Ghosting, breadcrumbing, situationship, orbiting, paperclipping: Τι στο καλό σημαίνουν όλα αυτά

Παλιά υπήρχε το «θέλω ή δεν θέλω». Πλέον τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
Open Image Modal
MementoJpeg via Getty Images
Ήρθε η ώρα να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην ερωτική μας ζωή και να είμαστε σε θέση να το αποκαλέσουμε με το όνομά του.

Είναι γεγονός: Το φλερτ σήμερα έχει γίνει πιο περίπλοκο από ποτέ. Γιατί; Διότι η επικοινωνία με τους δυνητικούς ερωτικούς συντρόφους πλέον έχει μεταφερθεί στον διαδικτυακό χώρο. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων ορισμών για κάθε τύπο σχέσης - ή μη σχέσης για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. 

Situationship, breadcrumbing, orbiting, relation-shopping, paperclipping και τόσα άλλες ξένες λέξεις με την κατάληξη ing ξεπηδούν στα βίντεο σε TikTok και Instagram. Έτσι εμείς, νιώθουμε απλά σαν να μας μιλούν σε μια άγνωστη σε εμάς γλώσσα. Όμως, τι κι αν δεν γνωρίζουμε τι θα πει κάθε λέξη από τις παραπάνω; Σημασία έχει πως πρόκειται για συμπεριφορές που όλοι και όλες, λίγο-πολύ, τις έχουμε υποστεί. Και κάθε μια, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.

Οπότε, αν μέχρι τώρα αισθανόμασταν χαμένοι στον ωκεανό της νέας ορολογίας των ερωτικών γνωριμιών, ώρα να λύσουμε τις απορίες μας. Ο εύχρηστος οδηγός που ακολουθεί, θα ξεδιαλύνει την οποιαδήποτε παρανόηση. Γιατί ήρθε η ώρα να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην ερωτική μας ζωή και να είμαστε σε θέση να το αποκαλέσουμε με το όνομά του. 

Situationship 

Situationship μεταξύ δύο ανθρώπων, είναι η ασυμφωνία περί του τι ακριβώς είναι μια σχέση. Και τότε συνήθως προκύπτει μια περίπλοκη και κάπως «μεσοβέζικη» μέση λύση, ανάμεσα στη φιλία και την αποκλειστική σχέση. 

Με απλά λόγια, ενώ το ένα άτομο μπορεί να θεωρεί ότι διατηρεί έναν μονογαμικό δεσμό, το ταίρι του ενδέχεται να πιστεύει ότι βρίσκεται σε μια ανοιχτή φιλία, δεκτική απέναντι σε τρίτα πρόσωπα και πειραματισμούς. Κι ακόμα κι αν για εκείνον που το βλέπει πιο «ανοιχτά» είναι λυτρωτικό να αφαιρούνται οι «ταμπέλες», για τον άλλο, μια τέτοια παρεξήγηση μπορεί να αποβεί τρομερά αγχωτική και οδυνηρή. 

Relation-shopping

Relation-shopping κάνει κάποιος/α που αναζητά ένα ταίρι «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του», σαν να βγήκε να ψωνίσει ένα φουστάνι ή ένα κοστούμι. Δηλαδή όταν καλείται σε ραντεβού, εξετάζει αν το άλλο άτομο διαθέτει όλες τις ιδιότητες που νοερά έχει σημειώσει στον μακρύ κατάλογο, που περιγράφει πώς θα έπρεπε να είναι ο/η τέλειος/α σύντροφος.

Οι shoppers, θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ποτέ ικανοποιημένοι με το άτομο με το οποίο βγαίνουν. Έπειτα, αναρωτιούνται ασταμάτητα αν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που θα μπορούσε να τους ταιριάζει καλύτερα. Και το χειρότερο είναι, ότι κάνουν αυτή τους τη συμπεριφορά να μοιάζει περισσότερο με μειονέκτημα των άλλων, παρά με δική τους ιδιοτροπία. 

