Τέσσερις αναπάντητοι «γρίφοι» και 13 ημέρες διορία στην κυβέρνηση από τους δανειστές

Τέσσερις αναπάντητοι «γρίφοι» και 13 ημέρες διορία στην κυβέρνηση από τους δανειστές
Open Image Modal
Antique silver pocket watch sitting on a pile of Euro paper currency. The clock face is showing two minutes to midnight representing the passage of time.
Anthony Bradshaw via Getty Images

Αφήνοντας πίσω τους τέσσερις «γρίφους» και 13 ημέρες περιθώριο στην κυβέρνηση για να βρει τις λύσεις τους, αποχωρούν απόψε από την Αθήνα οι Ευρωπαίοι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών. Αντίθετα στην Ελλάδα θα παραμείνει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου από την Δευτέρα να ξεκινήσει την επισκόπηση της Ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της έκθεσης του Ταμείου όπως ορίζει το άρθρο 4 του καταστατικού του.

Στις σημερινές συναντήσεις οι οποίες είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν έως το μεσημέρι κυβέρνηση και θεσμοί θα επιχειρήσουν να κλείσουν όσες περισσότερες από τις εκκρεμότητες έχουν μείνει ανοιχτές προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει την συγγραφή του πολυνομοσχεδίου το οποίο θα υλοποιεί τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης των 2,8δισ ευρώ.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών απέδειξαν ότι τουλάχιστον το ένα από τα 15 προαπαιτούμενα δεν θα λυθεί τόσο εύκολα, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί δεν έχουν βρει ακόμα τη χρυσή τομή αναφορικά με τα πρόσωπα τα οποία θα απαρτίζουν το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να μην έχουν αποδεχτεί καμία από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα τρία πρόσωπα που θα τοποθετήσει η Ελληνική πλευρά, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους δανειστές ότι η κυβέρνηση (τουλάχιστον προς το παρόν) δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των δανειστών για την θέση του προέδρου.

Πηγές της Ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έλεγαν ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα των προσώπων που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείου.

Όπως και να έχει τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία είναι ιδιαίτερα στενά καθώς η στελέχωση του Ταμείου αποτελεί μέρος των προαπαιτούμενων που η κυβέρνηση θέλει να έχει κλείσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου όταν θα συνεδριάσει το EuroWorking Group.

Δεύτερος και ίσως ακόμα πιο περίπλοκος πολιτικά γρίφος αποτελεί η θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τα έσοδα των επιχειρήσεων από τις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα». Παρά το γεγονός ότι την εξαγγελία την έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, οι δανειστές δεν έχουν δει με καλό μάτι την Ελληνική πρόταση.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι ο ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της συνολικής συζήτησης για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία, της ρύθμισης των δανείων που έχουν προς τις τράπεζες, αλλά και το πάγωμα των παλαιών οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αυτός είναι και ο τρίτος «γρίφος» καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές αναφορικά με την έτερη εξαγγελία του πρωθυπουργού για «πάγωμα» των παλαιών ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον εξυπηρετούνται κανονικά οι τρέχουσες.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να δουν εμπεριστατωμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθούν οριστικά, κάτι που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες ημέρες.

Ο τέταρτος «γρίφος» και ίσως αυτός που θα λυθεί πιο δύσκολα από τους υπόλοιπους τρεις, είναι το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δανειστές εγείρουν παράλογες απαιτήσεις αναφορικά με το ύψος των φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων που θα πρέπει να πληρωθούν, γεγονός που στην ουσία ο νόμος δεν θα παρέχει κανένα κίνητρο στους ενδιαφερόμενους.

Ως εκ τούτου και αυτή η συζήτηση θα παραμείνει ανοιχτή με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή το επόμενο διάστημα σε τεχνικό επίπεδο.