Κινέζοι εργοδότες «στρατολογούν» Βρετανούς υπηκόους που κατέχουν θέσεις-κλειδιά, υποστηρίζει η Ντάουνινγκ Στριτ.
Οι ενέργειες της Κίνας «ξεπερνούν τα όρια της απλής επιρροής και συνιστούν παρέμβαση», τονίζει η βρετανική κυβέρνηση ύστερα από την σχετική έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας (ISC).
Κινεζικά προγράμματα προσλήψεων έχουν στο στόχαστρό τους Βρετανούς υπηκόους σε «θέσεις-κλειδιά», μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση και τον στρατό, αναφέρει η Ντάουνινγκ Στριτ.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση-απάντηση στην έκθεση της ISC, η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει τα εξής:
« Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα κινεζικά προγράμματα προσλήψεων έχουν προσπαθήσει να στρατολογήσουν Βρετανούς και συμμαχικούς υπηκόους σε θέσεις-κλειδιά που κατέχουν ευαίσθητες γνώσεις και εμπειρία, μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση, τον στρατό, τη βιομηχανία και την ευρύτερη κοινωνία.
Όπως σημειώνει η επιτροπή, υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει».
Παρ′ όλα αυτά, οι υπουργοί απέκλεισαν την απαγόρευση των Ινστιτούτων Κομφούκιος που υποστηρίζονται από την Κίνα, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «δυσανάλογη», μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν νωρίτερα φέτος από την υπηρεσία κατασκοπείας του κοινοβουλίου.
Τα Ινστιτούτα Κομφούκιος είναι δημόσια εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα προώθησης που χρηματοδοτούνται και οργανώνονται επί του παρόντος από το Κινεζικό Ίδρυμα Διεθνούς Εκπαίδευσης έναν οργανισμό που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η απάντηση στην έκθεση του ISC αναφέρει: «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις ανησυχίες σχετικά με την εξωτερική ανάμειξη στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων μέσω των Ινστιτούτων Κομφούκιου, και επανεξετάζει τακτικά τους κινδύνους.
«Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αφαιρέσει κάθε άμεση ή έμμεση κρατική χρηματοδότηση από αυτά τα ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και επί του παρόντος κρίνει ότι θα ήταν δυσανάλογο να τα απαγορεύσει».
Πηγή: Guardian