Την πρότασή της για το πρόγραμμα των κορβετών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει υποβάλει η γαλλική Naval Group, η οποία έχει αναλάβει και την κατασκευή των νέων φρεγατών FDI.
Η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή 4 κορβετών Gowind, με 3 να κατασκευάζονται τοπικά από τα Ελληνικά Ναυπηγεία, επιδιώκοντας «τις καλύτερες δυνατότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα με βελτιστοποιημένο κόστος και το υψηλότερο επίπεδο κοινών χαρακτηριστικών με τις φρεγάτες FDI».
Η Naval Group υπόσχεται χρονοδιάγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του ΠΝ και τους χρονικούς περιορισμούς, ασφαλή μεταφορά τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή, σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα με ελληνική βιομηχανική συμμετοχή του 30% με τοπική παραγωγή και κατασκευή στην Ελλάδα, μακροχρόνια συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και το εθνικό αμυντικό οικοσύστημα σε συνέχεια του προγράμματος FDI HN , ενώ υποστηρικτικά της προσφοράς, προτείνεται επίσης πρόταση χρηματοδότησης που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες πληρωμές.
Οι κορβέτες θα παραχθούν με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με «σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας». Η κατασκευή της πρώτης κορβέτας Gowind στη Γαλλία θα γίνει με σκοπό την επιχειρησιακή της ένταξη στο συντομότερο χρονικό διάστημα και προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή 3 κορβετών τοπικά.
Βασισμένο σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως ισχυρή συνεργασία με τα Ελληνικά Ναυπηγεία, αλλά και με τους Έλληνες εταίρους του ομίλου, το προτεινόμενο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας προορίζεται να καταστήσει δυνατή την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης για τον ναυτικό τομέα στην Ελλάδα, ικανή να παράγει και να συντηρεί τις κορβέτες στη χώρα και να παρέχει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε πολλές δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις και περίπου 2.000 Έλληνες πολίτες.
Gowind HN
Η Gowind είναι εξοπλισμένη με διαλειτουργικά από το ΝΑΤΟ συστήματα μάχης. Έχει επιλεγεί από τέσσερα ναυτικά, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υπηρεσία στο στόλο του αιγυπτιακού ναυτικού. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπερσύγχρονων προτύπων του ΝΑΤΟ, με συστήματα για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, πόλεμο επιφανείας και αεράμυνα.
Η πρώτη κορβέτα του τύπου παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό 38 μήνες μετά την παραγγελία, με τον όμιλο να διαβεβαιώνει πως ο σχεδιασμός και οι βιομηχανικές διαδικασίες είναι πλήρως εξασφαλισμένες.
Οι ελληνικές αρχές έδωσαν στη Naval Group μια λίστα με τα κύρια χαρακτηριστικά που απαιτούν για τα νέα πολεμικά πλοία τους, τόσο σε αποστολές όσο και σε επίπεδο περιβάλλοντος. Το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος παραμένει εμπιστευτικό, ωστόσο πηγές του ομίλου διαβεβαιώνουν ότι η προσφορά πληροί όλες τις προϋποθέσεις, καθώς η Naval Group κατέχει όλες τις τεχνολογίες που απαιτούνται για να προτείνει ένα σκάφος προσαρμοσμένο για τα δεδομένα του Αιγαίου και εξοπλισμένο για να αντιμετωπίζει κάθε είδους απειλές.
Η Gowind ενσωματώνει εξελιγμένους και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και όπλα ικανά να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους συμβατικών και ασύμμετρων απειλών σε ανοιχτές θάλασσες αλλά και ρηχές. Αισθητήρες (sonars, συστήματα EW, σύστημα ελέγχου πυρός) και όπλα (πυροβόλα, πύραυλοι επιφανειας, τορπίλες) είναι κοινά με ή από την ίδια οικογένεια συστημάτων Belharra/FDI. Η Gowind έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ασφάλεια, να απονηώνει και να ανακτά την ίδια κατηγορία ελικοπτέρων με τη Belh@rra/FDI. Το πλοίο λειτουργεί επί του παρόντος στα διάφορα περιβάλλοντα της Μεσογείου, η οποία έχει πολλά κοινά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά με το Αιγαίο και την Ερυθρά Θάλασσα.
