FT: Ο Ασαντ μετέφερε 250 εκατ. δολάρια σε μετρητά στη Μόσχα σε μια διετία

Δύο τόνους μετρητών σε χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων και των 500 ευρώ.
|
Open Image Modal
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η κεντρική τράπεζα του Μπασάρ αλ Άσαντ μετέφερε 250 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στη Μόσχα κατά τη διάρκεια μιας διετίας, όταν, τότε, ο Σύρος δικτάτορας ήταν υπόχρεος στο Κρεμλίνο για στρατιωτική υποστήριξη και οι συγγενείς του αγόραζαν κρυφά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, γράφουν οι Financial Times (FT).

Αποκάλυψαν επίσης αρχεία που δείχνουν ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ αντιμετώπιζε απελπιστική έλλειψη συναλλάγματος, μετέφερε σχεδόν δύο τόνους μετρητών σε χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων και των 500 ευρώ, στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας για να κατατεθούν σε ρωσικές τράπεζες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις μεταξύ του 2018. και 2019.

Δεδομένης της πίεσης που αντιμετώπιζε ο Άσαντ από τις δυτικές κυβερνήσεις, ειδικά από τις ΗΠΑ για περισσότερο από μια δεκαετία, γνώριζε πάντα ότι δεν θα ήταν ποτέ αποδεκτή «παρέα» στις δυτικές χώρες. Έτσι, είχε χρόνια στη διάθεσή του για να προσπαθήσει να καρπωθεί παράνομα τα χρήματα και να δημιουργήσει συστήματα που θα ήταν ασφαλή «καταφύγια εμπιστοσύνης», καταλήγει ένας ειδικός που επικαλείται οι FT.

Οι μεταφορές από τη Δαμασκό υπογραμμίζουν πώς η Ρωσία, ένας κρίσιμος σύμμαχος του Άσαντ που του παρείχε στρατιωτική υποστήριξη για να παρατείνει το καθεστώς του, έγινε ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τα μετρητά της Συρίας, καθώς οι δυτικές κυρώσεις την εκδίωξαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η αντιπολίτευση και οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει το καθεστώς Άσαντ ότι λεηλατεί τον πλούτο της Συρίας και ότι καταφεύγει σε εγκληματικές δραστηριότητες – όπως το εμπόριο ναρκωτικών – για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο και τον δικό του πλουτισμό.

Οι αποστολές μετρητών στη Ρωσία συνέπεσαν με την εξάρτηση της Συρίας από τη στρατιωτική υποστήριξη του Κρεμλίνου, μεταξύ άλλων από μισθοφόρους της οργάνωσης Wagner, και η οικογένεια του Άσαντ άρχισε να αγοράζει πολυτελή ακίνητα στη Μόσχα.

«Η Ρωσία είναι ένα καταφύγιο για τα οικονομικά του καθεστώτος Άσαντ εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Εγιάντ Χαμίντ, ανώτερος ερευνητής στο Συριακό Πρόγραμμα Νομικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η Μόσχα έχει γίνει «κόμβος» για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την καταστολή της βίαιης εξέγερσης του Άσαντ το 2011.

Η φυγή του Άσαντ στη Μόσχα, καθώς οι αντάρτες πλησίαζαν τη Δαμασκό, έχει εξοργίσει ακόμη και ορισμένους πιστούς του πρώην καθεστώτος, οι οποίοι τη βλέπουν ως απόδειξη του πρωτίστως προσωπικού συμφέροντος του Άσαντ.