Σε μια πρωτοφανή κίνηση για δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε η Γαλλία ανακαλώντας τον πρέσβη της στη Ρώμη. Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενες, αβάσιμες κατηγορίες, επιθέσεις και προκλήσεις από την ακροδεξιά, λαϊκιστική ηγεσία της χώρας, ανάλογες των οποίων δεν έχουν καταγραφεί στη σχέση των δύο χωρών από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε από την πλευρά του επικοινώνησε με τον γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν και όπως είπε «η σχέση της Ιταλίας με την Γαλλία έχει παλαιές οικονομικές και πολιτιστικές ρίζες. Μια σχέση η οποία δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση από πρόσκαιρα συμβάντα» ενώ τόνισε πως άλλο είναι οι πρωτοβουλίες πολιτικών δυνάμεων, και άλλο οι επίσημες, σχέσεις ανάμεσα σε δυο χώρες.
Η απόφαση του γαλλλικού Υπ.Εξωτερικών ήρθε μετά τη συνάντηση των αναπληρωτών πρωθυπουργών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά και του Λουίτζι Ντι Μάιο του λαϊκίστικου Κινήματος των 5 Αστέρων με τον Κριστόφ Σαλενσόν, του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» που εδώ και εβδομάδες διαδηλώνουν και ασκούν πιέσεις την γαλλική κυβέρνηση.
Η συνάντηση μάλιστα έγινε επί γαλλικού εδάφους - για την ακρίβεια έξω από το Παρίσι-ενώ αξίζει να σημειωθεί πως π Σαλενσόν όσο και άλλα κορυφαία στελέχη των Κίτρινων Γιλέκων που συνάντησαν οι δύο ιταλοί ηγέτες αναμένεται να είναι και υποψήφιοι στις επικείμενες Ευρωοεκλογές, όπως αναφέρει η Telegraph.
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αναπληρωτής υπουργός της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο σχολίασε απάντησε επιτιθέμενος στον γάλλο πρόεδρο: «Ο γαλλικός λαός είναι φίλος και σύμμαχός μας. Ο πρόεδρος Μακρόν επιτέθηκε επανειλημμένα κατά της ιταλικής κυβέρνησης, για πολιτικούς λόγους, ενόψει των Ευρωεκλογών. Αυτό δεν επηρέασε ποτέ και ούτε θα επηρεάσει το αίσθημα φιλίας που ενώνει τις δυο χώρες μας». Ο δε Ματέο Σαλβίνι δηλώνει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Μακρόν και να συζητήσουν τις διαφορές τους.
Σημειώνεται πως η απόφαση ανάκλησης ενός πρέσβη από μία χώρα, συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις δύο χωρών αφού ισοδυναμεί με την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.
Δεδομένου ότι για το Ελιζέ τα «Κίτρινα Γιλέκα» επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της γαλλικής κυβέρνησης και τη πτώση του Εμμανουέλ Μακρόν, μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του Σαλενσόν και των Σαλβίνι Ντι Μάιο μεταφράστηκε ως στήριξη της Ιταλίας στην ατζέντα των «Κίτρινων Γιλέκων».
Το Παρίσι χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «προκλητική» και «απαράδεκτη» τονίζοντας πως δεν αρμόζει σε δύο γείτονες χώρες που είναι μέλη της ΕΕ ενώ πίσω από αυτή είδε ψηφοθηρικές διαθέσεις εν όψει των Ευρωεκλογών.
«Το να υπάρχον διαφωνίες είναι ένα πράγμα, αλλά η χειραγώγηση της σχέσης των δύο χωρών για εκλογικές σκοπιμότητες είναι κάτι άλλο» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπ.Εξωτερικών.
«Οι ενέργειες αυτές διαμορφώνουν μια σοβαρή κατάσταση η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης προς τη Γαλλία», καταλήγει το γαλλικό Υπ.Εξωτερικών.
Πάντως, όπως επισημαίνουν οι New York Times, ακόμη και πριν από αυτή τη συνάντηση, οι δύο ιταλοί ηγέτες είχε επιτεθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στη Γαλλία. Μόλις τον περασμένο μήνα ο Ντι Μάιο δήλωνε πως η Γαλλία δεν έπαψε ποτέ να ελέγχει χώρες της Αφρικής που αποτελούσαν παλιές αποικίες της καλώντας μάλιστα την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στη Γαλλία την οποία κατηγορεί για φτωτοχοποίηση της Αφρικής.
Πηγές: Reurters, The New York Times, The Telegraph