Η ομάδα των επτά πλούσιων εθνών (G7) δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας «όσο χρειαστεί», υποσχόμενη να ενισχύσει την πίεση στα οικονομικά της Ρωσίας με νέες κυρώσεις που περιλαμβάνουν πρόταση για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
Η ανακοίνωση ήρθε αφότου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους ηγέτες της G7 στη Σύνοδο Κορυφής στις Βαυαρικές Αλπεις, ζήτησε μέσω βίντεο κλήσης όπλα και αεράμυνα για να αποκτήσει το πάνω χέρι στον πόλεμο κατά της Ρωσίας εντός των επόμενων μηνών.
Η δήλωση της G7 έχει ως στόχο να δείξει ότι τα μέλη της είναι έτοιμα να στηρίξουν την Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μια εποχή που ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι ελλείψεις στην ενέργεια -που πυροδοτήθηκαν από τη ρωσική εισβολή- έχουν δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των κυρώσεων της Δύσης.
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη και θα είμαστε δίπλα στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μετά την «βροχή» πυραύλων στο Κίεβο την Κυριακή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία που περιλαμβάνει αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας και πυρομαχικά.
«Στο μυαλό του ήταν το σύνολο των πυραυλικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία και η επιθυμία του να αποκτήσει πρόσθετες δυνατότητες αεράμυνας που θα μπορούσαν να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους από τον ουρανό», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους σχετικά με την ομιλία του Ζελένσκι.
Οι χώρες της G7 δήλωσαν έτοιμες να παράσχουν δεσμεύσεις για την ασφάλεια σε μια μεταπολεμική διευθέτηση, ενώ τόνισαν, αφού η Ουκρανία είχε εκφράσει νωρίτερα επιφυλάξεις, ότι εναπόκειται στο Κίεβο να αποφασίσει μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.
Οι χώρες της G7 δήλωσαν, επίσης, ότι είναι έτοιμες να χορηγήσουν έως και 29,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία.
Τα έσοδα του Πούτιν στο στόχαστρο
Οι ανακοινώσεις έρχονται την ώρα που ο Λευκός Οίκος λέει ότι η Ρωσία έχει χρεοκοπήσει ως προς τα ξένα κρατικά της ομόλογα για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα - έναν ισχυρισμό που η Μόσχα απέρριψε.
Οι χώρες της G7, που κατέχουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, θέλουν να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία, χωρίς να τροφοδοτήσουν τον ήδη εκτοξευμένο πληθωρισμό που προκαλεί παγκόσμιες αναταράξεις.
Οι διευρυμένες κυρώσεις θα στοχεύουν επίσης στη ροή εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές χρυσού, τη στρατιωτική παραγωγή της Μόσχας και αξιωματούχους που έχουν τοποθετηθεί από τη Μόσχα σε περιοχές της Ουκρανίας κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η επιβολή ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στοχεύει να χτυπήσει τον Πούτιν ενώ στην πραγματικότητα μειώνει τις τιμές της ενέργειας.
«Οι διπλοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχεύσουν άμεσα τα έσοδα του Πούτιν, ιδιαίτερα μέσω της ενέργειας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουν τις διαρροές και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής G7.
Οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει σκληρά τη ρωσική οικονομία και τα νέα μέτρα έχουν στόχο να στερήσουν από το Κρεμλίνο περαιτέρω έσοδα από το πετρέλαιο. Οι χώρες της G7 θα συνεργαστούν με άλλες - συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας - για να περιορίσουν τα έσοδα που μπορεί να συνεχίσει να κερδίζει ο Πούτιν, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Η Ινδία απέφυγε να επικρίνει τη Ρωσία και παρείχε αγορά για ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, καθώς προσπαθούσε να εξισορροπήσει τους μακροχρόνιους δεσμούς με τη Μόσχα και τις σχέσεις με τη Δύση.
Περισσότερες κυρώσεις
Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η είδηση πως η Ρωσία χρεοκόπησε για πρώτη φορά μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917 δείχνει πόσο αποτελεσματικές είναι οι δυτικές κυρώσεις.
Το Κρεμλίνο, το οποίο διαθέτει τα κεφάλαια για να κάνει πληρωμές χάρη στα πλούσια ενεργειακά της έσοδα, απέρριψε αμέσως τον ισχυρισμό των ΗΠΑ, κατηγορώντας τη Δύση ότι την οδήγησε σε τεχνητή χρεοκοπία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα και οντότητες που θα προστεθούν στα περισσότερα από 1.000 που έχουν ήδη υποστεί κυρώσεις, θα στοχεύουν εταιρείες σε πολλές χώρες και θα επιβάλλουν δασμούς σε εκατοντάδες προϊόντα της Ρωσίας. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα ανακοινώσουν λεπτομέρειες την Τρίτη, δήλωσε δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.