Στην αρχή η μάχη δινόταν με τόξα και βέλη. Ήταν όμως απίστευτα άνιση, απέναντι στα όπλα και τις δυνατότητες του εχθρού. Έτσι αν και τα παραδοσιακά μέσα άμυνας και οι προσφιλείς μέθοδοι κυνηγιού αλλά και αυτοπροστασίας δεν εγκαταλείφθηκαν, τα μέλη της φυλής Κa' apor που ζουν στην περιοχή Maranhao της Βραζιλίας, προσπαθούν τώρα να εκμεταλλευτούν όσα έχει να προσφέρει η τεχνολογία και ο σύγχρονος κόσμος για να προστατέψουν ό,τι πιο πολύτιμο. Τα δάση του Αμαζονίου.
Η φυλή αριθμεί μόλις περί τα 2.200 άτομα τα οποία έχουν συγκροτήσει το άτυπο σώμα των «φρουρών του δάσους» που ακολουθεί πλέον τη δική του στρατηγική κατά των παραβατών και καταπατητών με σαφώς πιο επιθετικό τρόπο, αφού μέχρι σήμερα η Πολιτεία απέδειξε πως δεν είναι ικανή να βάλει φρένο στην μεθοδευμένη και προκλητική καταστροφή τους. Πολλοί ίσως να διαφωνήσουν με τις τακτικές τους, η αλήθεια όμως είναι πως πριν καταφύγουν σε αυτές προσπάθησαν με κάθε άλλο ειρηνικό μέσο να πετύχουν το στόχο τους, που θα έπρεπε να είναι κοινός για όλους τους πολίτες της Βραζιλίας και των περιοχών που διασχίζει ο Αμαζόνιος.
Οι μάχες ακόμη και σώμα με σώμα με όσους επιδίδονται στην παράνομη υλοτομία συνεχίζονται αδιάκοπα και συχνά με αυξανόμενη ένταση ενώ δεδομένης της έκτασης του τροπικού δάσους που θέλουν να περιφρουρήσουν, τα συμβατικά μέσα (παρακολούθηση, ιχνηλασία, στήσιμο παγίδων) δεν επαρκεί όπως δεν επαρκούν και οι ίδιοι για τη φύλαξη μιας τόσο μεγάλης έκτασης. Έτσι αποφάσισαν να ρίξουν στον καθημερινό αγώνα κάμερες παρακολούθησης, GPS και οποιοδήποτε άλλο πρόσφoρο gadget.
Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά είναι πολλές. Η περιοχή των 530.000 εκταρίων του Alto Turiaçu, βιάζεται από τους επιτήδειους που καταφθάνουν με μεγάλα φορτηγά, τα οποία θέλουν να γεμίσουν με κορμούς δέντρων, με τρακτέρ, εκσκαφείς και από όλους τους αδίστακτους και θρασύτατους υλοτόμους που δεν βάζουν μπροστά μόνο τα αλυσοπρίονά τους αλλά συχνά δεν διστάζουν ακόμη και να βάλουν φωτιά σε παρθένα δάση.
Οι «φρουροί του δάσους» τους έχουν προειδοποιήσει, αφού κυνήγησαν αρκετούς από αυτούς πολλές φορές, να μην τολμήσουν να επιστρέψουν ενώ όσοι δεν λαμβάνουν σοβαρά τη...συμβουλή των ιθαγενών, το πιο πιθανό είναι πως αφού εντοπιστούν, θα τους αφαιρέσουν τα ρούχα και θα τους ξυλοκοπήσουν.
Κάπως έτσι έχει η κατάσταση, από το 2011 οπότε τα μέλη της φυλής αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι την προστασία του δάσους, και όπως υποστηρίζουν η παράνομη υλοτομία έχει περιοριστεί σημαντικά. Ωστόσο, σε αυτή τη μάχη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις Ka'apor οι οποίοι έπεσαν θύματα δολοφονίας ενώ αρκετοί ακόμη υπέστησαν σοβαρότατους τραυματισμούς. Οι δε απειλές κατά της ζωής του, είναι καθημερινές.
Τώρα η φυλή, ζητά τη στήριξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και των ΜΜΕ και ήδη η ομάδα της Greenpeace τους επισκέφθηκε προκειμένου να δουν από κοντά πως ζουν και δρουν κατά τον υλοτόμων. Μαζί τους όμως ήταν και μία ομάδα δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και από τον Guardian ο οποίος και παρουσιάζει ένα υπέροχο αφιέρωμα...