H «παγίδα» Ε3: Τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οδηγός για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Open Image Modal
krisanapong detraphiphat via Getty Images

Την «παγίδα» του Ε3 θα πρέπει να προσέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των φορολογικών τους δηλώσεων. Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων πέρα από τη φόρμα του Ε1 που έχουν όλοι οι φορολογούμενοι την υποχρέωση να συμπληρώσουν, θα πρέπει να συμπληρώσουν και τη φόρμα του Ε3 η οποία αφορά πληροφοριακά στοιχεία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Η συμπλήρωση των σχετικών πινάκων θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή καθώς η καταγραφή των μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, στις περιπτώσεις που παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις θα «χτυπάει συναγερμό» για διαδικασία ελέγχου από τον ελεγκτικό μηχανισμό της εφορίας. 

Η ΑΑΔΕ μέσω των στοιχείων που συμπληρώνουν οι επαγγελματίες στο Ε3 θα κατηγοριοποιεί τους φορολογούμενους με βάση τις δαπάνες και τα έσοδα τους με στόχο να προχωρά σε στοχευμένους ελέγχους, προκειμένου να αποκαλύψει απόκρυψη εσόδων και μη έκδοση φορολογικών παραστατικών. 

Για την αποφυγή λαθών, τα οποία ενδέχεται να στοιχίσουν πολύ ακριβά,  οι επαγγελματίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε προσεκτική συμπλήρωση της φόρμας του Ε3 αποφεύγοντας τις παγίδες. Ήδη ή ΑΑΔΕ έχει φροντίσει να δώσει πληροφορίες για τη σωστή συμπλήρωση του Ε3 και να απαντήσει στα 10 βασικά ερωτήματα που είναι τα εξής: 

1. Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε3 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;

Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η σύζυγος είναι επιτηδευματίας, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 με τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης και όχι με τους κωδικούς του υπόχρεου/συζύγου, με τους οποίους υποβάλλεται κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε τέτοια περίπτωση, εάν το Ε3 της συζύγου είναι το πρώτο έντυπο που θα υποβληθεί, η σύζυγος πρέπει να επιβεβαιώσει την έγγαμη σχέση (με υπόχρεο τον σύζυγό της).

2. Πότε υποβάλλεται το έντυπο Ε3;

Εφόσον υπάρχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3, αυτό πρέπει να υποβληθεί πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), ακόμα και στην περίπτωση που είναι μηδενικό.

3. Εάν οριστικοποιηθεί το έντυπο Ε3, είναι δυνατό να τροποποιηθεί;

Μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή του εντύπου Ε1, ο φορολογούμενος μπορεί να εισέρχεται στο έντυπο Ε3 και να το τροποποιεί όσες φορές επιθυμεί. Όταν όμως οριστικοποιηθεί το Ε1, δεν μπορεί να τροποποιηθεί περαιτέρω το Ε3. Εφόσον διαπιστωθεί λάθος στο έντυπο Ε3, μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλει ηλεκτρονικά τροποποιητική - συμπληρωματική δήλωση.

4. Ποια στοιχεία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε3;

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο αρχείο του Μητρώου, εμφανίζονται προ- συμπληρωμένα:

- Η ΔΟΥ υποβολής.

- Η διαχειριστική περίοδος.

- Η κατηγορία βιβλίων, εφόσον τηρούνται βιβλία και ο κωδικός αριθμός κύριας δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Επίσης, στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3 προσυμπληρώνονται αντίστοιχα τρία (3) πεδία, με την:

- Ημερομηνία πρώτης έναρξης.

- Ημερομηνία έναρξης, η οποία ισχύει κατά το τρέχον φορολογικό έτος (εφόσον δηλαδή δεν έχει προηγηθεί διακοπή εργασιών πριν από το φορολογικό έτος 2018).

- Ημερομηνία διακοπής εργασιών, εφόσον αυτή πραγματοποιήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2018.

Τα προσυμπληρωμένα στοιχεία τροποποιούνται, εφόσον προηγηθεί ενημέρωση του μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ.

5. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση που στο έντυπο Ε3 εμφανίζεται παλαιός ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας, ο οποίος δεν έχει αντιστοιχηθεί με νέο ΚΑΔ;

Όταν ο φορολογούμενος εισέρχεται στο έντυπο Ε3 και ο ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας που εμφανίζεται στον κωδικό 021 δεν έχει αντιστοιχηθεί, εμφανίζεται μήνυμα στον αντίστοιχο πίνακα, όπου ενημερώνεται για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει.

Ο φορολογούμενος μπορεί να αποθηκεύσει προσωρινά το Ε3, να προβεί στη διαδικασία αντιστοίχισης μέσω εφαρμογής που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και σε σύντομο χρονικό διάστημα (μίας ή δύο ημερών) να συνεχίσει την υποβολή του Ε3 με το νέο ΚΑΔ.

Επισημαίνεται ότι, εάν δεν γίνει η αντιστοίχιση, ο φορολογούμενος δεν μπορεί να υποβάλλει το Ε3 με τον παλαιό ΚΑΔ και εμφανίζεται σχετικό μήνυμα λάθους.

6. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθείται σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αντιστοίχιση του ΚΑΔ μεγαλύτερων ακαθάριστων εσόδων;

Ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω.

7. Όσοι δηλώνουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν εντάσσονται στο κανονικό ή ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, ποιον ΚΑΔ συμπληρώνουν;

Σε αυτή την περίπτωση δεν συμπληρώνεται ΚΑΔ και δεν χρησιμοποιείται ο ΚΑΔ 99999998. Συμπληρώνεται ο κωδικός 009 με την επιλογή ”Αφανείς αγρότες χωρίς ΚΑΔ” (3) και οι αντίστοιχοι πίνακες που αφορούν την αγροτική-βιολογική δραστηριότητα.

8. Πώς δηλώνονται οι λοιπές αγροτικές επιδοτήσεις-ενισχύσεις;

Στον κωδικό 071 συμπληρώνεται το ποσό από βασική ενίσχυση, το οποίο προσαυξάνει τα ακαθάριστα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα.

Στους κωδικούς 072-073 συμπληρώνεται το σύνολο των πράσινων και συνδεδεμένων ενισχύσεων και το υπερβάλλον ποσό των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000) προσαυξάνει τα ακαθάριστα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα. Επισημαίνεται ότι οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις έως του ποσού των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ μεταφέρονται υποχρεωτικά στις αντίστοιχες επιλογές των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1.

Οι κωδικοί 075, 077 και 080 μεταφέρονται υποχρεωτικά στις αντίστοιχες επιλογές των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1.

Επίσης, οι κωδικοί 074,076 και 079 αποτελούν μειωτικό στοιχείο των αντίστοιχων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρήση.

Τέλος, ο κωδικός 078 μεταφέρεται υποχρεωτικά στην αντίστοιχη επιλογή των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1.

9. Κατά τη διάρκεια της ίδιας διαχειριστικής περιόδου έκανα διακοπή της επιχείρησής μου και έναρξη με τον ίδιο ΑΦΜ, αλλά με διαφορετική δραστηριότητα. Θα υποβάλω δύο έντυπα Ε3;

Θα υποβάλετε ένα έντυπο Ε3 και θα συμπληρώσετε τους αντίστοιχους πίνακες για κάθε δραστηριότητα.

10. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμπλήρωσης του κωδικού 050 που αφορά την ιδιότητα του προσώπου που συμπληρώνει το έντυπο;

- Εάν το έντυπο συμπληρώνεται από τον δηλούντα επιχειρηματία, νόμιμο εκπρόσωπο κ.λπ., επιλέγεται το (1).

- Εάν το έντυπο συμπληρώνεται από τον μισθωτό λογιστή της επιχείρησης, επιλέγεται το (2).

- Εάν το έντυπο συμπληρώνεται από λογιστή όχι μισθωτό της επιχείρησης, επιλέγεται το (3) και προϋποθέτει την εξουσιοδότηση μέσω TAXISnet του λογιστή από τον επιχειρηματία (Φ.Π. ή Ν.Π.).

Επισημαίνονται οι ΠΟΛ.1072/2018 και ΠΟΛ. 1008/2011 για τις περιπτώσεις που το έντυπο Ε3 συμπληρώνεται υποχρεωτικά από λογιστή-φοροτεχνικό.