G7: Συμφωνία για εξέταση πλαφόν στις τιμές ρωσικής ενέργειας, 5 δισ. στον αγώνα κατά της πείνας

Τι αποφάσισε η «Ομάδα των Επτά» στη Σύνοδο Κορυφής.
|
Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να μελετήσουν την επιβολή παγκόσμιων ανώτατων τιμών στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας για να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί την εισβολή της στην Ουκρανία ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν να συνεισφέρουν έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας

Κυρώσεις στη Ρωσία

«Θα διερευνήσουμε περαιτέρω μέτρα για να αποτρέψουμε τη Ρωσία από το να επωφεληθεί από τον επιθετικό της πόλεμο», αναφέρει το ανακοινωθέν της G7.

«Θα μειώσουμε περαιτέρω την εξάρτηση από πυρηνικά και συναφή ρωσικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να βοηθήσουμε τις χώρες που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες τους».

«Οσον αφορά το πετρέλαιο, θα εξετάσουμε μια σειρά προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων επιλογών για μια πιθανή συνολική απαγόρευση όλων των υπηρεσιών, που επιτρέπουν τη μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου δια θαλάσσης παγκοσμίως, εκτός εάν το πετρέλαιο αγοράζεται στην τιμή ή κάτω από την τιμή που θα συμφωνηθεί σε συνεννόηση με διεθνείς εταίρους».

«Καλούμε όλες τις χώρες με την ίδια νοοτροπία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στις ενέργειές μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ενέργεια 

«… δεσμευόμαστε να τερματίσουμε τη νέα δημόσια στήριξη για τον διεθνή αμείωτο τομέα ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έως το τέλος του 2022, εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που ορίζονται σαφώς από κάθε χώρα, σύμφωνα με το όριο θέρμανσης 1,5 βαθμού Κελσίου και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού», υπογραμμίζει το ανακοινωθέν της G7.

«Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό την επιτάχυνση της σταδιακής απεξάρτησής μας από τη ρωσική ενέργεια, τονίζουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι αυξημένες παραδόσεις LNG (σ.σ. υγροποιημένο φυσικό αέριο) και αναγνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητες ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση», προσθέτει.

«Δεσμευόμαστε να επιτύχουμε έναν πλήρως ή κατά κύριο λόγο απελευθερωμένο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035», συνεχίζει.

Ασφάλεια τροφίμων

«Δεσμευόμαστε για επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των πιο ευάλωτων από την πείνα και τον υποσιτισμό, ποσό που ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια ως κοινή δέσμευσή μας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια φέτος», λένε τα μέλη της G7.

«Εμμένουμε στη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ανοιχτές τις αγορές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων μας και καλούμε όλους τους εταίρους να αποφύγουν τα αδικαιολόγητα περιοριστικά εμπορικά μέτρα, που αυξάνουν την αστάθεια της αγοράς και συνεπώς τον κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας», επισημαίνουν. 

Πλαφόν στις τιμές της ρωσικής ενέργειας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δραματικές οικονομικές του επιπτώσεις, ιδιαίτερα ο αυξανόμενος πληθωρισμός των τροφίμων και της ενέργειας, κυριάρχησε στη φετινή σύνοδο κορυφής της ομάδας των επτά πλούσιων δημοκρατιών σε ένα κάστρο-θέρετρο στις Βαυαρικές Αλπεις.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διερευνήσει με διεθνείς εταίρους τρόπους για να περιορίσει τις ρωσικές τιμές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών στις εισαγωγές, ανέφερε ένα τμήμα της τελικής ανακοίνωσης της G7 που επικαλείται το Reuters. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό ισχύει και για το πετρέλαιο και για το φυσικό αέριο.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν τον Μάιο, παρόλο που οι όγκοι των εξαγωγών μειώθηκαν, ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στη μηνιαία έκθεσή της τον Ιούνιο. 

Open Image Modal
Thomas Lohnes via Getty Images

Ενα ανώτατο όριο στην τιμή που πληρώνουν άλλες χώρες στη Ρωσία για το πετρέλαιο θα συμπίεζε τους πόρους του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, «τους οποίους διαθέτει για να κάνει πόλεμο και δεύτερον θα αυξήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του εφοδιασμού στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου», δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ιδέα είναι να συνδεθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι ασφάλειες και η αποστολή φορτίων πετρελαίου με ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Επομένως, εάν ένας αποστολέας ή εισαγωγέας θέλει αυτές τις υπηρεσίες, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα πωλείται σε μια καθορισμένη μέγιστη τιμή.

Αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας

Τα κράτη της G7, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, θέλουν να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία χωρίς να τροφοδοτήσουν τον ήδη εκτοξευμένο πληθωρισμό που προκαλεί τριγμούς σε όλον τον πλανήτη.

Υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» πολλαπλών λιμών φέτος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τον αρνητικό αντίκτυπο των κλιματικών κρίσεων και της πανδημίας COVID-19 στην επισιτιστική ασφάλεια, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η G7 θα διαθέσει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, είπε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν πάνω από το ήμισυ αυτού του ποσού, το οποίο θα δοθεί για την καταπολέμηση της πείνας σε 47 χώρες και ως χρηματοδότηση περιφερειακών οργανώσεων.

Η G7 προσπαθεί να συσπειρώσει τις αναδυόμενες χώρες, πολλές εκ των οποίων διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, για να αντιταχθούν στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε πέντε μεγάλες δημοκρατίες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος στη σύνοδο κορυφής για να τις πάρει με το μέρος της.

Κάποιοι ανησυχούν περισσότερο για τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των τροφίμων στους πληθυσμούς τους, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και τον αποκλεισμό των ρωσικών λιμανιών για τις ελλείψεις - και όχι την εισβολή της Ρωσίας.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν, επίσης, να υιοθετήσουν μια πιο συντονισμένη προσέγγιση για την αμφισβήτηση των πρακτικών της Κίνας που «στρέβλωνουν την αγορά» στο παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Μεταξύ των δεσμεύσεών τους ήταν η επιτάχυνση των προσπαθειών για την απομάκρυνση της καταναγκαστικής εργασίας από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.