«Θρίλερ» με τη Globo: Σκάνδαλο με παραποίηση στοιχείων

«Θρίλερ» με τη Globo: Σκάνδαλο με παραποίηση στοιχείων
|
Open Image Modal
Globo

Αίσθηση έχει προκαλέσει το «θρίλερ» το οποίο είναι σε εξέλιξη με τη Globo PLC, γνωστή εταιρεία του χώρου της πληροφορικής, η οποία έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές σε Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα και Κύπρο, σχετικά με παραποίηση δεδομένων και διαστρεβλωτική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας.

Ειδικότερα, σημειώνεται πως η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι στις 26 Οκτωβρίου ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, πρώην διευθύνων σύμβουλος, ενημέρωσε το συμβούλιο για ζητήματα «σχετικά με την παραποίηση δεδομένων και τη διαστρεβλωτική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας».

«Από αυτή την ανακοίνωση και μετά, η εταιρεία έχει αναφέρει το ζήτημα αυτό στις αρμόδιες αρχές στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Επιπρόσθετα, η εταιρεία ενημερώθηκε στις 27 Οκτωβρίου ότι διερευνάται από την Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου».

Όπως έχει ανακοινωθεί, στις 23 Οκτωβρίου - ημερομηνία κατά την οποία το συμβούλιο ενημερώθηκε περί σχετικού report του hedge fund QCM - συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία ο κ. Παπαδημητρακόπουλος έθεσε σε διάθεση την παραίτησή του, όπως και ο Δημήτρης Γρυπάρης, CFO του γκρουπ. Οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές, ενώ σε διαθεσιμότητα από τα καθήκοντά του τέθηκε και ο Γεράσιμος Μπονάνος (COO) για όσο είναι σε εξέλιξη η έρευνα.

Από τις θέσεις τους παραιτήθηκαν επίσης ο Γκάβιν Μπαρνέλ και η Λορέιν Γιανγκ (διευθυντής και γραμματέας αντίστοιχα).

Σημειώνεται πως, από πλευράς της, η GLOBO Technologies διευκρινίζει πως «δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στον όμιλο GLOBO PLC, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εταιρεία GLOBO Technologies ουδεμία σχέση έχει με τις πρόσφατες ανακοινώσεις και επικείμενες εξελίξεις του ομίλου GLOBO PLC και αποτελεί απλή συνεργάτη και όχι μέλος του ομίλου», υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε αντίθετη πληροφορία ή δημοσίευμα αναρτηθεί αποτελεί ανακριβή άποψη και όχι τεκμηριωμένη πληροφόρηση».

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα της Globo. «Αυτό είναι παράξενο, καθώς υποτίθεται πως υπήρχαν περίπου 104 εκατ. ευρώ» συμπληρώνεται, ενώ υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες στη Μ. Βρετανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, το Ντουμπάι, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», η εταιρεία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε «το απόλυτο τεχνολογικό case study», με ετήσιο κύκλο εργασιών για το 2014 πάνω από 130 εκατ. ευρώ, κέρδη 35 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση που, «πριν ξεκινήσει ο κατήφορος», είχε αγγίξει τα 330 εκατ. ευρώ.

Την εικόνα της εταιρείας αποδόμησε ένα αμερικανικό hedge fund, η QCM (Quintessential Capital Management), τα στοιχεία της οποίας δείχνουν ότι σχεδόν το 60% του κύκλου εργασιών της ήταν πλασματικό, αφήνοντας υπόνοιες για τη δραστηριότητα της εταιρείας. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η εταιρεία φέρεται να είχε συστηματοποιήσει μια διαδικασία με την οποία «φούσκωνε» υπέρμετρα τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη της, χρησιμοποιώντας εταιρείες- φαντάσματα για να τιμολογεί τα προϊόντα της.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο κ. Παπαδημητρακόπουλος ενημέρωσε ότι έχει πωλήσει 42.05 εκατ. μετοχές, και ενεχυριάσει 10 εκατ. για προσωπικό του δάνειο (Lantau Holdings Ltd).