Εύσημα από Guardian και CNN για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα

Τα διεθνή δημοσιεύματα για την στάση που κράτησε η χώρα μας σε σύγκριση με άλλες πληθαίνουν.
|
Open Image Modal
Alkis Konstantinidis / Reuters

«Κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα οι Ελληνες συντονίζονται στους δέκτες της τηλεόρασης τους, για να παρακολουθήσουν μια εκπομπή που άλλες φορές θα είχαν χάσει. Kαι κάθε μέρα η σκηνή είναι η ίδια. Δύο άντρες κάθονται μακριά ο ένας από τον άλλον σε ένα μακρύ τραπέζι, μέσα σε ένα φωτεινό δωμάτιο για να ενημερώσουν για την εξέλιξη της πανδημίας».

Με τον τρόπο αυτό ξεκινά το άρθρο που δημοσιεύει ο Guardian με τίτλο «Πώς η Ελλάδα χτυπάει τον κορονοϊό παρά την δεκαετή οικονομική κρίση». Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά για τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, τον ευγενικό καθηγητή μολυσματικών ασθενειών που δίνει τα νέα στοιχεία περιστασιακά με συναισθηματική φόρτιση και τον κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό που επικαλείται τη σοβαρότητα της κατάστασης προειδοποιώντας τους Έλληνες να παραμείνουν σπίτι.

Η αρθρογράφος του βρετανικού μέσου, Έλενα Σμιθ, αναφέρει πως όλοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας η οποία αποτελεί παράδειγμα, καθώς αντιμετώπισε την κρίση καλύτερα από το αναμενόμενο. «Ο καθηγητής και ο πρώην δήμαρχος είναι τα πρόσωπα που έχουν συσχετιστεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη διάδοση του Covid-19. Οι προσπάθειές τους να διατηρήσουν τη χώρα ασφαλή φαίνεται να αποδίδουν: σε πληθυσμό άνω των 11 εκατομμυρίων, υπήρξαν, τη Δευτέρα, 2.145 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 99 θάνατοι, πολύ χαμηλότερα από ό, τι αλλού στην Ευρώπη», γράφει.

 

 

Ο Guardian αναγνωρίζει πως η Ελλάδα επέλεξε το lockdown και πως πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση την ώρα που η χώρα είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, πριν καν η Ελλάδα καταγράψει τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του Covid-19, πάρθηκε η απόφαση για την ακύρωση των καρναβαλικών παρελάσεων. Στις 10 Μαρτίου, αρκετές εβδομάδες πριν από την υπόλοιπη Ευρώπη, έκλεισαν τα σχολεία. Μέσα σε λίγες μέρες, έκλεισαν επίσης επίσης μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφοι, καταστήματα λιανικής, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Οι εικόνες που μετέδιδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την γειτονική Ιταλία ήταν η βασική αναφορά των Τσιόδρα και Χαρδαλιά στην καθημερινή τους ενημέρωση.

Open Image Modal
Goran Tomasevic / Reuters

 

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στα μικρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σχετικά με την τήρηση των μέτρων από πολίτες και από την εκκλησία, αλλά και στην ανάγκη για τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να προστατέψει την υγεία των πολιτών όσο και στον εκσυγχρονισμό του κράτους.

«Η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ, ωστόσο πολλοί γιατροί λένε πως θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα υγείας ακόμη περισσότερο», γράφει η αρθρογράφος, ενώ σχολιάζει το γεγονός πως δύο δομές προσφύγων είναι σε καραντίνα και ως εκ τούτου οι ανησυχίες εντείνονται για τις εγκαταστάσεις που περιγράφονται ως «υγειονομικές βόμβες».

Αναφορά γίνεται και στις συνέπειες του Covid-19 στον τουρισμό, η ζημιά για τον οποίο είναι ήδη υψηλή. Και αυτό πριν από τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

 

CNN: Γιατί η Ελλάδα αντιμετώπισε καλύτερα τον κορονοϊό από την Ιταλία

Eγκωμιαστικά είναι τα σχόλια και του αμερικανικού CNN για την στάση της Ελλάδας όσον αφορά την πανδημία. Μάλιστα το ρεπορτάζ του διεθνούς μέσου αναφέρεται στους λόγους που η χώρα μας δεν έχει την εικόνα της Ιταλίας και άλλων ευρωπαικών κρατών σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορονοϊού και με ένα βίντεο επικροτεί τις κυβερνητικές, πρωτοβουλίες που πάρθηκαν αρκετά νωρίς.

Στο θέμα σχολιάζεται πως όλα ξεκίνησαν με την απαγόρευση της διεξαγωγής εκδηλώσεων τις Απόκριες. Ακολούθησαν σύντομα τα σχολεία και έπειτα τα καφέ, εστιατόρια και οι χώροι μαζικής εστίασης προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, βασικό στοιχείο της μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού.

«Το σύστημα Υγείας άντεξε γιατί δεν υπήρξε μεγάλη εισροή κρουσμάτων, τόση ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί το ιατρικό προσωπικό», επισημαίνει υπάλληλος σε ελληνικό νοσοκομείο ενώ στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στην σωστή αστυνόμευση και επιβολή των έκτακτων μέτρων.

Μάλιστα συγκρίνει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Ελλάδας με τα αντίστοιχα της Ιταλίας, η οποία αριθμεί περισσότερα από 100.000 περιστατικά. Στο βίντεο που προβάλλεται, υπάρχουν πλάνα από τους καθημερινούς αστυνομικούς ελέγχους στα δρόμους της χώρας, στο πλαίσιο απαγόρευσης της κυκλοφορίας.