Βreadcrumbing

Η λέξη breadcrumbing στη γλώσσα μας περιγράφει την κίνηση που κάνουμε για να τρίψουμε μια φρυγανιά, να την κάνουμε ψίχουλα. Στη γλώσσα του σύγχρονου έρωτα, διαπράττουμε breadcrumbing σε ένα υποψήφιο ταίρι όταν του δίνουμε λίγη σημασία - λίγα ψίχουλα αγάπης - ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κι αυτό το κάνουμε όχι επειδή μας αρέσει το άλλο άτομο. Αλλά γιατί θέλουμε να παραμένει αφοσιωμένο σε εμάς, με κίνητρα καθαρά εγωιστικά.

Στην πράξη, κάνουμε breadcrumbing όταν στέλνουμε σε κάποιον/α μηνύματα με ερωτικά υπονοούμενα ή αλληλεπιδρούμε μαζί του/της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν έχουμε σοβαρές προθέσεις. Και όπως έχει παρατηρηθεί, αμέσως μόλις το άλλο άτομο πάψει να μας δίνει σημασία, τα «ψίχουλα» που του δίνουμε πολλαπλασιάζονται, μέχρι να ξαναπέσει και πάλι στον έρωτά μας. Αν μας ρωτήσετε σε τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτό, ειλικρινά ούτε εμείς γνωρίζουμε. 

Οrbiting

Orbitng, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως η «περιστροφή γύρω από την τροχιά κάποιου», κάνουμε όταν τριγυρίζουμε ένα άτομο στα social media, χωρίς ποτέ να το πλησιάσουμε πραγματικά, για να συνάψουμε μια ουσιαστική ρομαντική σχέση.

Αυτή η αέναη περιστροφή μας γύρω από το προφίλ του, χρησιμεύει ως υπενθύμιση της ύπαρξής μας. Ακόμα κι αν οι προθέσεις μας είναι ασαφείς ή έχουμε αποφασίσει να μην επιδιώξουμε δεσμό. 

Και όσο εμείς απλώς «ζουζουνίζουμε», το άλλο άτομο συχνά πέφτει στην παγίδα της υπερανάλυσης της συμπεριφοράς μας, αναζητώντας απεγνωσμένα στοιχεία και αποδείξεις ότι είμαστε ερωτευμένοι/ες μαζί του.

Και τι πετυχαίνουμε με αυτό;

Τίποτα περισσότερο από το να σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια, τόσο τη δική μας όσο και των άλλων ανθρώπων.

Ghosting

Γνωστό και μη εξαιρετέο, το ghosting περιγράφει τη συμπεριφορά ενός ατόμου που διακόπτει κάθε επαφή με κάποιον/α που έβγαινε ραντεβού, χωρίς την παραμικρή εξήγηση. Η εξαφάνιση αυτή, αφήνει πολλούς ανθρώπους πληγωμένους και έκπληκτους, να μηρυκάζουν γιατί εξαφανίστηκε το δυνητικό τους ταίρι. 

Phubbing

Phubbing κάνουμε σε κάποιον όταν με περισσή αγένεια τον αγνοούμε και παίζουμε με το κινητό μας. Το phubbing, ενώ συνήθως είναι ενστικτώδες και ακούσιο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο όταν συμβαίνει σε ένα ραντεβού.

Paperclipping

Paperclipping μας κάνει ένας/μια πρώην, που μας πλησιάζει κατά διαστήματα όχι επειδή ενδιαφέρεται για εμάς, αλλά περισσότερο για να μας κρατήσει «ρεζέρβα» όταν βρεθεί  μόνος/η, Πρόκειται για μια σκόπιμη τακτική που συνήθως χρησιμοποιείται από ναρκισσιστικές προσωπικότητες.

Σύμφωνα με την σύμβουλο σχέσεων Νταμόνα Χόφμαν, αυτή η τάση πήρε το όνομά της από το Clippy, το ενοχλητικό αναδυόμενο παράθυρο της Microsoft στις αρχές της δεκαετίας του 2000 που προσφερόταν να «βοηθήσει» όταν δεν το περίμενες ή το χρειαζόσουν λιγότερο από ποτέ.