Financial Times: Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους

Financial Times: Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους
|
Open Image Modal
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, and Greek Prime Minister Alexis Tsipras, center, button their jackets as the stand with European Council President Donald Tusk during arrivals at the Eastern Partnership summit in Riga, on Friday, May 22, 2015. EU leaders gather for a second day of meetings with six post-communist nations to discuss various issues, including enlargement, the economy and Ukraine. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)
ASSOCIATED PRESS

To φως της δημοσιότητας έχει δει το νέο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο έχει «διαρρεύσει» από τον δημοσιογράφο των Financial Times, Peter Spiegel και αναδημοσιεύεται στα μεγαλύτερα Μέσα παγκοσμίως.

Όπως σημειώνεται στο Non Paper της ελληνικής κυβέρνησης που έχει συνολική έκταση 7 σελίδες, στόχος είναι αφενός η ταχύτατη επιστροφή της χώρας στις αγορές και, αφετέρου, η ανάκαμψη της οικονομίας. Για να επιτευχθεί ο διπλός αυτός στόχος, οι ελληνικές αρχές καταθέτουν προτάσεις που δίνουν έμφαση σε δύο παραμέτρους.

Σε πρώτο επίπεδο, η πρόταση αφορά την αναχρηματοδότηση μέρος του χρέους της Ελλάδας, χωρίς κουρέματα και, δεύτερον, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αφορά την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση του χρέους από το σημερινό επίπεδο, του 180%, στο 93% έως το 2020 και στο 60%, έως και το 2030. Αυτό προτείνεται πως μπορεί να γίνει με τα εξής βήματα:

Όσον αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο κείμενο σημειώνεται πως η συνολική οφειλή των 27 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περιλαμβάνει κέρδη 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα 9 δισεκατομμύρια προτείνεται να δοθούν για την πρόωρη αποπλήρωση σχεδόν των μισών οφειλών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βάσει της συμφωνίας του 2012, που ορίζει πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα επιστρέψουν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όσον αφορά το υπόλοιπο ποσό, η αποπληρωμή τους προτείνεται να γίνει με τον τρόπο που γίνεται έως και σήμερα, δηλαδή μέσω της άντλησης κεφαλαίων από την αγορά καθώς και από νέα δάνεια στήριξης.

Ακόμη, προτείνεται μια ανταλλαγή των χρημάτων από το πρώτο πακέτο βοηθείας της Ελλάδας- ήτοι 110 δισεκατομμύρια ευρώ- με αέναα ομόλογα (perpetual bonds). Σε τέτοιου είδους ομόλογα, πληρώνονται μόνο οι τόκοι και όχι το κεφάλιο. Η πρόταση αυτή αφορά μια εναλλακτική λύση, με επέκταση της αποπληρωμής των δανείων για μια περίοδο 100 ετών συνολικά.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτος στήριξης- το οποίο είναι ύψους 144 δισεκατομμυρίων ευρώ- από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προτείνεται η διαίρεση του, κατά το ήμισυ, και η διαφορετική εξέταση του κάθε μισού. Για το πρώτο μέρος, λοιπόν, προτείνεται η αύξηση του επιτοκίου από 2.5% σε 5%, ενώ για το δεύτερο προτείνεται η οριστική του διαγραφή.

Όπως σημειώνεται, εξάλλου, το χρέος της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι βραχυπρόθεσμο και για αυτό δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα, καθώς αποτρέπει την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να αναχρηματοδοτηθεί το χρέος της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και εντός του πλαισίου του κανονισμού.

«Καθώς το ελληνικό κράτος δεν θα λάβει ούτε ένα επιπλέον ευρώ», σημειώνεται στο κείμενο, «Η Ελλάδα και οι εταίροι πρέπει να συμφωνήσουν πως οι όροι για το νέο αυτό δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα είναι οι ίδιοι με τους όρους της ολοκλήρωσης της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Προτείνεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να δανείσει 27 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθούν τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος, ο οποίος έφερε στο φως της δημοσιότητας της προτάσης της ελληνικής πλευράς χαρακτηρίζει το έγγραφο «φιλόδοξο, όσο και δημιουργικό». Σημειώνει, βέβαια, πως «πολιτικά, είναι μη αποδεκτό από τους Ευρωπαίους δανειστές, καθώς εκείνοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να δεχθούν μια τέτοια ανακούφιση από το χρέος, παρά και την αντίθετη άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».