Μια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται σε κέικ, αναψυκτικά και τσίχλες μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία των ανθρώπων εξασθενώντας το έντερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη .
Η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας του γλυκαντικού νεοτάμης μπορεί να οδηγήσει σε κάποιον να αρχίσει να υποφέρει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αντίσταση στην ινσουλίνη, ακόμη και σήψη, μια κατάσταση που σκοτώνει περίπου 40.000 στη Βρετανία το χρόνο, αναφέρει ο Guardian.
Τα ευρήματα υπογράμμισαν ότι ορισμένα από μια νέα γενιά γλυκαντικών που δίνουν στα τρόφιμα μια εξαιρετικά γλυκιά γεύση μπορεί να έχουν «τοξική επίδραση» στην υγεία, είπαν οι ερευνητές.
Ο Δρ Havovi Chichger, συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι ενώ τα γλυκαντικά θα μπορούσαν να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, ορισμένα θα μπορούσαν να βλάψουν τους καταναλωτές.
H νεοτάμη αναπτύχθηκε το 2002 ως υποκατάστατο της ασπαρτάμης, ενός γλυκαντικού που έχει προκαλέσει ανησυχίες και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια σε ποτά και τρόφιμα που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συχνά αναφέρεται ως E961 στη λίστα των συστατικών που βρίσκονται στις ετικέτες των προϊόντων.
Ο Chichger, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, και η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Aparna Shil, από το Πανεπιστήμιο Jahangirnagar, στο Μπαγκλαντές, είπαν ότι η νεοτάμη αποτελεί απειλή για την υγεία επειδή θα μπορούσε να βλάψει το έντερο προκαλώντας την ασθένεια των «καλών βακτηρίων» και εισβάλλουν στο τοίχωμα του εντέρου.
Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους, τα οποία είπαν ότι είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι η νεοτάμη μπορεί να έχει αυτόν τον καταστροφικό αντίκτυπο στα υγιή βακτήρια του εντέρου, στο ιατρικό περιοδικό Frontiers in Nutrition .
Προηγούμενη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης του Chichger, διαπίστωσε ότι άλλα κοινά γλυκαντικά - όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη - μπορούν επίσης να έχουν αυτή την επιβλαβή επίδραση.
Ο Chichger δήλωσε: «Υπάρχει πλέον αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις των γλυκαντικών ουσιών όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη στην υγεία, με τη δική μας προηγούμενη εργασία να καταδεικνύει τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στο τοίχωμα του εντέρου και τη βλάβη στα ”καλά βακτήρια” που σχηματίζονται στο έντερό μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά πιθανών προβλημάτων υγείας, όπως διάρροια, φλεγμονή στο έντερο, ακόμη και λοιμώξεις όπως σηψαιμία, εάν τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μελετήσουμε και τα γλυκαντικά νέας γενιάς και η νέα μας έρευνα καταδεικνύει ότι η νεοτάμη προκαλεί παρόμοια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των άρρωστων βακτηρίων του εντέρου. Η κατανόηση του αντίκτυπου αυτών των παθογόνων αλλαγών που συμβαίνουν στον εντερικό μικροβιόκοσμο είναι ζωτικής σημασίας. Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν επίσης την ανάγκη καλύτερης κατανόησης των κοινών πρόσθετων τροφίμων ευρύτερα και των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία»
Οι συν-συγγραφείς είπαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστούν «τα τοξικά αποτελέσματα ορισμένων από τα τεχνητά γλυκαντικά που έχουν αναπτυχθεί πιο πρόσφατα», δεδομένης της ευρείας χρήσης τους. Μερικά από τα νεότερα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται παράγουν μια γλυκιά γεύση που είναι 1.000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.
Ακόμη και μια χαμηλή πρόσληψη νεοτάμης μπορεί να είναι επιβλαβής, τόνισε ο Chichger.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έκρινε το 2010 ότι η νεοτάμη ήταν «ασφαλής για χρήση». Έκτοτε έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 35 χώρες.