώρες της κεντρικής Ασίας, συμπληρώνεται, εκμεταλλεύονται το ότι η Ρωσία να ευάλωτη και αναζητούν τρόπους συσπείρωσης χωρίς αυτήν, σε ομάδες όπως ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών. Οι χώρες αυτές έχουν «αλλάξει την κοσμοθεωρία τους...επανεξετάζοντας τη συλλογική μας ιστορία», προωθώντας την αγγλική ως δεύτερη γλώσσα αντί της ρωσικής και μετακινούμενες προς δυτικά εκπαιδευτικά πρότυπα- στέλνοντας επίσης τις ελίτ τους να εκπαιδευτούν στη Δύση. Οι χώρες αυτές θα πρέπει να «πάρουν μια απόφαση σχετικά με τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία» καταλήγει η έκθεση.
Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας και έχει προσπαθήσει να δείξει πως συμμορφώνεται στις δυτικές κυρώσεις. Το γειτονικό Κιργιστάν, ωστόσο, έχει ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας και θεωρείται σημαντική οδός για την αποφυγή κυρώσεων. Ως πιο επιτυχημένη περίπτωση υποδεικνύεται η Λευκορωσία και γίνεται σύγκριση με το κάλεσμα του προέδρου Λουκασένκο το 2018 για οικονομική στροφή και αλλού πέραν της Ρωσίας με τη διακήρυξή του έξι χρόνια αργότερα πως «θα είμαστε πάντα ενωμένοι με τη Ρωσία».
Αναφορά γίνεται και στην ανάπτυξη της υπό την ηγεσία της Μόσχας Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, που περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν. Όπως σημειώνεται αντιμετωπίζει «συστημικά προβλήματα», μεταξύ των οποίων κίνδυνος κυρώσεων, χρήση διαφορετικών συστημάτων πληρωμών μετά την εκδίωξη της Ρωσίας από το σύστημα Swift και ο έλεγχος συναλλάγματος που έθεσε σε ισχύ η Μόσχα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των κυρώσεων.