Ανακαλύψαμε τον λόγο που στα ταξίδια κουβαλάμε πολύ περισσότερα εσώρουχα από όσα θα χρειαστούμε

Αν νομίζαμε ότι το κάνουμε μόνο εμείς, γελαστήκαμε. Υπάρχει επιστημονική αιτία.
Open Image Modal
Maria Korneeva via Getty Images
Γιατί κουβαλάμε 6 σουτιέν, 10 σλιπ και 5 ζευγάρια κάλτσες, ενώ πρόκειται να λείψουμε μόνο για 2 μέρες; Να η απάντηση.

Μήπως ανήκουμε στην ομάδα των ανθρώπων, που καθώς ελέγχουν τη βαλίτσα τους, προσθέτουν και 5-6 εσώρουχα απλώς «για να μας βρίσκονται»;  Προφανώς δεν είμαστε οι μόνοι. Όμως αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κουβαλάμε 6 σουτιέν, 10 σλιπ και 5 ζευγάρια κάλτσες, ενώ πρόκειται να λείψουμε μόνο για 2 μέρες;

Προκειμένου να πάψουμε να απορούμε, οι ειδικοί εξηγούν την ψυχολογική αιτία πίσω από αυτήν μας τη συνήθεια: Τα επιπλέον εσώρουχα μας δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας, πριν ταξιδέψουμε σε ένα άγνωστο μέρος.

Να πώς εξηγείται

Τα εσώρουχα «προστατεύουν» ένα ευάλωτο μέρος του σώματός μας. Και για αυτό, μας δημιουργούν μια αίσθηση άνεσης και οικειότητας, που - εδώ που τα λέμε - είναι πολύτιμη. Ιδίως όταν ετοιμαζόμαστε να δοκιμάσουμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.  

«Πολλοί άνθρωποι μάλιστα συνδέουν τα εσώρουχα με την ασφάλεια», δηλώνει η Γκαμπριέλα Χοφμαν, κλινική ψυχολόγος και ιδρύτρια του Upper East Side Psychology, στη Νέα Υόρκη. «Αυτά τα τόσο απλά και στοιχειώδη αντικείμενα, μας προσφέρουν μια αίσθηση άνεσης και ρουτίνας», προσθέτει η ίδια.

Και ίσως επειδή είναι και κάπως... μικροσκοπικά

Μια πιο απλή εξήγηση πίσω από τη συνήθειά μας να υπερ-πακετάρουμε εσώρουχα, είναι ίσως ότι αυτά, μας πιάνουν λιγότερο χώρο σε σχέση με ένα αφράτο φούτερ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι θεραπεύτριες Πενέλοπε Μπίλκους και Γούτνεϊ Κόλμαν.

«Τα εσώρουχα δεν καταλαμβάνουν σχεδόν καθόλου χώρο στις αποσκευές μας σε σύγκριση με άλλα αντικείμενα. Οπότε, με κάτι τόσο μικρό και ελαφρύ, είναι πιο εύκολο να το παρακάνουμε», συμφωνούν οι δύο ειδικοί.

Και από εκεί και ύστερα, εξαρτάται και από τις περιστάσεις με τις οποίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι στο ταξίδι

Τα εσώρουχα είναι κάτι που σε πολλούς από εμάς αρέσει να αλλάζουμε τακτικά. Και ίσως θεωρούμε ότι κάθε περίσταση απαιτεί το δικό της «συνολάκι». Αν κάνουμε λόγου χάρη μια εκδρομή που περιλαμβάνει περίπατο στο βουνό, σίγουρα χρειαζόμαστε κάτι ζεστό και σπορ. Αν όμως το ταξίδι είναι και ρομαντικό, πιθανότατα θα χρειαστούμε και ένα ζευγάρι εσώρουχα πιο... επίσημα. Και πάει λέγοντας. 

Επίσης δεν μπορούμε να φορέσουμε ένα εσώρουχο δύο φορές

Το να φοράμε το ίδιο πουκάμισο δύο συνεχόμενες μέρες είναι κοινωνικά αποδεκτό. Όμως μπορεί να αισθανόμαστε άσχημα με το να φοράμε τα ίδια εσώρουχα για περισσότερες από 24 ώρες. Και εκτός αυτού, κανείς μας δεν θέλει να βρεθεί να πλένει εσώρουχα ενώ βρίσκεται σε ένα ταξίδι αναψυχής. Επομένως το πιο εύκολο είναι να πάρουμε ένα-δυο παραπάνω.

Kαι είναι κακό να παίρνουμε παραπανίσια εσώρουχα;

Σε καμία περίπτωση. Απλώς κάποιοι από εμάς είμαστε λιγάκι πιο επιρρεπείς σε αυτή τη συνήθεια. Κυρίως όσοι έχουμε αναλάβει να φροντίζουμε κάποιον: Ένα παιδί, ένα κατοικίδιο, έναν γονέα. Το ίδιο και άτομα που είναι υπερβολικά σκεπτόμενα. Στην ομάδα όσων τo παρακάνουν με τα εσώρουχα, περιλαμβάνονται επίσης άνθρωποι που έχουν βιώσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε προηγούμενα ταξίδια ή που είναι ιδιαίτερα οργανωμένοι και δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια.

«Αυτή η συνήθεια δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Θα μπορούσε απλώς να συνδεθεί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας ή τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες μας», μας καθησυχάζει ο Γουίλιαμ Σρέντερ, συνιδιοκτήτης της Just Mind Counseling. «Υπάρχουν ταξιδιώτες που νιώθουν εντάξει με δύο εσώρουχα τα οποία σκοπεύουν να πλύνουν στο ξενοδοχείο. Αγκαλιάζουν την αβεβαιότητα και προτιμούν να ταξιδεύουν με ανάλαφρες αποσκευές. Άλλοι πάλι, που είμαστε πιο ανήσυχοι, προτιμάμε την ασφάλεια και τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμείνουμε», καταλήγει ο ειδικός.

Οπότε; Κάνουμε απλώς ό,τι μας βοηθά να νιώθουμε καλύτερα. Δεν χάλασε ο κόσμος για δυο παραπανίσια σλιπ. Αν δεν μας χρειαστούν θα τα βάλουμε πίσω στη θέση τους.