Η Gowind ενσωματώνει τις ίδιες τεχνολογίες μάχης και τις τεχνολογίες του ΝΑΤΟ όπως οι φρεγάτες του Γαλλικού Ναυτικού που επιχειρούν σε κρύες και ζεστές θάλασσες, ανοιχτούς ωκεανούς με μεγάλους κυματισμούς καθώς και σε πιο κοντινές περιοχές με ήπιους κυματισμούς.
Πάνω από το νερό, η Gowind ενσωματώνει μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS ένα ραντάρ παρακολούθησης 3D S-band με αποδεδειγμένη απόδοση έναντι μικρών στόχων καθώς και όλων των τύπων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με παθητικούς αισθητήρες που παρέχουν άμεσες προειδοποιήσεις και αντίμετρα. Ένα κάθετα εκτοξευόμενο σύστημα πυραύλων RF και IR παρέχει στο Gowind μια εκτεταμένη ικανότητα αεράμυνας, σε μεσαία έως πολύ μικρή εμβέλεια.
Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Gowind ενσωματώνει μια σταθερή ανθυποβρυχιακή δυνατότητα (ASW) με μια σουΐτα σόναρ ικανή να καλύψει όλο το φάσμα των εργασιών ASW σε μπλε και ρηχά νερά. Το σκάφος διαθέτει την ελαφριά τορπίλη MU90, ενώ είναι τοποθετημένο προηγμένo σύστημα άμυνας τορπιλών.
Στρατηγική συνεργασία με την Ελληνική Βιομηχανία
Ως προς τη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία, η Naval Group δεσμεύεται να εγγυηθεί την επιτυχία του προγράμματος ευνοώντας το «Made in Greece» και τη συμμετοχή του Ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος.
Με την παραγωγή στην Ελλάδα από ελληνικές εταιρείες της κατασκευής 3 κορβετών Gowind, η Naval Group υπόσχεται να συμβάλει στην ενεργοποίηση και ενίσχυση ενός πυκνού δικτύου βιομηχανικών και R & D συνεργασιών, δίνοντας τη δυνατότητα στην ελληνική βιομηχανία να αντιμετωπίσει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων, δημιουργώντας και διατηρώντας θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη για τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με σχετικές πηγές, η γαλλική ομάδα έχει σχεδιάσει ένα «πολύ φιλόδοξο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας που θα συμβάλει στην αναζωογόνηση μιας κερδοφόρας ναυτικής βιομηχανίας», με σκοπό τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών. Πέρα από την κατασκευή των κορβετών, το τοπικό οικοσύστημα θα αποκτήσει επίσης σταδιακά την τεχνογνωσία και θα επωφεληθεί από τα εργαλεία συντήρησης που απαιτούνται για την αποτελεσματική συντήρηση των φρεγατών FDI HN και των κορβετών Gowind HN καθ ’όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, παρέχοντάς σε ελληνικές εταιρείες επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες.
Σημειώνεται πως πάνω από 15 ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη συνάψει συμβάσεις για το πρόγραμμα FDI HN και πολλές άλλες βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης για το πρόγραμμα Gowind HN. Η Naval Group αναπτύσσει επίσης συνεργατικά έργα R&D με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.
