Hellcon: Επιτέλους, η πρώτη έκθεση για επιτραπέζια παιχνίδια είναι εδώ. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και πηγαίνετε να παίξετε

Οι άνθρωποι που διοργάνωσαν φέτος την πρώτη έκθεση επιτραπέζιων παιχνιδιών «Hellcon-Hellenic Boardtop Convention» (14 και 15 Απριλίου), μιλούν για την τεράστια απήχηση που έχουν τα board games στη χώρα μας.
|
Open Image Modal
HuffPost Greece/KMavraganis

Θυμάστε εκείνο το τρελό «λιώσιμο» στα σπίτια των φίλων μας όταν παίζαμε με τις ώρες επιτραπέζια παιχνίδια χαμένοι σε έναν δικό μας μαγικό κόσμο, μέχρι που ακούγαμε τη φωνή της μάνας μας να ανακοινώνει πως ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σπίτι και παρακαλούσαμε για «λίγα λεπτά ακόμη»; Σίγουρα το θυμάστε. Αφού όμως περνάγαμε τόσο καλά, γιατί σταματήσαμε να παίζουμε επιτραπέζια όταν μεγαλώσαμε και δεν υπήρχε κανείς να μας εμποδίσει;

Αν βάλουμε στην άκρη τις απαντήσεις τύπου «δεν είμαστε πια παιδιά» και «δεν έχω χρόνο για χάσιμο» και κρατήσουμε την πιο σοβαρή, ό,τι δηλαδή από κάποια στιγμή και μετά δεν βρίσκαμε πια την πρόκληση που λαχταρούσαμε στα επιτραπέζια που υπήρχαν διαθέσιμα στην αγορά, τότε σας έχουμε καλά νέα.

Οι μυημένοι το ξέρουν ήδη, για τους υπόλοιπους να πούμε απλά ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια σταθερά και μεθοδικά έχουν κάνει ένα τρελό comeback σε διεθνές επίπεδο κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Guardian διαβάζουμε πλέον άρθρα και ρεπορτάζ με τίτλους όπως «Η χρυσή εποχή των επιτραπέζιων» τα οποία μάλιστα επισημαίνουν πως τη στιγμή που PlayStation και Xbox παίρνουν όλη τη δόξα οι σχεδιαστές επιτραπέζιων παιχνιδιών κάνουν τη δική τους επανάσταση στον χώρο του επιτραπέζιου παιχνιδιού. Η επανάσταση αυτή μάλιστα, στη συγκεκριμένη αγορά, μεταφράζεται και σε μια εκπληκτική άνοδο των εσόδων για τους επαγγελματίες του χώρου. 

Στο εξωτερικό φυσικά διοργανώνονται μεγάλες εκθέσεις για επιτραπέζια παιχνίδια εδώ και χρόνια, αλλά στην Ελλάδα έχουμε μείνει κάπως πίσω.

Φέτος όμως διοργανώνεται στην Ελλάδα η πρώτη έκθεση επιτραπέζιων παιχνιδιών «Hellcon-Hellenic Boardtop Convention» (14 και 15 Απριλίου, ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες) με την οποία γίνεται και το πρώτο βήμα για να έρθουν κοντά όλοι οι ενδιαφερόμενοι: παραγωγοί/εκδότες, σχεδιαστές, σύλλογοι, board game cafes και φυσικά παίχτες, επίδοξοι, αρχάριοι και…προχωρημένοι. 

Open Image Modal
Brian Snyder / Reuters

Υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον για να «σηκώσει» η ελληνική αγορά αυτή την έκθεση;

Λογική ερώτηση και η απάντηση θα εκπλήξει πολλούς. Όπως εξήγησαν στην HuffPost Greece μέλη της ομάδας που διοργανώνει το Hellcon, η έκθεση αποτελεί το φυσικό επακόλουθο -αν όχι μια αναγκαία στις μέρες κίνηση- για να καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει σήμερα σε μια αγορά που γιγαντώνεται και στη χώρα μας, αλλά και ένας τρόπος ανταπόκρισης στο αναπτυσσόμενο και ελισσόμενο ενδιαφέρον που υπάρχει και στην Ελλάδα από ανθρώπους που έχουν διάθεση να παίξουν.

«Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και πλέον τα επιτραπέζια έχουν περάσει σε μια πιο mainstream φάση, δεν είναι ένα χόμπι των λίγων. Και αυτό παρά το γεγονός πως δικαιολογημένα κάποιος θα υπέθετε πως στην εποχή μας, που όλοι είναι κολλημένοι στην οθόνη του κινητού, του tablet και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν θα υπήρχε χώρος για να αναπτυχθεί το επιτραπέζιο που έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά με βασικότερο όλων ότι για να παίξεις απαιτείται μια δέσμευση. Όπως πχ να ορίσουμε μια μέρα, μια ώρα που οι φίλοι μας να είναι διαθέσιμοι για να παίξουμε, να διαβάσουμε τους κανόνες κλπ», θα μας πουν οι Έλενα Τζιώτη και Νίκος Νιώτης που «τρέχουν» επίσης το BG News (εκ του boardgamesonline.gr), μια ιστοσελίδα όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για ότι καινούριο- ή παλιό και κλασικό- υπάρχει στην αγορά επιτραπέζιων παιχνιδιών. 

Όπως μας εξηγούν, στη χώρα μας η ευρύτερη αγορά επιτραπέζιων παιχνιδιών «είναι πολύ μεγαλύτερη αναλογικά με τον πληθυσμό συγκριτικά με πολλές άλλες χώρες και σήμερα κοντράρεται με τους ηγέτες στον χώρο, όπως η Γερμάνια και οι ΗΠΑ. Γενικά, ίσως να μην υπάρχει άλλη πόλη στο εξωτερικό με την πληθώρα των hobby store που υπάρχουν στην Αθήνα». 

Open Image Modal
BG News
BG News team: Νίκος Νιώτης, editor-in-Chief, Τζιώτη Έλενα, marketing and communications, Γιώργος Ντζιαντζιάς, photographer-Videographer

«Είναι στην φύση μας το επιτραπέζιο. Γιατί είναι στη φύση του Έλληνα να βγει έξω, να περάσει χρόνο με τους φίλους του πίνοντας καφέ, και εκεί κολλάει εύκολα και το επιτραπέζιο. Και φυσικά υπάρχουν και οι συναντήσεις σε σπίτια…Ειδικά τώρα τα χρόνια της κρίσης είναι ένας πολύ εύκολος και ανέξοδος τρόπος ψυχαγωγίας. Και βέβαια οι Έλληνες έχουν στο DNA τους το επιτραπέζιο. Φτάνει μόνο να σκεφτούμε το τάβλι (ναι, θεωρείται επιτραπέζιο) στην παραλία, που όταν το βλέπουν οι τουρίστες εντυπωσιάζονται με το πόσο παθιάζονται οι Έλληνες - ή με την προσέλευση που υπάρχει σε board games cafe».

To ενδιαφέρον για παιχνίδια πηγαίνει βέβαια παράλληλα με την ανάπτυξη του κλάδου. Δεν μιλάμε πλέον για 10-15 παιχνίδια αλλά για έναν τεράστιο αριθμό επιτραπέζιων, με διάφορα επίπεδα δυσκολίας, πρωτότυπα, εντυπωσιακά σχεδιαστικά και για όλα τα γούστα.

Σήμερα υπάρχουν πολύ καλά «παιχνίδια-διαμάντια», όπως μας λένε, ακόμη και με 10 ή 20 ευρώ τα οποία είναι πολύ δημοφιλή, ενώ αλλά φτάνουν και τα 150 ευρώ τα οποία τα αγοράζουν άτομα άνω των 30 ετών που έχουν τη δυνατότητα τέτοιου ύψους αγορών και αντιλαμβάνονται την αγορά του παιχνιδιού ως επένδυση. Ωστόσο, και άτομα μικρότερων ηλικιών ή με πιο περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, βλέπουμε πως αγοράζουν ένα επιτραπέζιο συνεταιρικά. «Το αγοράζει όλη η παρέα και μπαίνει σε μια κοινή βιβλιοθήκη».

