Ένα «Grexit» θα ήταν «λάθος λύση» για το Βερολίνο, δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν οι προβλέψεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2015, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ζήτημα ενός Grexit δεν αφορά την γερμανική κυβέρνηση, αλλά την ελληνική.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, «δεν διαθέσαμε σε ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης 278 δις ευρώ για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, μπορούσαμε να το πετύχουμε και φθηνότερα». «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ τόσο για πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς λόγους, όσο και για λόγους ευρωπαϊκής ταυτότητας καθώς και για το γεγονός ότι ανήκει στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση».
Η Ελλάδα θα πρέπει όμως να υλοποιήσει τις συμφωνίες, καθώς οι εκλογές δεν απαλλάσσουν από δεσμεύσεις, σημείωσε. Σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν θα θελήσει να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, τότε θα πρέπει να αναζητήσει στο εσωτερικό της χώρας πηγές χρηματοδότησης για τις αλλαγές. Η τήρηση των συμφωνιών, υποστήριξε ο κ. Γκάμπριελ, είναι «θέμα εντιμότητας» έναντι των Ευρωπαίων φορολογούμενων οι οποίοι έχουν πληρώσει τους φόρους από τους οποίους έχει χρηματοδοτηθεί η βοήθεια για την Ελλάδα.
Επειδή πρόκειται για χρήματα φορολογούμενων δεν μπορεί να διανοηθεί, τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, περικοπή του χρέους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος αδυνατεί να εξηγήσει κάτι τέτοιο στους Γερμανούς πολίτες. «Ευελπιστούμε σε έντιμες συνομιλίες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα έχουν ως στόχο την τήρηση των συμφωνιών ούτως ώστε να δοθεί η βοήθεια που εκκρεμεί ακόμη»
Αναφορικά με πληροφορίες από την Αθήνα για διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Γκάμπριελ υπενθύμισε ότι αυτές αποτελούν τμήμα των συμφωνιών με τους δανειστές. Κάθε απόκλιση θα πρέπει να συζητηθεί από τις δύο πλευρές. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η τήρηση των συμφωνιών αποτελεί και προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Ο κ. Γκάμπριελ αναγνώρισε πάντως στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι θα είναι περισσότερο απ΄ ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε θέση να καταπολεμήσει την διαφθορά, να δημιουργήσει μια αποτελεσματικότερη, φιλικότερη προς τους πολίτες και διαφανή δημόσια διοίκηση όπως επίσης να πετύχει οι πλουσιότεροι να πληρώνουν περισσότερους φόρους.
Παράλληλα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της κυβέρνησης την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης κινήθηκαν στη γραμμή του κ. Γκάμπριελ που είναι και η πάγια γραμμή του Βερολίνου: η ευρωζώνη παρέχει βοήθεια και η Ελλάδα από την πλευρά της θα καταβάλλει προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς και να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της. Και βέβαια, καμία περικοπή του χρέους. Αναφορικά με το τρέχων πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, κατέστησε σαφές ότι η όποια συζήτηση για περαιτέρω μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθούν από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πάντως, ακόμη και αν υπάρξει ελληνικό αίτημα για παράταση των διαπραγματεύσεων του τρέχοντος προγράμματος το σίγουρο είναι ότι αυτές «δεν μπορούν να ξεκινήσουν από μηδενική βάση».
«Αξιοσημείωτη» η δυνατότητα της ευρωζώνης να αποτρέψει τη μετάδοση κρίσης
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει αθέτηση πληρωμών πως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει σαφώς ότι δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο, πάντως πρόσθεσε ότι η δυνατότητα της ευρωζώνης να αποτρέψει τη μετάδοση μιας τέτοιας κρίσης είναι πλέον αξιοσημείωτη.
«Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να κηρύξει στάση πληρωμών», είπε ο Κάρνεϊ έπειτα από μια ομιλία του στο Δουβλίνο.
Ωστόσο, επεσήμανε, «οι δυνατότητες αποφυγής της μετάδοσης [της κρίσης] από κάτι τέτοιο είναι πλέον αξιοσημείωτες, αν όχι υπέρμετρες».
Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Μαρκ Κάρνεϊ κάλεσε την ευρωζώνη να προχωρήσει στο αμφιλεγόμενο βήμα της μετατροπής της νομισματικής ένωσης σε δημοσιονομική ένωση, ώστε να αποφύγει την παγίδα του χρέους λόγω της βραδείας ανάπτυξής της—μια πρόταση όμως την οποία η Γερμανία θεωρείται βέβαιο πως απορρίπτει.
Ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Βρετανίας εξήρε την «τόλμη» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του σχεδίου που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή την αγορά κρατικών ομολόγων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστεί ο «δυνητικά επικίνδυνος» συνδυασμός της χαμηλής ανάπτυξης και της πτώσης των τιμών.
Αλλά επέκρινε την ευρωζώνη διότι δεν προωθεί άλλες μεταρρυθμίσεις, κυρίως τη μετατροπή του ενιαίου νομισματικού χώρου σε μια ζώνη όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου η καθεμιά πολιτεία αντιμετωπίζει νομισματικά ή οικονομικά σοκ διαμέσου ομοσπονδιακών παρεμβάσεων.
«Είναι δύσκολο να αποφύγουμε την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι εάν η ευρωζώνη ήταν μία χώρα, η δημοσιονομική πολιτική θα υποστήριζε πολύ περισσότερο» την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, είπε ο Κάρνεϊ.
Αυτού του είδους οι προτροπές συναντούν τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας και άλλων κρατών της ευρωζώνης, τα οποία λένε ότι οι φορολογούμενοί τους θα καταλήξουν να σηκώνουν το βάρος των δαπανών σε άλλες χώρες.
«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα συνεκτικό, συγκροτημένο σχέδιο ώστε να παγιώσει τις προσδοκίες, να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να ξεφύγει από την παγίδα του χρέους», ανέφερε ο Κάρνεϊ στην ομιλία του.
Ο ίδιος κάλεσε την ευρωζώνη να αποφασίσει να μοιραστεί τον οικονομικό κίνδυνο, παρατηρώντας πως η τάση ως προς αυτό το θέμα είναι η ακριβώς αντίστροφη. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν προβλέπουν αυτή τη στιγμή στη δημοσιονομική ένωση ως μέρος της νομισματικής ένωσης. Αυτή η ατολμία έχει κόστος», υποστήριξε.
Ο Κάρνεϊ επισήμανε τον τρόπο που λειτουργεί το μοίρασμα του οικονομικού κινδύνου στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γερμανία. Στη Βρετανία το πλήγμα που υπέστη η Σκοτία από τη ραγδαία μείωση των τιμών του πετρελαίου απορροφήθηκε από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, επισήμανε επίσης.
«Εάν δεν μοιράζεται τον κίνδυνο η ευρωζώνη βρίσκεται σε δύσκολη θέση», έκρινε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας.
(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)