Goldman Sacks: Οι ευρωπαίοι θα πληρώσουν 2 τρισ. ευρώ για ρεύμα το 2023

Μόνο με τη μείωση των φόρων στην ενέργεια μπορούν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος
Open Image Modal
Yui Mok - PA Images via Getty Images

Κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, θα κληθούν να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι για τους  λογαριασμούς ρεύματος στις αρχές του 2023, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc.οι οποίοι δεν βλέπουν άλλη λύση παρά μόνο την κρατική ενίσχυση για τη συγκράτηση του τεράστιου ενεργειακού κόστους.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρώπης, υποστηρίζουν οι επικεφαλής αναλυτές της τράπεζας Alberto Gandolfi και Mafalda Pombeiro, σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Όπως αναφέρουν στο Bloomberg, οι μετοχές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι αυτές που σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες παρά την έντονη πτώση τους τον Αύγουστο.

 «Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις επιπτώσεις της κρίσης», υποστηρίζουν, λέγοντας ότι «ο αντίκτυπος στις τσέπες των πολιτών θα είναι ακόμη πιο σκληρός από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».

Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας έχει προκαλέσει μια βιασύνη από τις κυβερνήσεις να αμβλύνουν τις πιέσεις κόστους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών του φυσικού αερίου και την αναστολή της εμπορίας παραγώγων ενέργειας.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και η πρόταση Γαλλίας, Γερμανίας για την επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

«Η εισαγωγή ανώτατων τιμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στην ΕΕ περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση, επιτρέποντας παράλληλα στις κυβερνήσεις να παραιτηθούν από το φόρο στην ενέργεια», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι «οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε πράσινες επενδύσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεδομένου ότι θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τιμές ενέργειας».

Και καταλήγουν λέγοντας, ότι «τα ανώτατα όρια τιμών δεν θα λύσουν το πρόβλημα του υπέρογκου κόστους της ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα κληθούν να μειώσουν τους φόρους για να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς στα επόμενα  10-20 χρόνια.

Όσο για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα πρέπει να είναι σε θέση να τιτλοποιούν αυτές τις μελλοντικές πληρωμές, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν την υπερβολική επιβάρυνση του ισολογισμού τους».