Ένας Ρώσος ολιγάρχης που κατηγορείται για τη χρηματοδότηση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία φάνηκε να συνεχίζει να διακινεί εκατομμύρια δολάρια μέσω του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος με τη βοήθεια κυπριακής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αφού τέθηκε υπό κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις, αποκαλύπτει ο Guardian.
Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ , ένας τραπεζίτης του οποίου τα επιχειρηματικά συμφέροντα περιλαμβάνουν τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Tsargrad που υποστηρίζει το Κρεμλίνο, έχει χαρακτηριστεί από τις αρχές των ΗΠΑ ως «μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης» για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.
Γνωστός ως «Ορθόδοξος ολιγάρχης» λόγω της υποστήριξής του προς τη ρωσική εκκλησία, ο Μαλοφέγιεφ έχει περιγράψει την τρέχουσα επίθεση στην Ουκρανία ως «ιερό πόλεμο». Ήταν ανάμεσα στα άτομα υψηλού προφίλ που επλήγησαν από κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, με την Ε.Ε. να τον θέτει υπό περιορισμούς τον Ιούλιο του 2014 και τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Ωστόσο, μετά από έρευνα του Guardian και του Organised Crime and Corruption Reporting Project, φαίνεται ότι τα επόμενα τρία χρόνια (2014-2017) παρέμεινε πελάτης της κυπριακής εταιρείας λογιστικών και υπεράκτιων υπηρεσιών MeritServus, η οποία προώθησε έγγραφα που βοήθησαν τον ολιγάρχη να μεταφέρει δάνεια, ακόμη και σε δολάρια, μεταξύ της κυπριακής εταιρείας-βιτρίνας του και των άλλων εταιρειών του, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Guardian, η MeritServus τέθηκε την περασμένη εβδομάδα υπό κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από ξεχωριστές αποκαλύψεις από τον Guardian σχετικά με τον ρόλο του στη μεταφορά κεφαλαίων για τον πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Η ίδια εταιρεία φαίνεται να συνέχισε να βοηθά με συναλλαγές, συνολικού ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ έως ότου σταμάτησε να ενεργεί για λογαριασμό του Mαλοφέγιεφ την άνοιξη του 2017. Φαίνεται ότι ορισμένες από τις εν λόγω εργασίες μπορεί να ήταν κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ και του κυπριακού δικαίου, όπου η μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Πριν τεθεί υπό κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, η MeritServus είπε ότι εκτελούσε κανονικές υπηρεσίες με τις κατάλληλες άδειες από τις ρυθμιστικές αρχές. Πρόσθεσε ότι δεν συμμετείχε σε «ξέπλυμα χρήματος ή παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κυρώσεων, ούτε διευκόλυνε, ενέκρινε ή έκλεισε τα μάτια σε αυτές».
Η MeritServus πρόσθεσε επίσης ότι «κατά λάθος δεν εντόπισε» τον Mαλοφέγιεφ στον κατάλογο των κυρώσεων. Μόλις έλαβε γνώση του θέματος, το 2017, λέει η εταιρεία, ενημέρωσε την κυπριακή ρυθμιστική αρχή λογιστικής (ΣΕΛΚ- Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου)), και το κυβερνητικό τμήμα που είναι αρμόδιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ΜΟ.Κ.Α.Σ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης).
Όταν αρχικά ο Guardian προσέγγισε τον ΣΕΛΚ για σχολιασμό, ο ΣΕΛΚ ανέφερε ότι αφού έλαβε γνώση του θέματος, κάλεσε τους παράγοντες της MeritServus στα γραφεία της και ζήτησε πλήρη αποκάλυψη και από την εταιρεία «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το νόμο». Πρόσθεσε ότι, από το υλικό που υποβλήθηκε, διαπίστωσε ότι η MeritServus δεν είχε «παραβιάσει» τις κυρώσεις του ΟΗΕ ή της ΕΕ. Σε μεταγενέστερη δήλωση, που εκδόθηκε μετά την επιβολή κυρώσεων για το MeritServus, ο διευθυντής του ΣΕΛΚ είπε ότι θα «αξιολογήσει την κατάσταση και θα εξετάσει εάν θα ήταν δικαιολογημένο να λάβει οποιαδήποτε ενέργεια επ′ αυτής».
