getthefuturist.com: Γιατί το στρέτσινγκ (διατάσεις) πρέπει να είναι μέρος της πρωινής ρουτίνας

Μερικές φορές μπορεί να είναι δελεαστικό να παραλείψουμε το stretching (διατάσεις) πριν ή μετά την προπόνηση, ειδικά το πρωί. Είναι λάθος.
Open Image Modal
FreshSplash via Getty Images

Είναι σχεδόν φυσιολογικό. Όταν ξεκινάμε την ημέρα μας και πρέπει να επιστρατεύσουμε αποθέματα δυνάμεων και θετικής ψυχολογίας, ώστε να αρχίσουμε σωστά την ρουτίνα μίας αθλητικής δραστηριότητας, μπαίνουμε συχνότατα στον πειρασμό να παρακάμψουμε το ”βαρετό” κομμάτι που αποκαλούμε στα ελληνικά ”ζέσταμα”.

Ο ιστότοπος getthefuturist.com μπαίνει στον κόπο να μας μεταπείσει. 

Το stretching, που μεταφράζεται σωστά ως ”διατάσεις” δεν αποτελεί πολυτέλεια.

Θα μπορούσαμε να χάσουμε σημαντικά οφέλη για το σώμα μας ”ξεχνώντας το”. ”Γιατί; Επειδή οι πρωινές διατάσεις δεν βοηθούν μόνο στο να αποκτήσουμε ένα εξαιρετικά ελαστικό σώμα. Μας βοηθά επίσης να προετοιμαστούμε για την ημέρα”, τονίζει το getthefuturist.com.

Και συνεχίζει: ”Όταν κοιμόμαστε, οι μύες μας τείνουν να χαλαρώνουν, ο καρδιακός μας ρυθμός επιβραδύνεται και η ροή του αίματός μας μειώνεται. Και ο ύπνος για μεγάλες περιόδους συσφίγγει τους μύες. Όπως και άλλα ζώα, τα ανθρώπινα όντα τεντώνονται ενστικτωδώς μετά τον ύπνο για να ξυπνήσουν τους μύες και να βελτιώσουν τη ροή του αίματος. Αφού ξυπνήσουμε από έναν μακρύ ή σύντομο ύπνο, οι διατάσεις θα βοηθήσουν στην κινητικότητά μας. Θα μας βοηθήσουν επίσης να στοχοπροσηλωθούμε όλη την ημέρα και να αποφύγουμε τραυματισμούς.”

Open Image Modal
Pekic via Getty Images

 

Πώς οι διατάσεις βοηθούν στην προετοιμασία  μας κάθε μέρα;

Η ενσωμάτωση κάποιων διατάσεων στην καθημερινή μας πρωινή ρουτίνα μπορεί να μας ενεργοποιήσει για το υπόλοιπο της ημέρας. Έτσι, εάν σκοπεύουμε να χάσουμε κάποιο επιπλέον βάρος, οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν ώστε να παραλείψουμε τον καφέ και το σνακ μέχρι τα μέσα του πρωινού. Δεν είναι μόνο αυτό. Οι διατάσεις μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε την ημέρα με υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης.

Επιπλέον, βοηθούν στην αύξηση της κινητικότητας. Και η ικανότητα να μετακινούμαστε με πολλούς τρόπους βοηθά στην καθημερινή δραστηριότητα. Χωρίς πρωινές διατάσεις, το σώμα τείνει να γίνεται άκαμπτο όλη την ώρα. Σε αυτήν την περίπτωση, η έξοδος από το αυτοκίνητό μας ή η αγορά ειδών παντοπωλείου και άλλων αντικειμένων καθίσταται δύσκολη.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι οι πρωινές διατάσεις βοηθούν να διατηρήσουμε τους μύες ευέλικτους. Αυτή η ευελιξία μας επιτρέπει να έχουμε βελτιωμένο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις μας. Επιπλέον, η ενασχόληση με πρωινές διατάσεις, ιδιαίτερα εκείνες που εστιάζουν στους μύες της πλάτης και του στήθους, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη στάση του σώματος. Έτσι, θα έχουμε λιγότερη κόπωση, περνώντας την υπόλοιπη ημέρα καθισμένοι μπροστά στον υπολογιστή. Θα νιώθουμε επίσης λιγότερους πόνους.

Οι καθημερινές πρωινές διατάσεις αυξάνουν την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος. Και αυτό περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και τους μύες. Με μια βελτιωμένη ροή αίματος μέσα στο σώμα μας, θα επωφεληθούμε, θα έχουμε πιο χαρούμενη διάθεση και ένα πιο καθαρό μυαλό. Αφού ολοκληρώσουμε τις πρωινές μας  διατάσεις, ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι παίρνουμε σωστότερες αποφάσεις και αξιολογούμε καλύτερα καταστάσεις. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να ήταν «συννεφιασμένες» πριν...

Το τέντωμα λειτουργεί και ως ανακουφιστικό από το στρες, αλλάζει την εστίασή μας και μας φέρνει σε έναν εντελώς άλλο κόσμο με πολύ λιγότερο άγχος. 

Open Image Modal
GoodLifeStudio via Getty Images

Ποιος είναι ο καλύτερος τύπος στρέτσινγκ για να αρχίσει καλά η ημέρα μας;

Οι στατικές διατάσεις είναι οι πλέον προτεινόμενες για αρχάριους και για γενική βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης. Αυτός ο τύπος διάτασης απαιτεί να χαλαρώνουμε αργά μένοντας στην ίδια θέση για περίπου 10″ έως 30″ δευτερόλεπτα. Μετά απελευθερώνουμε σιγά σιγά το σώμα μας. Ωστόσο, η σύσταση των ειδικών είναι να κάνουμε στατικές διατάσεις με ζεστούς μύες. Όπως στο τέλος μιας προπόνησης, ή μετά από μια προθέρμανση.

Αλλά μπορούμε επίσης να εκτελούμε άλλες απλές διατάσεις, όπως η όρθια διάταση γάμπας, η όρθια ή γονατιστή διάταση καμπτήρα ισχίου και η καθιστή ή όρθια διάταση εσωτερικού μηρού.