H νομιμότητα μίας απόφασης συνδέεται με τα κίνητρα

H νομιμότητα μίας απόφασης συνδέεται με τα κίνητρα
Open Image Modal
Eurokinissi

Αναμφίβολα το θέμα που κυριαρχεί στις μέρες μας είναι η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων. Πολλές οι απόψεις οι οποίες άλλες ψύχραιμες στα όρια του υγιούς πατριωτισμού και άλλες ακραίες με έντονο εθνικιστικό τόνο. Και φυσικά τα διάφορα συμφέροντα των ξένων χωρών και οργανισμών έρχονται να προστεθούν σε ένα φαινομενικό μπραντ εφέρ ανάμεσα σε δύο.

Βλέποντας πέρα από την προφανή διάσταση του θέματος ενδιαφέρον έχει και ο κύκλος συζητήσεων σχετικά με τη νομιμοποίηση μίας απόφασης και το δικαίωμα ενός εκλεγμένου άρχοντα να αποφασίζει για ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα μόνος. Άραγε είναι μία θαρραλέα πολιτική πράξη να προσπαθείς να λύσεις ένα αδιέξοδο χρόνων με μία απόφαση αναμφιβόλου αποδοχής από την πλειοψηφία; Eίναι σωστή κίνηση να αποφεύγονται συλλογικές διαδικασίες συζήτησης με στόχο ένα άμεσο τέλος;

Ένα ζήτημα επομένως που προκύπτει είναι πότε ουσιαστικά νομιμοποιείται (πέρα από το νομικό πλαίσιο) μία απόφαση ενός αρχηγού; Και πότε ένας αρχηγός που λαμβάνει μία απόφαση που μπορεί να θεωρηθεί προσωπική μπορεί να χαρακτηριστεί ως τολμηρός και θαρραλέος και πότε αλαζόνας και ηγεμόνας; Από τη μία όλοι ζητάμε ένας πρωθυπουργός να έχει το τσαγανό και να παίρνει μη δημοφιλείς αποφάσεις με σκοπό το μακροχρόνιο συμφέρον μίας χώρας. Από την άλλη όλοι ζητάμε τα θέματα να τίθενται σε συλλογική διαπραγμάτευση γνωρίζοντας πολύ καλά το χρόνο που αυτό μπορεί να απαιτεί και τον κίνδυνο αδιεξόδου εξαιτίας της αρένας που μπορεί να προκύψει με κραυγές μικροπολιτικών συμφερόντων να κυριαρχούν.

Πιστεύω πώς το όριο μεταξύ θάρρους/αποφασιστικότητας και «ηγεμονικότητας» είναι πολύ λεπτό. Και εδώ είναι πού τα κίνητρα μπορούν να θέσουν σαφή όρια. Γιατί είναι το μακρόπνοο αποτέλεσμα και εξέλιξη μίας απόφασης που θα δείξει αν ήταν σοφή και αν το άτομο που την έλαβε είχε την νομιμότητα να το κάνει. Η νομιμότητα λοιπόν ταυτίζεται με το αποτέλεσμα που επιφέρει μία απόφαση το οποίο πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους προς όφελος τους και να στηρίζει την βιωσιμότητα και την οντότητα μίας χώρας σε βάθος χρόνων.

Είναι τα κίνητρα της βεβιασμένης και κρυφής ατομικά ληφθήσας απόφασης για την ονοματολογία των Σκοπίων θετικά και «αγαθά» ως προς την χώρα και τους πολίτες κυρίως μακροχρόνια; Αυτό φυσικά το απαντά ο καθένας με τα δικά του μέτρα και σταθμά. Το σίγουρο είναι ότι το μέλλον και οι συνέπειες θα φωτίσουν την νομιμότητα ή μη.