Η τορτίγια, είτε ολικής άλεσης, είτε καλαμποκιού, είναι μια επιλογή που συναντάμε συχνά, σε αρκετά διατροφικά πλάνα. Και γιατί όχι; Αφού θεωρείται μια υγιεινή πηγή υδατανθράκων, που με τον ιδανικό συνδυασμό, μας κρατάει χορτάτους για δυο-τρεις ώρες, ώσπου να έρθει η στιγμή για το επόμενο γεύμα.
Κι όμως, θα πρέπει να το παραδεχτούμε: Όπως ισχύει και για το ψωμί του τοστ, έτσι και οι τορτίγιες που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, ενώ δεν είναι η χείριστη, σίγουρα δεν είναι και η πιο αγνή τροφή. Γιατί; Γιατί σε κάθε περίπτωση, υφίστανται μια μεγάλη διαδικασία επεξεργασίας, που προφανώς, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε βήμα-βήμα.
Δηλαδή, να κόψουμε και τις τορτίγιες;
Κανείς δεν υπονόησε τίποτα τέτοιο. Απλώς, γιατί να μη δοκιμάσουμε να φτιάξουμε τις τορτίγιες μας στο σπίτι; Κι αν μας φαίνεται σκέτος μπελάς, η Έλενα Σερδάρη, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στα νοσήματα του εντέρου και την κλινική διατροφή έχει μια συνταγή με μόλις δύο υλικά, που μόνο ένα μικρό παιδί δεν θα μπορούσε να την εκτελέσει. Και αυτό παίζεται.
H σπιτική τορτίγια της Έλενας Σερδάρη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αφού αποτελείται εξ ολοκλήρου από τυρί κότατζ και αυγά. Ως εκ τούτου, θεωρείται κάτι παραπάνω από ένα πλήρες γεύμα, εφόσον τη συνδυάσουμε με λαχανικά.
Για μια τορτίγια θα χρειαστούμε:
200γρ. τυρί κότατζ
Δύο αυγά βρασμένα
Προαιρετικά: Πιπέρι, ρίγανη, μπούκοβο, σκόρδο σε σκόνη, πάρπικα και γενικά ό,τι μπαχαρικά και μυρωδικά προτιμάμε
Ας μαγειρέψουμε
Ανακατεύουμε τα υλικά μας στο μπλέντερ
Σε ένα μικρό ταψί στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Απλώνουμε το μείγμα κατά προτίμηση σε κυκλικό ή τετραγωνισμένο σχήμα, για να μπορούμε στη συνέχεια να φτιάξουμε το τυλιχτό μας σνακ
Αφήνουμε το μείγμα να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά
Φυσικά, αν έχουμε μαζευτεί με την παρέα και θέλουμε όλοι μας να τσιμπήσουμε κάτι υγιεινό, δεν έχουμε παρά να πολλαπλασιάσουμε τις ποσότητες. ανάλογα με το πόσοι θα είμαστε.
Και μερικοί ιδανικοί συνδυασμοί για να γεμίσουμε την τορτίγια μας
Μια κουταλιά της σούπας πέστο και λίγη μοτσαρέλα
Λίγο κοτόπουλο (ψητό ή βραστό) με μουστάρδα
Μια κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα ελαφρύ και ντοματίνια ή φέτες από αγγούρι
Με γαλοπούλα σαν βασικό γεύμα συνοδευόμενο από σαλάτα εποχής ή φύλλα από σπανάκι ή ρόκα
Υ. Γ. Καλό είναι να μην προσθέσουμε αλάτι διότι καθώς ψήνεται, η τορτίγια μας θα πάρει την αλμυρή γεύση που χρειάζεται.