Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων (Greek Forum of Refugees): Σκοπός μας είναι πρόσφυγες να βοηθάνε τους πρόσφυγες

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων (Greek Forum of Refugees): Σκοπός μας είναι πρόσφυγες να βοηθάνε τους πρόσφυγες
|

Open Image Modal

Open Image Modal

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων ανεπίσημα δραστηριοποιείται από το 2010 και είναι αναγνωρισμένη ομοσπονδία από τα τέλη του 2013. Εργαζόμαστε σε πρότζεκτ και αριθμούμε 6 εργαζόμενους και 10 εθελοντές.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Ο σκοπός μας είναι πρόσφυγες να συνδράμουν (τους) πρόσφυγες και στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των κοινοτήτων (προσφυγικών) παρέχοντας πληροφορίες για τα δικαιώματά τους και τις διαδικασίες. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους ανθρώπους και να επικοινωνήσουμε την πραγματικότητα των προσφύγων και τα προσφυγικά ζητήματα βασισμένοι σε πρωτογενείς πληροφορίες, όπως επίσης να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία. Οι εξελίξεις του καλοκαιριού του 2015 και η προσφυγική κρίση αναπροσανατόλισαν τις δράσεις μας- στη λήψη δωρεών, την παροχή βοήθειας σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και την υποστήριξη της δημιουργίας κατάλληλων καταυλισμών υποδοχής. Mετά από πρόταση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, αναλάβαμε ένα πρότζεκτ όπου 32 άνθρωποι που μιλάνε ελληνικά και αραβικά/ περσικά (dari)/ ουρντού (Πακιστάν, Ινδία) είναι συνεχώς παρόντες στους προσφυγικούς καταυλισμούς για να υποστηρίζουν τους νεοαφιχθέντες.

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Η χρηματοδότησή μας προέρχεται αποκλειστικά από ιδρύματα, ευρωπαϊκα ή εθνικά προγραμματα, όπως και από την Ύπατη Αρμοστεία για κάθε συγκεκριμένο πρότζεκτ. O προϋπολογισμός μας επιμερίζεται στα διοικητικά έξοδα και την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων. Επίσης, λαμβάνουμε πολλές προσφορές για εθελοντική προσφορά, όπως και δωρεές από ντόπιους.

4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Η αποστολή μας αποφασίζεται από το διοικητικό συμβούλιο. Οι δράσεις μας λαμβάνουν χώρα κυρίως στην Αθήνα, όπου η οργάνωσή μας συνδράμει τις προσφυγικές κοινότητες.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Από την ίδρυσή της η οργάνωσή μας αντιπροσωπεύει τις κοινότητες των προσφύγων, επομένως βρισκόμαστε στην Αθήνα, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες προσφυγικές κοινότητες.

Open Image Modal

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Όταν χρειάζεται, συζητούμε με τις Αρχές- πάντα με σκοπό να μοιραστούμε την «από τα κάτω» γνώση μας επί των προσφυγικών ζητημάτων και να ωθήσουμε στην λήψη των κατάλληλων αποφάσεων, βασισμένων στις ανθρώπινες ανάγκες. Η σχέση μας με τις Αρχές δεν ήταν πάντα εύκολη, πάντως έχουμε παρατηρήσει ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει τη διάθεση να επικοινωνήσει με την κοινωνία των πολιτών.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Προσπαθούμε πάντα να επιτυγχάνουμε αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα των προσφύγων. Η αποστολή μας είναι να δίνουμε φωνή στους πρόσφυγες.

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σίγουρα. Πάντως τα μηνύματα προσφοράς βοήθειας που λαμβάνουμε από ανθρώπους και ΜΚΟ από όλον τον κόσμο, είναι καλό σημάδι.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Δεν πιστεύουμε ότι ΜΜΕ και πολίτες παρεξηγούν το έργο μας. Οι μαζικές δωρεές και η αλληλεγγύη που μας προσφέρουν οι ντόπιοι μας ενθαρρύνουν στην αποστολή μας και νιώθουμε την τοπική κοινωνία υποστηρικτική. Όταν μας προσεγγίζουν τα ΜΜΕ, δεν αποφεύγουμε να μιλήσουμε. Κάποια ΜΜΕ επιλέγουν μια διαφορετική προσέγγιση στο προσφυγικό ζήτημα- αν διαφωνούμε, είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε με τον δημοσιογράφο, ώστε να ακουστεί και η φωνή των προσφύγων, να περιγράψουμε τη δική τους πραγματικότητα.