H τάση της εβδομάδας: Τα δαντελένια τοπ κυρίαρχα στις επίσημες εμφανίσεις των Χριστουγέννων

Και πώς θα δώσομε στην πιο κλασική τάση τον πιο σύγχρονο χαρακτήρα.
Open Image Modal
Anna Chaplygina / EyeEm via Getty Images

Ως βασικό κομμάτι του καλοκαιριού, το δαντελένιο τοπ είναι εξαιρετικά δημοφιλές για τις πιο ζεστές εποχές, καθώς «μας προσφέρει τον χώρο να αναπνεύσουμε». Ωστόσο φέτος, το πανέμορφο μοτίβο της δαντέλας μας συντροφεύει και τον χειμώνα, στις καθημερινές αλλά κυρίως στις επίσημες εμφανίσεις μας.

Αυτό τον χειμώνα, εφαρμοστοί κορσέδες, εντυπωσιακά τοπ και ολόσωμες φόρμες με δαντελωτές πινελιές, δίνουν μια ρομαντική αισθητική στις γιορτινές νύχτες του Δεκεμβρίου. Άλλωστε, η δαντέλα, την οποία συναντάμε συνχά στα γυναικεία εσώρουχα, ευνοεί την τάση που έχουμε αναφέρει αρκετές φορές και θέλει τα κομμάτια που προορίζονται για τις πιο προσωπικές στιγμές να αποτελούν βασικά στοιχεία της γκαρνταρόμπας. Ας το τολμήσουμε.

Γιατί το λατρεύουμε

Η δαντέλα, αν και διαχρονική τάση, συχνά θεωρείται μια τολμηρή στιλιστική επιλογή που μιλάει έντονα σε όσους επιθυμούν να πειραματιστούν και να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι επωνυμίες δεν έχουν φροντίσει να αξιοποιήσουν την εν λόγω τάση και σε «ασφαλέστερες» επιλογές που απευθύνονται σε μια ευρύτερη ομάδα καταναλωτών.

Μεγάλοι επώνυμοι σχεδιαστές υιοθέτησαν την συγκεκριμένη τάση για τη φετινή σεζόν στις πασαρέλας γυναικείων ενδυμάτων. Ο οίκος Versace πρωτοστάτησε με δαντελένια μπλουζάκια και πολύχρωμα μπραλέτ (μπλουζάκια με αισθητική σουτιέν) αλλά και μεταξωτά κιμονό και σαγηνευτικά φορέματα.

Αντίστοιχα στυλ εμφανίστηκαν και στις συλλογές των Burberry και Dolce & Gabbana, με αμφότερους του οίκους να παίζουν με πολυεπίπεδα λουκ, όπου το ένα ύφασμα έρχεται και κουμπώνει υπέροχα πάνω από το άλλο. Εν τω μεταξύ, η Βικτώρια Μπέκαμ λανσάρει σχέδια που αγκαλιάζουν τη φιγούρα, ενώ ο οίκος Dior παρουσίασε πιο χυτές και ανάλαφρες γραμμές.

Open Image Modal
Olena Ruban via Getty Images
.
Open Image Modal
Phillip Faraone via Getty Images
.

Πώς θα το συνδυάσουμε

Το δαντελένιο τοπ μπορεί να λειτουργήσει με πολλά διαφορετικά υλικά δημιουργώντας έντονες αντιθέσεις, όπως το δέρμα ή το τζιν, καθώς και με υλικά που να δένουν αρμονικά με αυτό, όπως μια δαντελένια φούστα ή μια τσάντα με δαντελωτά κεντήματα.

Επιπλέον, έχουμε πάντα την επιλογή να παίξoυμε με χρωματικές αντιθέσεις κάτω από τη δαντέλα. Για παράδειγμα, ένα λευκό ζιβάγκο θα λειτουργούσε υπέροχα κάτω από μια κόκκινη δαντέλα, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τα σχήματα και τα περίπλοκα μοτίβα της.

Η ιστορία της δαντέλας

Είναι ρομαντική, κομψή και άκρως θηλυκή. Αθώα και ταυτόχρονα προκλητική, καθώς όσα καλύπτει, άλλα τόσα αποκαλύπτει. Πώς όμως ξεκίνησε η ιστορία της δαντέλας και γιατί η υψηλή ραπτική τη λάτρεψε, τη λατρεύει και θα τη λατρεύει όσα χρόνια κι αν περάσουν;

Η δαντέλα κάνει την εμφάνισή της τον 16ο αιώνα. Αν και υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το αν η Ιταλία είναι όντως η γενέτειρά της, σίγουρα η Βενετσιάνικη δαντέλα έχει γράψει τη δική της ιστορία ανά τους αιώνες. Όποια και αν είναι η προέλευσή της, η δαντέλα μεσουράνησε στην Ευρώπη από τα 1550 και μετά.

Η μετάδοση αυτής της μορφής τέχνης από χώρα σε χώρα, σε βόρεια και κεντρική Ευρώπη, καθιστούν τη δαντέλα εξαιρετικά δημοφιλή, ενώ αξιοσημείωτο είναι το πώς η κάθε χώρα προσέθετε στη δαντέλα στοιχεία από τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιστορία της.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ Α΄ οι στενοί δεσμοί μεταξύ της βρετανικής και γαλλικής αυλής γίνονται η αιτία να διαδοθεί η δαντέλα στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, το πάθος της βασίλισσας για τη δαντέλα απεικονίζεται και στα πορτραίτα της, με το δαντελένιο γιακά που άφησαν εποχή.

Την ίδια εποχή στο Βέλγιο καθιερώθηκε η μέθοδος με τις ξύλινες μπομπίνες που έρχεται να συναγωνιστεί την τεχνική που καθιερώθηκε από το παραδοσιακό βελονάκι. Η ελληνική εκδοχή της τελευταίας τεχνικής είναι το κοπανέλι, την οποία συναντάμε περισσότερο σε νησιωτικές περιοχές, πιθανά εξαιτίας της επαφής τους με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης.

Η περίφημη γαλλική βιομηχανία της δαντέλας αναπτύχθηκε τον 17ο αιώνα. Ακόμα και σήμερα όμως, η γαλλική δαντέλα θεωρείται από τις πιο ακριβές, λεπτεπίλεπτες και πολυτελείς του είδους.

Open Image Modal
Issara Chansittipong / EyeEm via Getty Images
Open Image Modal
Catherine McQueen via Getty Images

 

Πηγή: Fashion United