Φτάνουν τους 180.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ - Ποιές χώρες σημείωσαν ξανά αρνητικά ρεκόρ

Τα τελευταία στοιχεία από την επιδημιολογική κρίση σε όλο τον κόσμο.
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 820.000 ανθρώπους ως αυτό το στάδιο. Μετά από αυτόν των ΗΠΑ, τους βαρύτερους απολογισμούς καταγράφουν η Βραζιλία (σχεδόν 118.000 θάνατοι), το Μεξικό (πάνω από 62.000) και η Ινδία (πάνω από 60.000).

Βραζιλία: Πάνω από 117.000 οι νεκροί 

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 1.086 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 47.161 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε τους 177.666 νεκρούς επί συνόλου 3.717.156 κρουσμάτων μόλυνσης στη Βραζιλία, τη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο, πίσω από τις ΗΠΑ.

 

Ισραήλ: Σχεδόν 2.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 16 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.943 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Συνολικά, η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 875 ανθρώπους από τους 108.403 που έχουν μολυνθεί ως αυτό το στάδιο στη χώρα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 404 από 427. Στα νοσοκομεία παραμένουν 825 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 21.062. Οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει έφθασαν τους 86.466, καθώς 2.644 κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν.

 

Αργεντινή: Για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 10.000 κρούσματα

 

Open Image Modal
RONALDO SCHEMIDT via Getty Images

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 10.550 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων μέσα σε μια μέρα ως αυτό το στάδιο, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 370.188, καθώς η χώρα δυσκολεύεται να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού την ώρα που προσπαθεί να επανεκκινήσει σταδιακά την οικονομία της, η οποία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και κρίση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταγράφηκαν ακόμη 276 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 το ίδιο διάστημα, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 7.839 ως αυτό το στάδιο.

Η χώρα, σημαντική παραγωγός σιτηρών, επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τον Μάρτιο, που αρχικά συνέβαλαν να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όμως πλέον μοιάζει να πλησιάζει ταχύτατα άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής που έχουν υποστεί πολύ βαρύτερα πλήγματα, όπως η γειτονική Χιλή.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι εδώ και καιρό το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας, καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων και θανάτων από κάθε άλλη στον κόσμο. Η οικονομία της περιφέρειας αναμένεται να δεχθεί επίσης βαρύ χτύπημα φέτος, βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια.

Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες παρέτεινε την ισχύ των έκτακτων περιοριστικών μέτρων στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες, της πρωτεύουσας, ως τα τέλη του Αυγούστου. Στην περιοχή της πρωτεύουσας καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις από τον κορονοϊό στη χώρα.

 

Μεξικό: 626 θάνατοι σε μια μέρα 

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 626 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.267 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο στους 62.076 νεκρούς επί συνόλου 573.888 μολύνσεων.

Στελέχη της κυβέρνησης της χώρας που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των μολύνσεων που έχουν επιβεβαιωθεί.

 

ΗΠΑ: Οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 κοντεύουν τους 180.000

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες τουλάχιστον 1.199 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 χθες Τετάρτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η οποία βασίζεται στα δεδομένα που ανακοινώνουν οι πολιτειακές υγειονομικές αρχές, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο να φθάνει έτσι τους 179.725.

Το ίδιο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 43.459 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τα 5,84 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή.

Οι αριθμοί αυτοί ανακοινώθηκαν την ημέρα που αποκαλύφθηκε ότι οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές κρίνουν πλέον ότι άνθρωποι που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό αφού ήρθαν σε στενή επαφή με ασθενή δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ, αντίθετα με ό,τι έλεγαν ως τώρα, χωρίς να εξηγούν ποιο είναι το στοιχείο που τις έκανε να αλλάξουν γνώμη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πει επανειλημμένα ότι η χώρα δεν χρειάζεται να κάνει τόσα πολλά τεστ, παρότι αρκετοί ειδικοί έχουν την ακριβώς αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή θα έπρεπε να γίνονται πολύ περισσότερα.

 

Γερμανία: Πέντε θάνατοι

Άλλοι 5 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο στη Γερμανία, όπου παράλληλα εντοπίστηκαν ακόμη 1.507 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή ανέρχεται πλέον σε 9.285 νεκρούς επί συνόλου 237.936 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα στοιχεία του ινστιτούτου, που είναι εξειδικευμένο στις λοιμώδεις νόσους.

 

Ινδία: Ρεκόρ 76.760 κρουσμάτων

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 χωρίς προηγούμενο, που ανήλθαν σε 75.760 τις προηγούμενες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν σε 3,31 εκατομμύρια.

Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 αυξήθηκε κατά 1.023, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει τους 60.472 νεκρούς.

Η Ινδία είναι η χώρα της Ασίας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και κατατάσσεται τρίτη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

 

Νότια Κορέα: Τα περισσότερα κρούσματα από τον Μάρτιο

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 441 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα από τις αρχές του Μαρτίου.

Τα 434 από τα κρούσματα αυτά οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Νότια Κορέα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 312 νεκρούς επί συνόλου 18.706 μολύνσεων.

Ο υπουργός Υγείας Παρκ Νίουνγκ-χου παρότρυνε τις επιχειρήσεις της χώρας να δώσουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους τους να εργάζονται από το σπίτι. «Σας παρακαλούμε να κάνετε διεξοδικούς ελέγχους των παραγόντων κινδύνου στους χώρους εργασίας, όπου το εργασιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά πρόσφορο για μολύνσεις όπως οι υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και οι αποθήκες».

Μολονότι οι αρχές τονίζουν πως η πρόσφατη έξαρση των μολύνσεων σχετίζεται περισσότερο με μια εκκλησιαστική οργάνωση και την αντικυβερνητική διαδήλωση στην οποία πήραν μέρος μέλη της, προειδοποιεί πως υπάρχει πιθανότητα νέων εστιών σε χώρους εργασίας όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση.

«Για να μειωθεί η μετάδοση στους χώρους εργασίας, σας παρακαλούμε να μειώσετε τον αριθμό των εργαζομένων μέσω ευέλικτων ωραρίων, της εργασίας από το σπίτι και των διακεκομμένων ωραρίων».

Τον Μάρτιο η Νότια Κορέα είχε εντοπίσει εστία σε call center, ενώ 100 κρούσματα συνδέθηκαν με αποθήκη του εγχώριου γίγαντα της λιανικής μέσω διαδικτύου Coupang Corp.

Σύμφωνα με τον Παρκ, τουλάχιστον το 80% των μολύνσεων της περασμένης εβδομάδας εντοπίστηκε στην πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ και συνδέονταν με την θρησκευτική οργάνωση και με τη διαδήλωση.

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται την ώρα που η κυβέρνηση πιέζει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία οι οποίες όμως συναντούν αντίσταση από το ιατρικό προσωπικό και έχουν οδηγήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

(Με πληροφορίες από Reuters, AFP, AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)