H μάχη του Βουλεντάρ: Κινδυνεύει η ουκρανική πόλη- «φρούριο»

Η Ρωσία αναφέρει εδαφικά κέρδη στην περιοχή
Open Image Modal
Το Βουλεντάρ από αέρος
via Associated Press

Να πέσει κινδυνεύει το Βουλεντάρ- μια πόλη- «φρούριο», προπύργιο της ουκρανικής άμυνας στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με τη Ρωσία να αναφέρει εδαφικά κέρδη στην περιοχή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε την Τετάρτη ότι κατέλαβε άλλα δύο χωριά στην Ουκρανία – Χόστρε και Χριχορίβκα- και πραγματοποιούσε επίθεση στο Βουλεντάρ. Το κρατικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον Ντένις Πουσίλιν, διορισμένο από τη Μόσχα επικεφαλής του Ντονέτσκ, μετέδωσε πως συγκρούσεις λάμβαναν χώρα εντός του Βουλεντάρ, που πριν τον πόλεμο είχε πληθυσμό 14.000 κατοίκων. Ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, Βαντίμ Φιλάσκιν, είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν φτάσει στα περίχωρα του Βουλεντάρ, μα επιχειρούσαν ομάδες αναγνώρισης. «Οι υπερασπιστές μας προσπαθούν να τους βγάλουν εκτός μάχης. Η πόλη δεν έχει καταληφθεί» είπε στην τηλεόραση. Ερωτηθείς για αναφορές περί κύκλωσης του Βουλεντάρ – μιας οχυρωμένης πόλης εργατών ορυχείων που αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ουκρανικής άμυνας στο Ντονέτσκ από τότε που άρχισε ο πόλεμος- ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως «η δυναμική είναι θετική». Αναλυτές στο Institute for the Study of War είπαν ότι η Ρωσία φαίνεται να εντείνει τις προσπάθειές της στην κατεύθυνση του Βουλεντάρ, προσθέτοντας ωστόσο πως μια κατάληψή του δεν θα άλλαζε σημαντικά τις προοπτικές της Μόσχας για περαιτέρω προελάσεις, καθώς ήδη ελέγχει τους περισσότερους κύριους δρόμους που οδηγούν στην πόλη.

Το Βουλεντάρ αντέχει από τότε που άρχισε ο πόλεμος, με όλες τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα μέσα σε αυτά τα χρόνια, αποτελώντας «φρούριο» της 72ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας. Ωστόσο τα πράγματα πλέον δείχνουν δύσκολα, καθώς, όσο η ρωσική απειλή ερχόταν πιο κοντά την προηγούμενη εβδομάδα, οι δυνάμεις της ταξιαρχίας φαίνεται πως αποσύρονταν σε καλύτερες αμυντικές θέσεις.

Όσον αφορά στη στρατηγική του αξία: Το Βουλεντάρ αποτελεί «άγκυρα» της ουκρανικής άμυνας, καθώς βρίσκεται εκεί που το νότιο μέτωπο συναντά το ανατολικό, ωστόσο ενδεχομένως η Μποχογιαβλένκα, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα, να μπορεί να κάνει το ίδιο. Όπως προαναφέρθηκε, η εκτίμηση του Institute for the Study of War είναι πως η πτώση του μάλλον δεν θα αλλάξει σημαντικά την κατάσταση στο Ντονέτσκ. Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί πέφτει αφού άντεξε τόσο καιρό- και η απάντηση μάλλον είναι πως τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις είναι απλωμένες σε ένα πολύ μεγάλου μήκους μέτωπο, με τη διαφορά πως οι ρωσικές έχουν αριθμητικό πλεονέκτημα.

Με πληροφορίες από Reuters, Forbes