H ρωσική «πόλη που πνίγηκε στο αίμα»: Μακάβρια ευρήματα σε χώρο κτηνωδίας από Μογγόλους εισβολείς

Σφαγμένη οικογένεια σε μεσαιωνικό «λουτρό αίματος» αποκάλυψε η αρχαιολογική έρευνα.
|
Open Image Modal
David Glen / EyeEm via Getty Images

Την εισβολή των Μογγόλων στη ρωσική πόλη Γιαροσλάβλ το 1238 ακολούθησε λουτρό αίματος. Οι νεκροί ήταν εκατοντάδες- και ανάλυση DNA επέτρεψε μια τραγική «ματιά» σε μια οικογένεια που βρήκε φρικτό θάνατο κατά το γεγονός αυτό.

Μετά τη σφαγή τα πτώματα ρίχτηκαν σε ομαδικούς τάφους. Δεν υπήρχαν ενδείξεις που να υποδεικνύουν συγκεκριμένα άτομα, ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας Μόσχας πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση σε πτώματα που βρίσκονταν σε έναν τάφο για να διαπιστώσουν ότι τρεις από τους νεκρούς- δύο γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας- ήταν στενοί συγγενείς: Μία μητέρα, η κόρη της και ο εγγονός της.

Η γιαγιά της οικογένειας ήταν τουλάχιστον 55 ετών, η κόρη της ήταν 30-40 ετών και ο εγγονός όχι άνω των 20. Ο τάφος στον οποίο βρίσκονταν τα πτώματα της οικογένειας ήταν ένας από εννιά που έχουν βρεθεί στο Γιαροσλάβλ. Μαζί συνολικά οι τάφοι περιείχαν πάνω από 300 πτώματα, ανέφεραν οι επιστήμονες σε πρόσφατη συνδιάσκεψη του Ινστιτούτου Έρευνας και Μουσείου Ανθρωπολογίας Ανούτσιν στη Μόσχα.

Προηγούμενες μελέτες πάνω στα οστά από ανθρωπολόγους είχαν υποδείξει πως μπορεί να ήταν συγγενείς: Είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά κρανίου και οι σκελετοί τους είχαν ενδείξεις ενός κληρονομικού γενετικού προβλήματος στην σπονδυλική στήλη.

 

 

Οι τρεις αυτές σοροί βρέθηκαν σε έναν τάφο με 15 σκελετούς σε μια κατοικία έξω από ένα φρούριο στην εσώτερη πόλη. Αν και μεγάλο μέρος του χώρου κάηκε κατά την πτώση της πόλης, κάποια κτίρια και αντικείμενα δείχνουν οικονομική ευημερία. Επιπλέον στοιχεία του πλούτου αυτού εντοπίστηκαν στα δόντια τους, καθώς βρέθηκαν ίχνη προχωρημένης τερηδόνας, που προκύπτει από διατροφή που περιελάμβανε τακτικά ζάχαρη και μέλι (ένδειξη πλούτου, σύμφωνα με τους επιστήμονες). Η γενετική ανάλυση έδειξε επίσης ένα πιθανό τέταρτο μέλος που είχε θαφτεί κοντά.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Live Science, οι ανασκαφές στο Γιαροσλάβλ από το 2005 ως το 2006 έδειξαν πως η σφαγή έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 1238- ωστόσο περαιτέρω έρευνες έδειξαν πως τα πτώματα αφέθηκαν για ένα διάστημα αρκετών μηνών άταφα.

«Αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν, και τα πτώματά τους αφέθηκαν να κείτονται στο χιόνι για πολύ καιρό» είπε η Άσια Ενγκοβάτοβα, επικεφαλής ανασκαφών στο Γιαροσλάβλ και αναπληρώτρια διευθύντρια στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Επικεφαλής του μογγολικού στρατεύματος που εισέβαλε στη Ρωσία και κατέστρεψε το Γιαροσλάβλ στις αρχές του 13ου αιώνα ήταν ο Μπατού Χαν, εγγονός του Τζένγκις Χαν και ιδρυτής της αποκαλούμενης «Χρυσής Ορδής». Αν και κάποιοι υποστηρίζουν πως έθεσε υπό τον έλεγχό της εδάφη ειρηνικά, τα ευρήματα στο Γιαροσλάβλ αποδεικνύουν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ίχνη των κτηνωδιών στην πόλη συναντώνται στα εκατοντάδες βιαστικά θαμμένα πτώματα. Όταν οι εισβολείς είχαν τελειώσει με το Γιαροσλάβλ, ήταν μια «πόλη που είχε πνιγεί στο αίμα»- με τη φρικτή μοίρα των κατοίκων του να περνά στη σφαίρα της παράδοσης και του θρύλου.