Η κάθε ηλικιακή ομάδα βιώνει άγχη ανάλογα με τα βιώματά της, μάλλον όμως υπάρχει μια γενιά που αισθάνεται αγχωμένη περισσότερο από κάθε άλλη. Πρόκειται για την Generation Z, δηλαδή τους νέους ηλικίας 13 έως 23 ετών. Με βάση τα δεδομένα της μελέτης, το 87% των νέων που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παραδέχονται πως βιώνουν έντονο άγχος για τη ζωή τους σε καθημερινή βάση.
Για το λόγο αυτό η Kaspersky Lab έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την ψηφιακή φιλανθρωπική ομάδα «The Mix» με στόχο να βοηθήσει τους νέους από όλο τον κόσμο να κάμψουν τις ανασφάλειές τους και να αποδείξουν ότι αυτές δεν αποτελούν εμπόδιο προς την ευτυχία, μέσω της νέας καμπάνιας - #AndOwningIT.
Η Kaspersky μελέτησε τις απαντήσεις περισσότερων από 1.000 ατόμων έως 23 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς (ποσοστό 45%) ανησυχούν έντονα για την εμφάνισή τους ή για το bullying που πιθανότατα θα υποστούν παρά για την σταδιοδρομία τους ή την τρομοκρατία.
Η έρευνα αποκαλύπτει παράλληλα πως τα συναισθήματα που σχετίζονται με την εμφάνισή τους μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των νέων, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα η πλειοψηφία της Generation Z θέλει να έχει την τέλεια εικόνα στα social media. Κατά μέσο όρο, ένας νέος τραβά τον εαυτό του εννέα φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ πέντε από αυτές θα τις αναρτήσει στα social media, δαπανώντας περίπου 71 λεπτά για να τις επεξεργαστεί πριν την ανάρτηση.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύει η μελέτη είναι πως τα κορίτσια υποφέρουν περισσότερο από τα αγόρια. Περισσότερες από τις μισές κοπέλες (ποσοστό 56%) δήλωσαν πως αισθάνονται ανήσυχες για την εμφάνισή τους σε σύγκριση με το 33% των αγοριών που παραδέχτηκε το ίδιο. Την ίδια ώρα, πολύ μεγαλύτερο από αυτό των αγοριών ήταν το ποσοστό των κοριτσιών που δήλωσαν πως άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες για να είναι όμορφες.
Το δυσάρεστο είναι πως οι περισσότεροι από τους νέους αυτούς (ποσοστό 86%) απορρίπτουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη βοήθεια των ειδικών για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους, ενώ συνήθως έχουν ξεσπάσματα, αμελούν το διάβασμά τους και αρνούνται να δώσουν το «παρών» σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ψηφιακής νεανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «The Mix» ανέφερε σχετικά με το θέμα: «Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παγκόσμια ζητήματα που αντιμετωπίζει η Gen Z, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα στίγμα γύρω από το πώς αυτή η γενιά μοιράζεται τα συναισθήματά της και για τον ανοιχτό διάλογο για την ψυχική υγεία. Το αίσθημα ανησυχίας ή άγχους μπορεί να γίνει πολύ απομονωτικό για τους νέους - αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί που αγωνίζονται με τα συναισθήματά τους και τα πράγματα γίνονται καλύτερα».