Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας: Υπάρχει και φωτιά ή μόνο καπνός;

H παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στις ομιλίες Τσίπρα - Έβο Μοράλες τροφοδοτεί σενάρια.
Open Image Modal
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση για τον Έβο Μοράλες, το βράδυ της 14ης Μαρτίου, επανέφερε ένα ερώτημα που τίθεται «απ′ έξω-απ′ έξω» εδώ και ημέρες: Πόσο στενή μπορεί να γίνει η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα; Αποτελεί πραγματικό, νέο δεδομένο για τον πολιτικό χώρο, που αποτελεί στρατηγικό στόχο ηγεμονίας από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Τελικά, υπάρχει περίπτωση συνεργασίας μεταξύ Παπανδρέου και Τσίπρα; Και ποιό μπορεί να είναι το μέλλον του ΚΙΝΑΛ;

Αρμόδιες πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζουν πάντως ότι ο πρώην πρωθυπουργός πήγε στην εκδήλωση ως προσκεκλημένος του Έβο Μοράλες που είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της οποίας ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρόεδρος. Παράλληλα σημειώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του που προβλήθηκε την Πέμπτη από τη δημόσια τηλεόραση, άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα.

«Μουτζουρωμένο» αριστερό προφίλ

Το βέβαιο είναι ότι όσο πλησιάζει η ώρα της εκλογικής μάχης, το Κίνημα Αλλαγής θα ανεβάζει τους τόνους, προσπαθώντας όχι μόνο να περιχαρακώσει το χώρο του απέναντι σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

Με την πεποίθηση ότι πλέον έχει «μουτζουρωθεί» το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης, σκοπεύει να κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα προς ψηφοφόρους που προέρχονται από την αριστερά και απογοητεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη», λένε όλο και πιο έντονα τα στελέχη του, θέλοντας να δείξουν τη διαφορά θέσεων που έχουν με το κυβερνών κόμμα.

Προσέξτε πως ακόμα και η ρητορική έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα. Στο τελευταίο briefing των πολιτικών συντακτών, οι Σταμάτης Μαλέλης και Παύλος Χρηστίδης άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οποία ακούστηκε και ο χαρακτηρισμός «νεοδεξιά», υπήρξε αναφορά για «ελίτ του Μαξίμου» ενώ τέθηκε και το ερώτημα αν έχουν απομείνει αριστεροί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ και το δίπολο

Που θα ποντάρει όμως το ΚΙΝΑΛ για να «σπάσει» το δίπολο; Ποια τακτική θα ακολουθήσει; Υπάρχει φόβος για περαιτέρω συρρίκνωση των δυνάμεων του;

Σε όλα τα ερωτήματα απαντά στη HuffPost Greece στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής που βρίσκεται πολύ κοντά στη Φώφη Γεννηματά.

Το πρώτο μέλημα του ΚΙΝΑΛ είναι να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν «βλέπει» ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και προς τη ΝΔ. Όπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο αγώνας θα είναι διμέτωπος και τονίζουν με έμφαση ότι «δεν είμαστε ουρά κανενός», ως απάντηση και στις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στο άνοιγμα που έχει ξεκινήσει προς τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αντιπολίτευση που θα ασκηθεί θα εστιάζει κυρίως στα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησης, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα προοδευτικό πρόσημο στην οικονομική πολιτική που έχει εφαρμοστεί από το 2015 και μετά. Μάλιστα στις τοποθετήσεις τους αναφέρονται συχνά στα πρόσωπα που στηρίζουν την κυβέρνηση και προέρχονται από τον δεξιό χώρο, στις σχέσεις που βλέπουν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και καραμανλικής πτέρυγας ενώ υπενθυμίζουν και τις περιπτώσεις που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είχαν ταύτιση θέσεων σε κρίσιμα θέματα. Αυτό που εφαρμόσουν λοιπόν είναι αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα από αριστερά και κεντροαριστερά.

Ιδεολογική ταυτότητα

Υπάρχει λοιπόν σαφέστατη πρόθεση από το ΚΙΝΑΛ να επενδύσει στην ανάδειξη της ιδεολογικής του ταυτότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ακούγεται όλο και περισσότερο από τη Χαριλάου Τρικούπη το κάλεσμα όλων των προοδευτικών πολιτών για την επιστροφή τους στο Κίνημα Αλλαγής. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν όλο και πιο έντονα προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα αριστερά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων. Ακριβώς αυτή την στόχευση έχει και η μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει το Κίνημα Αλλαγής για τις 28 Μαρτίου, στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως μπαίνει στο κάδρο της κριτικής, καθώς η άποψη που εξέφρασε το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ στη HuffPost είναι ότι ο αρχηγός της ΝΔ αρκείται κυρίως σε μία επικοινωνιακή πολιτική καθώς «περιμένει τον Τσίπρα να πέσει σαν ώριμο φρούτο». Μάλιστα ο συνομιλητής μας χρεώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πολλές φορές αντιγράφει συνθήματα της Φώφης Γεννηματά, παρουσιάζοντας τα ως θέσεις του κόμματος του.

 «Πληρώσαμε την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ» λέει με νόημα το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και εξέφρασε την άποψη ότι για οποιαδήποτε πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή με στόχο την ανακούφιση του κοινωνικού συνόλου, τα εύσημα πήγαιναν στον Αντώνη Σαμαρά.  

«Καμία συζήτηση πριν από τις εκλογές»

Τελικά τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ αν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση για συνεργασία από τον Αλέξη Τσίπρα ή αν αναλάβει κάποια ανάλογη πρωτοβουλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης;  «Καμία συζήτηση πριν από τις εκλογές» απαντά με έμφαση το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, ξεκαθαρίζοντας ότι αν και ακούγονται πολλά σενάρια, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών και από τα ποσοστά που θα πάρει το κάθε κόμμα. Πάντως η εκτίμηση του είναι ότι η ΝΔ θα «ακουμπήσει» την αυτοδυναμία χωρίς όμως να την κερδίσει.

Μέλημα λοιπόν του Κινήματος Αλλαγής είναι να ενισχύσει όσο περισσότερο γίνεται την εκλογική του δύναμη φιλοδοξώντας να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα εξελίξεων την επομένη των εκλογών. Έναν ισχυρό τρίτο πόλο. Τα περισσότερα μάτια από το ΚΙΝΑΛ πάντως είναι στραμμένα στην Α και Β Αθήνας και Θεσσαλονίκης και εκεί αναμένεται να πέσει το μεγαλύτερο εκλογικό βάρος από τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς η επίδοση σε αυτές τις περιφέρειες μπορεί να κρίνει κατά μεγάλο μέρος και το τελικό ποσοστό που θα λάβει το ΚΙΝΑΛ.

«Έγιναν λάθη και παραλείψεις, πληγώσαμε κόσμο», μας λέει με έντονη τη διάθεση αυτοκριτικής ο συνομιλητής μας. «Τώρα που οι πολίτες μας έχουν δει όλους, μπορούν να κρίνουν», ήταν η ατάκα του στο κλείσιμο της κουβέντας μας για τα σχέδια και το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής.