H EE πιέζει την Τουρκία να πάρει τους μετανάστες και πρόσφυγες από τα ελληνικά σύνορα

Ερντογάν: Αναμένουμε ξεκάθαρη στήριξη από όλους τους συμμάχους μας.
Open Image Modal
.
Reuters

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη τη Δευτέρα για τον πόλεμο στη Συρία και για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων, μα έλαβε την απάντηση πως πρέπει πρώτα να σταματήσει να προτρέπει μετανάστες και πρόσφυγες να περάσουν στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν μετέβη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αφού αυξήθηκαν οι εντάσεις σχετικά με το τι θα γίνει με τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα μετά τις ανακοινώσεις της Άγκυρας τον προηγούμενο μήνα πως δεν θα καταβάλλει πλέον προσπάθειες να τους κρατήσει στο τουρκικό έδαφος.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και συγκρατούσε τις ροές προς την Ευρώπη στο πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΕ το 2016, με αντάλλαγμα βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο εμφανίζεται οργισμένη με αυτό που εκλαμβάνει ως πολύ μικρή ευρωπαϊκή στήριξη στον πόλεμο στη Συρία, όπου οι δυνάμεις της συγκρούονταν με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία κυβερνητικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υποστούν απώλειες.

«Η κρίση που προκύπτει από τη Συρία, με τις ανθρωπιστικές της προεκτάσεις και τις προεκτάσεις ασφαλείας της, απειλεί την περιοχή μας και ακόμα και το σύνολο της Ευρώπης» είπε ο Ερντογάν μετά την άφιξή του για συνομιλίες με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη».

«Αναμένουμε ξεκάθαρη στήριξη από όλους τους συμμάχους μας στη μάχη που η Τουρκία δίνει μόνη της...το ΝΑΤΟ είναι σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία χρειάζεται να δείξει ξεκάθαρα στήριξη».

Η ΕΕ δεν έχει πολλά να προσφέρει από πλευράς στρατιωτικής υποστήριξης στη Συρία, όπου έχει καταδικάσει την εμπλοκή της Τουρκίας. Η Ένωση, τα περισσότερα εκ των μελών της οποίας είναι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, έχει παρουσιάσει στην Άγκυρα την υπόσχεση περαιτέρω βοήθειας- αλλά μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα, και υπό συνθήκες.

«Τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα υποδεικνύουν ξεκάθαρα πολιτικά υποκινούμενη πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» είπε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν τις συνομιλίες με τον Ερντογάν. «Η εύρεση μιας λύσης σε αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει άρση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα».

Ταυτόχρονα η ΕΕ επιχειρεί να υποστηρίξει την Ελλάδα, όπου γύρω στους 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά, μεταξύ των οποίων περίπου 5.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο προσφέρθηκαν να δεχτούν κάποιους, με το Βερολίνο να ανακοινώνει πως μπορεί να δεχτεί μέχρι και 1.500 ανηλίκους. Υπουργοί Μετανάστευσης πρόκειται να συζητήσουν το θέμα στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Τσαβούσογλου: Να επικαιροποιηθεί η συμφωνία

Ο Τούρκους υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Τρίτη πως η συμφωνία του 2016 πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψιν τις εξελίξεις στη Συρία, και πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να δουλέψει «εποικοδομητικά» πάνω στο θέμα. 

Σε συνέντευξή του στο Anadolu, ο Τσαβούσογλου είπε πως η άρση της βίζας και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης θα πρέπει να εφαρμοστούν για να επιλυθεί το μεταναστευτικό. 

Σημειώνεται πως αργά τη Δευτέρα ο Ερντογάν είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες χωρίς κοινή δήλωση ή κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως σχεδιαζόταν. 

(με πληροφορίες από Reuters)