Γερμανία: Το «Συμβούλιο Σοφών» δεν βλέπει πλήρη ανάκαμψη πριν από το 2022

Βλέπουν ύφεση - ανάπτυξη σε σχήμα «έντονου V», όμως τονίζουν ότι η Γερμανία εξαρτάται από την παγκόσμια οικονομία λόγω των εξαγωγών.
Open Image Modal
Ένας από τους «κλασικούς» γερμανικούς αυτοκινητόδρομους στην Φραγκφούρτη. 23 Ιουνίου 2020. (AP Photo/Michael Probst)
AP

Οι Γερμανοί «σοφοί» προβλέπουν ότι η παραγωγή δεν θα επιστρέψει πλήρως στα επίπεδα πριν από τον κορονοϊό έως το 2022, μετά από την απότομη πτώση 6,5% το 2020, περιγράφοντας πάντως την ύφεση και την ανάκαμψη που θα ακολουθήσει με τη μορφή ενός «έντονου V».

Το πενταμελές «Συμβούλιο Σοφών» της γερμανικής οικονομίας, ανακοίνωσε (Τρίτη 23 Ιουνίου) ότι η οικονομία θα σημειώσει ανοδική πορεία στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ακολουθούμενη από μέτρια ανάπτυξη που θα κυμανθεί στο 4,9% τον επόμενο χρόνο. Ανέφερε ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, πριν μειωθεί σταδιακά το 2021.

Οι Γερμανοί «σοφοί» ανέφεραν ότι τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα κατέστησαν σαφέστερο τον αντίκτυπο των εκτεταμένων περιορισμών στα ταξίδια, στις επιχειρήσεις και στις διαπροσωπικές επαφές. Αυτοί οι περιορισμοί έπληξαν περισσότερο την γερμανική οικονομία μέσα στον Απρίλιο, ενώ χαλαρώνουν σταδιακά καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει περιοριστεί.

Η Γερμανία θα «φρενάρει» λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης, δεδομένου ότι είναι σημαντικός εξαγωγέας, ανέφεραν.

Έκαναν επίσης μία συνολική εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία - τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ - προβλέποντας πτώση 8,5% για το 2020. Αυτή είναι λιγότερο αισιόδοξη εκτίμηση σε σύγκριση με το 7,75% που προβλέπει η Κομισιόν.

Η ύφεση που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει προκαλέσει αβεβαιότητα, με τους ειδικούς να διαφωνούν για το εάν η ανάκαμψη θα σημαίνει ταχεία επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας ή θα συνεπάγεται μία μεγαλύτερη περίοδο αδύναμης ανάπτυξης, καθώς οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις πλήττονται από περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας.

Οι Γερμανοί «Σοφοί» διορίζονται από την κυβέρνηση για πενταετή θητεία, ώστε να δίνουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στους πολίτες μια αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας.

 

πηγή: ΑΡ