Η ΜΟΚΑΣ είπε ότι «δεν έχει νομική εντολή να εφαρμόζει ή να εποπτεύει την εφαρμογή των κυρώσεων».
Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η υποστήριξη της χώρας στις κυρώσεις της ΕΕ «ήταν σαφής και ξεκάθαρη» και ότι η συνεργασία μεταξύ των αρχών στην Κύπρο και των ομολόγων τους στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον ήταν «υποδειγματική και αμοιβαία επωφελής». Και πρόσθεσε: «Τα άτομα και οι οντότητες που αναφέρονται σε αυτές τις τελευταίες κυρώσεις έχουν ήδη υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελετώνται με τη δέουσα προσοχή».
Κ. Μαλοφέγιεφ: Βραχίονας προπαγάνδας του καθεστώτος του Πούτιν
Μετά την ίδρυση της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, Marshall Capital Partners, στους επενδυτές της οποίας περιλαμβανόταν η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Axa, ο Mαλοφέγιεφ διοχέτευσε την περιουσία του στην οικοδόμηση μιας αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης της οποίας ο χριστιανικός ορθόδοξος τηλεοπτικός σταθμός Tsargrad έγινε βραχίονας προπαγάνδας του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποίησε τον πρώην συνταγματάρχη της FSB, Ιγκόρ Γκίρκιν, για να παρέχει ασφάλεια, και ο Γκίρκιν αργότερα έγινε παραστρατιωτικός διοικητής και στη συνέχεια αυτοαποκαλούμενος υπουργός Άμυνας στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ένας άλλος πρώην συνεργάτης του Μαλοφέγιεφ τοποθετήθηκε ως κυβερνήτης.
Ο Γκίρκιν αργότερα καταδικάστηκε σε σχέση με την πυραυλική επίθεση στην πτήση MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Στο αεροπορικό αυτό δυστύχημα σκοτώθηκαν 298 άτομα.
Ν. Χριστοδουλίδης για Guardian: Δεν πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας
«Η καλύτερη απάντηση είναι οι ίδιες οι δηλώσεις από πλευράς της Αμερικανικής κυβέρνησης. Είμαστε σε επαφή από την πρώτη στιγμή, έχουμε ζητήσει να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία. Η δική μας πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη, ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, δηλαδή φαινόμενα που εκφεύγουν του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί ειδικότερα από πλευράς ΕΕ, στις οποίες συμμετείχε και η Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης παραχώρησε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ ρωτήθηκε για τους ανανεωμένους καταλόγους κυρώσεων που εξέδωσαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στους οποίους συμπεριελήφθησαν πρόσωπα και νομικές οντότητες, για διευκόλυνση Ρώσων ολιγαρχών. Η βρετανική εφημερίδα Guardian έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της σειρά δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία υπάρχει εμπλοκή της Κύπρου σε ζητήματα που αφορούν Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων, λόγω σχέσεων με το Κρεμλίνο.
«Είμαστε σε επαφή με την Αμερικανική κυβέρνηση, αυτή η επαφή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες θα έχω συνάντηση, επίσης, σε συνεχεια της συνάντησης που είχαμε τη Μεγάλη Πέμπτη, και με τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών, ακριβώς για να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης για να τονίσει ότι:
«Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιτρέψουμε ή να δώσουμε τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να αμαυρώσει το όνομα της χώρας μας. Είναι μια προσπάθεια που από δικής μας πλευράς υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, έτσι ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε σκιά για το συγκεκριμένο ζήτημα».
Πηγή: Guardian