Αναλυτικότερα, το σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
- Τρεις κορβέτες Gowind HN «Made in Greece» μέσω ολοκληρωμένης και προσαρμοσμένης μεταφοράς τεχνολογίας στα Ελληνικά Ναυπηγεία και στους Έλληνες συνεργάτες
- Ανάπτυξη στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την τοπική βιομηχανία, σύγχρονων «έξυπνων» δυνατοτήτων συντήρησης που επιτρέπουν τον εντοπισμό της πιο αποτελεσματικής υποστήριξης εντός υπηρεσίας
- Ενσωμάτωση όλων των ειδικευμένων ελληνικών εταιρειών στο παγκόσμιο πάνελ προμηθευτών της γαλλικής βιομηχανικής ομάδας που τους επιτρέπει να επωφεληθούν από την άμεση πρόσβαση σε όλες τις αγορές τους.
- Ανάπτυξη κοινών έργων Ε&Α για τη συμμετοχή στην ανάπτυξη μελλοντικών ναυτικών συστημάτων με ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιταχυντές νεοφυών επιχειρήσεων, ερευνητικά κέντρα κ.λπ.
- Ανανέωση της Ελληνικής Ναυτικής Βιομηχανίας, εξασφαλίζοντας αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες.
- Συμμετοχή στην ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανικής κυριαρχίας.
Κοινά στοιχεία μεταξύ FDI HN και GOWIND HN
H Gowind είναι μια μονάδα επιφανείας με stealth χαρακτηριστικά, εξοπλισμένη με τα διαλειτουργικά από το ΝΑΤΟ συστήματα μάχης (SETIS) που προέρχονται από τις φρεγάτες FREMM που χρησιμοποιούνται από το Γαλλικό Ναυτικό και από τη νέα γενιά FDI φρεγάτας που παραγγέλθηκε και κατασκευάζεται αυτήν τη στιγμή. Ενσωματώνει αισθητήρες και όπλα τελευταίας γενιάς. Το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος μάχης στη Gowind HN είναι κοινό με της FDI HN- Για παράδειγμα, η πλειοψηφία των αισθητήρων και των όπλων είτε είναι το ίδιο ακριβώς προϊόν είτε ανήκουν στην ίδια οικογένεια προϊόντων
Το σύστημα μάχης της Gowind είναι ενσωματωμένο μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS. Χάρη στην κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία και τις υποκείμενες αρχές (π.χ. κοινή διαδικασία αξιολόγησης απειλών και κατανομής όπλων), οι χειριστές και το προσωπικό συντήρησης θα αλλάζουν με ευκολία από το ένα πλοίο στο άλλο.
Tο SETIS ενσωματώνει επίσης τις συνδέσεις και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ που τοποθετούνται στο Rafale της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εάν απαιτηθεί από το ΠN, οι προσομοιωτές που προσφέρει η Naval Group για την εκπαίδευση των χειριστών CIC (combat information centre) θα επιτρέψουν στα πληρώματα τόσο των FDI όσο και της Gowind για το Ελληνικό Ναυτικό να μάθουν το χειρισμό του SETIS, με τη Naval Group να υπόσχεται να προσφέρει ένα ευέλικτο πρόγραμμα εκπαίδευσης για την εκπαίδευση πληρωμάτων του ΠN και στα δύο πλοία και όταν τα σενάρια απαιτούν σύγχρονισμό,
Η Gowind έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα του ΝΑΤΟ όπως οι FDI, για να χρησιμοποιεί την ίδια κατηγορία ελικοπτέρων MH-60R με την FDI HN. Είναι εξοπλισμένη με το ίδιο ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης πλατφόρμας με την FDI HN και με τις ίδιες σειρές κύριας μηχανής και αδρανειακές μονάδες με τη FDI HN διευκολύνοντας την εκπαίδευση και την εκπαίδευση των μηχανικών χειριστών και βελτιστοποιώντας τη συντήρηση των συστημάτων και στις δύο κατηγορίες πλοίων. Ακόμη, τα κοινά σημεία στη διάταξη των διαμερισμάτων, τη διανομή και τους τύπους του πυροσβεστικού εξοπλισμού καθώς και των βοηθητικών συστημάτων θα διευκολύνουν την εκπαίδευση του πληρώματος και τη συντήρηση και των δύο κατηγοριών πλοίων.