Τι αναμένεται από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω πανδημίας που κρίνει το μέλλον της Ευρώπης

Θεωρείται ως η σημαντικότερη Σύνοδος των τελευταίων ετών.
Open Image Modal
Thierry Monasse via Getty Images

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης παλεύουν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με ένα τεράστιο σχέδιο ανάκαμψης για τις οικονομίες τους που πλήττονται από τον κορονοϊό αλλά συμφωνούν ότι μια συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής (17-18 Ιουλίου) είναι κρίσιμη για την αξιοπιστία του μπλοκ.

Στις Βρυξέλλες, σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο, διακυβεύεται ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και ένα σχέδιο οικονομικής τόνωσης που, συνολικά, το ύψος του θα ανέρχεται σε περίπου 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να προβλέψω εάν θα έχουμε αποτέλεσμα αυτή τη φορά», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής. «Περιμένω λοιπόν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ είναι τεράστιες. Η Ένωση υποφέρει από τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της και τα κράτη μέλη μάχονται για το ποιος πρέπει να πληρώσει περισσότερα για να βοηθήσει άλλες χώρες και ποια έθνη πρέπει να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να φτάσουν ξανά στην προηγούμενη οικονομική τους κατάσταση. 

Καθώς ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής όλοι οι ηγέτες φορούσαν μάσκες. Οι συνηθισμένες αγκαλιές, οι χειραψίες και τα φιλιά αντικαταστάθηκαν από φιλιά εξ αποστάσεως και χειραψίες διά αγκώνων. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα δεν αναμενόταν να διαρκέσει πολύ σε μια από τις πιο κρίσιμες συνόδους κορυφών των τελευταίων ετών. 

Αφού μίλησε στους ηγέτες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σάσολι,  κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς η Ευρώπη πλήττεται από τους οικονομικούς ανέμους της κρίσης του κορονοϊού.

«Κάθε αναβολή μπορεί να προκαλέσει νέες καταιγίδες και να απειλήσει την Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι οι προβλέψεις είναι πολύ αρνητικές», είπε. «Εάν η Ευρώπη δεν αποφασίσει, ίσως οι επερχόμενες συνέπειες να πλήξουν την δημόσια οικονομία, οπότε περιμένουμε μια απόφαση». 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ηγήθηκε των πρώτων διαπραγματεύσεων και εκμεταλλεύτηκε τις ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και να συζητήσουν έναν αυστηρό προϋπολογισμό, πράγμα το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας στη διήμερη συνάντηση.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Κανείς δεν θέλει άλλη Σύνοδο», είπε ο Ρούτε. 

Ο Μακρόν αναφέρθηκε ενδελεχώς στη σημασία της σημερινής ημέρας. «Οι επόμενες ώρες θα είναι απολύτως αποφασιστικές», είπε. «Διακυβεύεται το έργο μας στην Ευρώπη».

Είναι τόσο κρίσιμη, μάλιστα, η συνάντηση, που αποτελεί την πρώτη που δεν πραγματοποιείται μέσω τηλεδιασκέψεων από τότε που ο κορονοϊός αποτέλεσε το πρωταρχικό πρόβλημα του πλανήτη. 

Σημειώνεται, ότι η Μέρκελ χαίρει την εμπιστοσύνη των Γερμανών ως το μόνο πρόσωπο που μπορεί να την βγάλει από αυτή την κρίση. Και τώρα που η Γερμανία κατέχει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ,  η στάση της παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στη Σύνοδο, γιορτάζοντας παράλληλα τα 66α της γενέθλια. 

Τα μέλη μάχονταν ήδη για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ αγγίζοντας το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, όταν ο κορονοϊός ήταν ακόμα μια τοπική ιστορία στη Γουχάν της Κίνας, στα τέλη του περασμένου έτους. Στη συνέχεια, ο ιός έπληξε την ΕΕ και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η οικονομία των 19 χωρών που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 8,7% κατά μέσο όρο φέτος.

Τώρα, προτείνεται ένα ταμείο ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο βασίζεται εν μέρει σε κοινό δανεισμό, για αποστολή ως δάνεια και επιχορηγήσεις στις πιο ανάγκη χώρες.

Η Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θητεία της και διακυβεύεται η πολιτική της κληρονομιά, έχει ήδη κάνει τη Γερμανία να συμφωνήσει να συμμετάσχει σε ένα κοινό πρόγραμμα χρέους για την ανακούφιση των οικονομικών δεινών στα περισσότερα κράτη μέλη της νότιας και ανατολικής πλευράς. 

Και συμφώνησε να συμπεριλάβει επιχορηγήσεις και όχι μόνο δάνεια στο πακέτο ανάκτησης για να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση των κρατών μελών που έχουν ήδη υψηλό χρέος.

Ο Ρούτε επιμένει στην σκληρή του στάση ως προς αυτή την τακτική. 

Οι εξελίξεις αναμένονται από λεπτό σε λεπτό. 

 

Πηγή: AP