G20: Συμφωνία για προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης με καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Λαβρόφ επιβεβαιώνει την "παραχώρηση" της Μόσχας. Η ανακοίνωση θα δείχνει πως η G20 «απομονώνει αληθινά τη Ρωσία», σχολιάζει αμερικανική πηγή.
|
Open Image Modal
POOL New via Reuters

Η τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της G20 που διεξάγεται στο Μπαλί της Ινδονησίας θα δείχνει ότι «η πλειοψηφία» των χωρών-μελών του φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

«Θα δούμε πως η πλειοψηφία των μελών της G20 θα πει καθαρά ότι καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία είναι η κυριότερη αιτία των πελώριων οικονομικών και ανθρωπιστικών δεινών στον κόσμο», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε αντίδραση από την ρωσική αντιπροσωπεία αλλά οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο.

Η ανακοίνωση αναμένεται να α κάνει λόγο για πόλεμο, και όχι για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον Πούτιν, είχε αναγγείλει νωρίτερα πως θα γινόταν αυτή η παραχώρηση  διαβεβαιώνοντας πως η τελική ανακοίνωση θα γινόταν αποδεκτή.

 

 «Υπήρξε συμφωνία χθες (Δευτέρα) το βράδυ σε επίπεδο επικεφαλής διαπραγματευτών των χωρών μελών για την τελική ανακοίνωση. Μένει να επιβεβαιωθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών», είπε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Είμαι απόλυτα πεισμένος πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σύνοδο σήμερα και αύριο για να πείσουμε όλα τα μέρη να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία», δήλωσε προσερχόμενος για τη σύνοδο κορυφής.

Η ανακοίνωση θα δείχνει πως η G20 «απομονώνει αληθινά τη Ρωσία», σχολίασε αμερικανική πηγή.

Η σύνοδος της G20, που άρχισε σήμερα και διεξάγεται ως αύριο στο ινδονησιακό τροπικό νησί, είναι η μεγαλύτερη συνάντηση ηγετών των μεγάλων οικονομιών του κόσμου διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Μεγάλος απών της συγκέντρωσης αυτής είναι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μολονότι η σύρραξη στην Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, ο πόλεμος απασχολεί πρακτικά όλες τις συζητήσεις.

″Κίνδυνος για παγκόσμιο πολεμο”

Κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο προειδοποίησε για τον κίνδουνο κινδύνου να ξεσπάσει «νέος παγκόσμιος πόλεμος» τη στιγμή αυτός στην Ουκρανία κλείνει σε λίγο εννέα μήνες. 

«Το να είμαστε υπεύθυνοι σημαίνει πως πρέπει να βάλουμε τέλος στον πόλεμο», τόνισε ο Ουιντόντο στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της συνόδου στο ινδονησιακό νησί Μπαλί.

«Δεν πρέπει να μοιράσουμε τον κόσμο σε στρατόπεδα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να ολισθήσει σε νέο παγκόσμιο πόλεμο», ψυχρό ή θερμό, πρόσθεσε χωρίς να αναφερθεί ρητώς στη σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, επιμένοντας: «Δεν πρέπει να αποτύχουμε».

Ζελένσκι: Ζητά επ′ αόριστον παράτασης της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών. Λήγει την Παρασκευή

Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε στα μέλη της Συνόδου και επέμεινε στην  «επ’ αόριστον» παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα καθώς η ισχύς της εκπνέει την Παρασκευή.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι στη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των ηγετών.

Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας,  να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.

Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο Ζελένσκι είπε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας.

«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Τέλος κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης, απευθυνόμενος στη «G19» — προφανώς αποκλείοντας τη Ρωσία.

 Πηγές: Reuters, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