«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον καταστροφικό αντίκτυπο της καταιγίδας Daniel σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγωγικά προϊόντα της: τη φέτα», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.
Περίπου το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν πολλές μεσογειακές χώρες αυτόν τον μήνα. Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή. Είναι δύσκολο να διατηρηθούν τα ζώα που επέζησαν από την καταστροφή, δεδομένου ότι μεγάλες εκτάσεις παραμένουν κάτω από το νερό και είναι δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς ζωοτροφές, τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
«Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά τις πλημμύρες δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους», δήλωσε στους FT, ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος.
«Οι αγρότες αναμένουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ από την καταιγίδα Daniel, τη χειρότερη που έπληξε τη χώρα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα ενώ στην συνέχεια γίνεται λόγος ότι «περίπου το ένα τέταρτο της γης που χρησιμοποιείται για τη γεωργία και τη βιομηχανική παραγωγή στη Θεσσαλία πλημμύρισε - και πιθανότατα η γη αυτή δεν θα είναι γόνιμη για τα επόμενα χρόνια...».
FT: Οι αναλυτές προειδοποιούν για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της καταιγίδας στην οικονομία
«Όλοι μιλούν για το κόστος των πλημμυρών ... σε λίγους μήνες, θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις [που θα οδηγήσουν] ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις σε κατάρρευση», δήλωσε ο Γιάννης Καραστέργιος, σύμβουλος γεωργίας στην περιοχή στους Financial Times. Εκτός από το χαμένο ζωικό κεφάλαιο, πρόσθεσε ότι πολλές αποθήκες δεν μπόρεσαν να επισκευαστούν, με τους αγρότες να χάνουν τόνους ζωοτροφών.
«Χρόνια σκληρής δουλειάς καταστράφηκαν μέσα σε δύο ημέρες. Δεν είναι εύκολο να ξαναδημιουργήσεις αποθήκες και να μεγαλώσεις ένα κοπάδι από το μηδέν».
Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65% της παραγωγής.
«Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν σύντομα ένα δίλημμα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος- θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα τους», δήλωσε ο κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι οι παραγωγοί φέτας θα επικεντρωθούν στις εξαγωγικές αγορές. «Οι ελλείψεις θα είναι πιο εμφανείς στην Ελλάδα», είπε.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία που διαθέτει το μεγαλύτερο εργοστάσιο φέτας στην Ελλάδα, και εδρεύει στα Τρίκαλα. Το εργοστάσιο, όπως σημειώνεται, έπρεπε να κλείσει για δύο εβδομάδες καθώς το νερό και η λάσπη κάλυψαν τα μηχανήματα, με εκτιμώμενες ζημιές ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στους FT, o εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Στέλιος Σαράντης αναγνώρισε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η δική του, θα πρέπει να υποστούν μέρος των ζημιών. «Κάθε χρόνο χρηματοδοτούμε κτηνοτρόφους», είπε. «Αυτή τη φορά, το ποσό που θα δώσουμε θα είναι μεγαλύτερο, δεν έχουμε άλλη επιλογή».
Κληθείς να απαντήσει εάν αναμένει να υπάρξουν ελλείψεις, ο κ. Σαράντης ήταν αρνητικός. Στήριξε την εκτίμησή του στο γεγονός ότι οι τιμές της φέτας είχαν ήδη εκτοξευθεί περίπου 40% τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του πληθωρισμού, οδηγώντας σε πτώση 10% στην τοπική ζήτηση. Όπως εξήγησε, θεωρεί ότι αυτή η η πτώση θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τις ελλείψεις. «Θα υπάρχει λιγότερη φέτα τριγύρω, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ελλείψεις».
Δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος ο Νικόλαος Μπίζιος της Γαλακτοβιομηχανίας Μπίζιος, ο οποίος εκτίμησε ότι οι τιμές για το τυρί θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμη περισσότερο εάν αυξηθεί το κόστος των ζωοτροφών. «Είναι μια δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί, καθώς καλλιέργειες και εργοστάσια με ζωοτροφές έχουν πλημμυρίσει», είπε.
Η αποκατάσταση των ζημιών και η απελπισία των γεωργών και κτηνοτρόφων
Παράλληλα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις προσπάθειες αποκατάστασης, την έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τα επιπλέον 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών και την δέσμευση να διπλασιαστεί ο ειδικός λογαριασμός του αποθεματικού για εθνικές καταστροφές.
«Η Ελλάδα διέθεσε 200 εκατ. ευρώ για την περιφερειακή ανασυγκρότηση και την πρόληψη πλημμυρών σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, όταν επλήγη από μια ηπιότερη καταιγίδα το 2020», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει- ποιος φταίει για αυτή την καταστροφή και τι συνέβη με τα κονδύλια που δόθηκαν πριν από μερικά χρόνια και υποτίθεται ότι θα μας προστάτευαν από μελλοντικές καταιγίδες;», αναρωτιέται ο Βασίλης Πατσιαλής, ένας μεγάλος παραγωγός σιταριού και βαμβακιού που εδρεύει στην Καρδίτσα.
«Είναι η δεύτερη φορά που καλούμαστε να ξαναφτιάξουμε τα κοπάδια μας», δηλώνει στους FT, ο Φώτης Πατούνης, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων του Παλαμά. «Στην προηγούμενη πλημμύρα, τα ζώα μας πνίγηκαν και τα χωράφια μας πλημμύρισαν, αλλά καταφέραμε να επιβιώσουμε».
Τέλος οι FT, ολοκληρώνουν το δημοσίευμα τους με τις εκκλήσεις των ντόπιων παραγωγών.
Εκτός από τις χαμένες κατσίκες και τα πρόβατα, οι ντόπιοι παραγωγοί έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν σοβαρές ζημιές στα σπίτια τους και κατεστραμμένο γεωργικό εξοπλισμό και μηχανήματα. «Πολλοί από τους συναδέλφους μου μου λένε ότι δεν έχουν τη δύναμη να ξεκινήσουν από την αρχή», δήλωσε ο κ. Πατούνης.
«Αυτή τη φορά η καταστροφή μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη», πρόσθεσε. «Πολλοί ντόπιοι παραγωγοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να μετακομίσουν στις πόλεις. Όλα εξαρτώνται από το πόση βοήθεια θα τους παράσχει η κυβέρνηση».
Πηγή: Financial Times