Επιμένει η Γερμανία πως το θέμα των αποζημιώσεων προς έχει «κλείσει». Η Ελλάδα όμως έχει άλλη άποψη

Η Γερμανία επιμένει πως το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων έχει «κλείσει». Η Ελλάδα όμως έχει άλλη άποψη
Open Image Modal
A journalist walks by a monument for 134 Greeks killed by Nazi troops in Karakolithos area in retaliation for the abduction of 17 German officers in central Greece, June 10, 2015. On April 25, 1944, during the German occupation of Greece Nazi troops executed 134 Greeks. Athens's demands for 278.7 billion Euros in reparations from Germany have gained momentum in recent years as Greeks suffer hardship during the economic crisis but while Berlin has repeatedly rejected the claims, some, including German President Joachim Gauck, have expressed their support. REUTERS/Yannis Behrakis
Yannis Behrakis / Reuters

Το Βερολίνο απαντά αρνητικά, για μια ακόμη φορά, στις τοποθετήσεις της Αθήνας περί διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων ζήτημα που επανήλθε στο δημόσιο διάλογο μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από το μαρτυρικό Κομμένο.

Όπως δήλωσε σήμερα, Παρασκευή ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ «η θέση του Βερολίνου είναι ξεκάθαρη» αφού, όπως προσέθεσε, το θέμα έχει «διευθετηθεί οριστικά τόσο από νομικής πλευράς όσο και πολιτικά».

Για την Ελλάδα ωστόσο το θέμα φαίνεται πως δεν έχει «κλείσει». Μόλις πριν από τρεις ημέρες ο κ.Τσίπρας δήλωνε πως «για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου η χώρα μας για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική» και συμπλήρωνε: «Είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση, σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης, να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοικτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εμείς από την δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα».

Σημειώνεται πως πρόσφατα ολοκληρώθηκε και το έργο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξέτασε το χρονίζον ζήτημα που συνιστά και μια μέγιστη ιστορική εκκρεμότητα. H σχετική έκθεση, που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής προτείνει, σε πρώτη φάση, η Αθήνα να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και σε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν να ακολουθηθεί και η δικαστική οδός.

Συνολικά το ποσό των απαιτήσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία ανέρχεται στα 269.547.005.854 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι απαιτήσεις για την απώλεια ανθρώπινων ζωών ή για τους αναπήρους πολέμου εξαιτίας πολεμικών ενεργειών που υπολογίζονται τουλάχιστον στα 22.120.000.000 ευρώ.

Το όλο ζήτημα δε συνεχίζει να απασχολεί έντονα και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Mόλις την περασμένη εβδομάδα, το Spiegel φιλοξενούσε εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να μηνύσει τη Γερμανία για τα 296 δισ. ευρώ που της χρωστάει η Γερμανία». Υπάρχει μάλιστα και η αξιοπρόσεκτη επισήμανση πως η διευθέτηση θα ήταν «η καλύτερη βάση για ειλικρινή και ήρεμη σχέση ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Έλληνες» και τονίζεται πως «η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων είναι νόμιμη και ηθική επιταγή».