Η Ελβετία ανακοίνωσε τα σχέδια της για κατάργηση της αναγκαστικής συγκέντρωσης αποθεμάτων καφέ, βάζοντας τέλος σε μια στρατηγική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες.
Οι αρχές της χώρας αποφάνθηκαν πως οι κόκκοι του καφέ δεν είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση, παρά την μέχρι τώρα αντίθετη εκτίμηση.
Η Νεστλέ, η εταιρεία παρασκευής στιγμιαίου καφέ, καθώς και άλλοι εισαγωγείς, παραγωγοί και λιανοπωλητές, υποχρεούνται από την ελβετική νομοθεσία να αποθηκεύουν σάκους ακατέργαστου καφέ. Η χώρα διαθέτει επίσης αποθέματα όπως ζάχαρη, ρύζι, βρώσιμα έλαια και ζωοτροφές.
Αυτό το σύστημα αποθεματικών έκτακτης ανάγκης δημιουργήθηκε μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, καθώς η Ελβετία προετοιμαζόταν για ενδεχόμενες ελλείψεις σε περίπτωση πολέμου, φυσικής καταστροφής ή επιδημιών.
Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύθηκε, οι υποχρεώσεις αποθεματοποίησης καφέ θα λήξουν μέχρι το τέλος του 2022, με τις εταιρείες να είναι ελεύθερες να αντλήσουν ό, τι έχουν στις αποθήκες τους.
«Ο καφές δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες και στη συνέχεια δεν συμβάλλει, από φυσιολογική άποψη, στη διατήρηση της διατροφής» απεφάνθη η κυβέρνηση.
Η τελική απόφαση σχετικά με την τύχη των αποθεμάτων καφέ αναμένεται τον Νοέμβριο.
Τα υποχρεωτικά αποθέματα καφέ της Ελβετίας κατανέμονται μεταξύ 15 εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Νεστλέ, και ανέρχονται σε περίπου 15.300 τόνους, αρκετά για εγχώρια κατανάλωση τριών μηνών.
Οι 8,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ελβετίας καταναλώνουν περίπου 9 κιλά καφέ ανά άτομο ετησίως, αφήνοντας κατά πολύ πίσω το μέσο όρο των 3,3 κιλών της Μεγάλης Βρετανίας και των 4,5 κιλών που καταναλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.
Πηγή: Guardian