H Ισλανδία μείωσε τις ώρες εργασίας χωρίς μειώσεις μισθών - Και το πείραμα πέτυχε

Το 2023, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5%, μπροστά από πολλές οικονομικά ισχυρές χώρες της ΕΕ σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ.
Open Image Modal
halbergman via Getty Images

Η Ισλανδία θεωρείται χώρα πρότυπο σε πολλούς τομείς. Το 2008 ωστόσο, από μια αρκετά πλούσια χώρα κατέληξε να είναι από τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όμως κατάφερε μέσα σε λιγότερο από μια πενταετία να αναγεννηθεί από τις στάχτες της και να καταφέρει ένα μικρό οικονομικό θαύμα.

Οι τράπεζες διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούσαν σε πάνω από το13% του ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντας το βάρος χρέους στο ένα τέταρτο του πληθυσμού της.

Η Ισλανδία πρωτοπορεί ξανά καθώς ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καθιέρωσε την 4ημερη εργασία σε εθνικό επίπεδο χωρίς μειώσεις μισθών.

Η αρχή έγινε το 2020 και έως το 2022, το 51% των εργαζομένων στη χώρα είχε αποδεχτεί την προσφορά για λιγότερες ώρες εργασίας, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της 4ήμερης εργασίας, ποσοστό που αυξάνεται εντυπωσιακά έκτοτε.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Πέρυσι, η Ισλανδία σημείωσε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το ποσοστό ανεργίας της είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αυτονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισλανδική Ένωση για την Αειφορία και τη Δημοκρατία (Alda).

 Το Ισλανδικό success Story

«Αυτή η μελέτη δείχνει ένα πραγματικό success story: οι λιγότερες ώρες εργασίας έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή σε μια σειρά από δείκτες», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής στην Alda.

Όπως αναφέρει το CNN, σε δύο μεγάλες δοκιμές που έγιναν στη χώρα μεταξύ 2015 και 2019, 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι (το 1% του ενεργού πληθυσμού) που εργάζονταν 40 ώρες πέρασαν σε ένα πρόγραμμα 35-36 ωρών την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών.

Στόχος της έρευνας ήταν η διατήρηση ή η αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων αυξήθηκε «εντυπωσιακά» μειώνοντας σημαντικά το άγχος και την εξουθένωση αλλά και την ισορροπία μεταξύ υγείας και επαγγελματικής ζωής.

 Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε όλη τη χώρα.

 Οικονομική «ζωτικότητα»

Το 2023, η οικονομία της Ισλανδίας αναπτύχθηκε κατά 5%, ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός μετά τη Μάλτα μεταξύ των πλούσιων ευρωπαϊκών οικονομιών, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας σχεδόν 2% τη δεκαετία μεταξύ 2006 και 2015.

Αν και «η ανάπτυξη αναμένεται να φρενάρει λίγο το 2024 λόγω της μείωση της καταναλωτικής ζήτησης και την μικρότερη αύξηση των τουριστικών εσόδων» καθώς η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό της.

Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Ισλανδίας είναι ωστόσο «ισχυρός δείκτης της ζωτικότητας της οικονομίας», δήλωσαν το Ινστιτούτο Autonomy και η Alda.

Το ΔΝΤ, εκτιμά ότι το ποσοστό ήταν 3,4% πέρυσι, λίγο περισσότερο από το ήμισυ του μέσου όρου για τις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο οργανισμός αναμένει ότι θα σημειώσει ελαφρά άνοδο στο 3,8% φέτος και το επόμενο έτος.

Έχουν γίνει πολλά πειράματα με την τετραήμερη εβδομάδα σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει μια επιτυχημένη δοκιμή το 2022 σε 33 εταιρείες, με την πλειοψηφία να εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία.

Πηγή: Cnn.com