Guardian: Συστήματα αεράμυνας σε οροφές κτιρίων στην Μόσχα. Περιμένει επίθεση το Κρεμλίνο;

Φωτογραφίες και βίντεο από Pantsir-S1 και αναφορές στα ρωσικά ΜΜΕ για συστοιχίες S-400 έξω από τη Μόσχα. Τι λένε τα "γεράκια" του Πούτιν και οι bloggers επί στρατιωτικών θεμάτων.
Open Image Modal
Pantsir S-1
Anadolu Agency via Getty Images

Πυραυλικά συστήματα σχεδιασμένα να αναχαιτίζουν αεροσκάφη και εισερχόμενους πυραύλους φαίνεται πως έχουν αναπτυχθεί στις οροφές διοικητικών κτιρίων στο κέντρο της Μόσχας όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Guardian στην ρωσική πρωτεύουσα. 

Φυσικά η κίνηση αυτή κάνει πολλούς να σχολιάζουν πως η απόφαση αυτή ίσως σηματοδοτεί τους φόβους ή την πεποίθηση του Κρεμλίνου για ένα πιθανή επίθεση στην καρδιά της χώρας και χιλιάδες χιλιόμετρα μακρά από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ουδείς βέβαια μπορεί να αποκλείσει το γεγονός πως ίσως δεν πρόκειται για κάποια αναγκαία προετοιμασία αλλά για μια ακόμη προσπάθεια του Κρεμλίνου να πείσει τους Ρώσους πως η Δύση απεργάζεται στην ταπείνωση και την καταστροφή της, όπως είναι το αφήγημα του Κρεμλίνου. 

 

Στο ρεπορτάζ, πάντως γίνεται αναφορά πως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί αρκετές φωτογραφίες στην οποίες φαίνονται πυραυλικά συστήματα που συστήματα που μοιάζουν με έδειξαν Pantsir -S1 εγκατεστημένα στην οροφή ενός οκταώροφου κτιρίου που χρησιμοποιείται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και βρίσκεται κατά του ποταμού Μοσκβά.

Σε ένα βίντεο επίσης εμφανίζεται ένα σύστημα αεράμυνας να ανυψώνεται στην οροφή ενός κτιρίου εκπαίδευσης στην περιοχή Ταγκάνκα της Μόσχας, περίπου 2,5χλμ ΝΑ του Κρεμλίνου. 

Συστοιχίες S-400 έξω από τη Μόσχα- ”Υπάρχει κίνδυνος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι”

Τα συστήματα μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς χρησιμοποιούνται για την άμυνα έναντι αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πυραύλων κρουζ. Ο ρωσικός στρατός έχει πει πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μικρότερων στόχων, όπως drones, τα οποία έχουν γίνει πανταχού παρόντα στην Ουκρανία κυρίως τους τελευταίους μήνες του πολέμου.

Οι Ρώσοι δεν έχουν επιβεβαιώσει την εγκατάσταση των πυραυλικών συστημάτων σε στρατηγικά σημεία και κρίσιμης σημασίας κτίρια στην Μόσχα. Ωστόσο, αρκετά ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-400 στη Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες. Τα συστήματα S-400 και Pantsir-S1 χρησιμοποιούνται συχνά παράλληλα.

Open Image Modal
S-400
Anadolu Agency via Getty Images

Ήδη blogers που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο αναφέρουν πως η εμφάνιση των πυραυλικών συστημάτων στη Μόσχα προδίδει την ανησυχία της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας για  πιθανές επιθέσεις σε πόλεις της χώρας. 

«Σημαίνει ότι [η ηγεσία] κατανοεί πλήρως όλους τους κινδύνους και κατανοεί ότι τα χτυπήματα κατά της Μόσχας και άλλων περιοχών είναι απλώς θέμα χρόνου», έγραψε ο Αλεξάντερ Κοτς, ένας εξέχων Ρώσος δημοσιογράφος που υποστηρίζει τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. «Είναι καλό να αρχίζουμε άμεσα της προετοιμασίες αντί να τρέχουμε μετά τα πρώτα χτυπήματα. 

Η συνεδρίαση των ”δυτικών” στο Ραμσταϊν

«Στη Ρωσία έχει δοθεί από καιρό πολύ υψηλή προτεραιότητα στη διατήρηση προηγμένων επίγειων συστημάτων αεράμυνας αλλά είναι ολοένα και πιο σαφές ότι προσπαθεί να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αεροπορικές απειλές βαθιά μέσα στη Ρωσία», σχολίαζε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη του 2022. 

Open Image Modal
Pantsir
Anadolu Agency via Getty Images

Οι εικόνες των πυραυλικών συστημάτων στη Μόσχα εμφανίστηκαν μια ημέρα πριν την σημερινή συνεδρίαση Υπουργών Άμυνας της Δύσης στην αεροπορική βάση Ραμσταϊν της Γερμανίας με θέμα την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. 

Σε αυτή ωστόσο, το βασικό θέμα συζήτησης αφορά την αποστολή βαρέων τύπου αρμάτων μάχης που φυσικά δεν σχετίζονται με τις όποιες προετοιμασίες μπορεί να γίνονται από στη Μόσχα για πιθανή επίθεση από αέρος.

Ρώσοι αξιωματούχοι πάντως, λίγο πριν την συνάντηση, εξαπέλυσαν νέες απειλές σε μια εμφανή προσπάθεια να  αποτρέψουν τις χώρες του ΝΑΤΟ από την παροχή πιο προηγμένων όπλων υποστηρίζοντας ότι αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να πυροδοτήσουν μια πυρηνική σύγκρουση. «Η ήττα μιας πυρηνικής δύναμης σε έναν συμβατικό πόλεμο μπορεί να προκαλέσει την έναρξη ενός πυρηνικού πολέμου», σχολίασε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος, ο οποίος είναι από τα πιο επιθετικά ”γεράκια” ως αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας.

Πηγή: The Guardian