Αυτό δε, που είναι πιο εντυπωσιακό, όπως λένε η Έλενα και ο Νίκος, είναι πως «στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον πολλές εταιρίες που αναπτύσσονται και κάνουν ανοίγματα στο εξωτερικό, ενώ κυρίως λόγο του crowdfunding, πολλές νέες εταιρίες έχουν έναν σταθερό βηματισμό στην αγορά. Στην χώρα μας έχουμε πάνω από 50 έλληνες σχεδιαστές και στον ελληνικό διαγωνισμό επιτραπέζιων, που διοργανώνεται κάθε χρόνο, συμμετέχουν πάνω από 40 σχεδιαστές επιτραπέζιων.

«Πολλοί από τους έλληνες σχεδιαστές δίνουν επιτραπέζια σε μεγάλες εταιρίες και κάποια γίνονται και top hit, όπως το “When I dream” που ήταν στα 30 καλύτερα όλου του κόσμου για το 2017». 

Open Image Modal
Daniel Knighton via Getty Images

Ποιοι θα είναι στην έκθεση

Το Hellcon είναι η πρώτη έκθεση που διοργανώνεται στην Ελλάδα και αφορά αποκλειστικά επιτραπέζια παιχνίδια, κάτι που σημαίνει πως Pen N Paper rpg, War Games, Card Games, Βoard Games κοκ, θα είναι για πρώτη φορά οι πρωταγωνιστές και όχι οι κομπάρσοι σε κάποια άλλη «συγγενική» έκθεση

Οι εκθέτες προέρχονται από όλο το φάσμα του χώρυ, δηλαδή αφορούν σε: καταστήματα λιανικής, εκδότες επιτραπέζιων και παραγωγούς, στούντιο, board game καφετέριες, ομάδα προώθησης παιχνιδιών ρόλων κλπ.

Φέτος μετέχουν μόνο ελληνικές εταιρείες ενώ αρκετές εταιρείες του εξωτερικού που παρακολουθούν αυτή την ελληνική προσπάθεια, μετέχουν επί τους παρόντος ως χορηγοί. 

Φυσικά, η έκθεση απευθύνεται σε όλους, δηλ. πρωτάρηδες που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο των επιτραπέζιων, περιστασιακούς παίκτες που αναζητούν το «κάτι παράπάνω», σοβαρούς χομπίστες και μέλη συλλόγων επιτραπέζιων παιχνιδιών, σχεδιαστές και γενικότερα επαγγελματίες του κλάδου. 

Open Image Modal
hellcon

Τι μπορείτε να κάνετε στην Hellcon

Ο επισκέπτης μπορεί να περάσει από τα περίπτερα και να γνωρίσει καινούρια παιχνίδια, να ψωνίσει αφού θα υπάρχουν και ειδικές εκπτώσεις ενώ αξίζει να επισκεφθείτε τον χώρο επιδείξεων όπου ειδικοί παιχνιδογνώστες θα παρουσιάσουν διάφορα επιτραπέζια και θα δείξουν πώς μπορεί κάποιος να φτιάξει μινιατούρες για όσους ενδιαφέρονται και για το πιο χομπιστικό κομμάτι των επιτραπέζιων. Επίσης υπάρχουν ειδικές εκδηλώσεις για τους φανατικούς του χόμπι, καθώς και τουρνουά επιτραπέζιων (δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στη συνέχεια).

Επίσης, όσοι είναι γονείς μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση, να κάνουν τις αγορές ή και να παίξουν παιχνίδια, ενώ τα παιδιά τους, εφόσον είναι άνω των τριών ετών, μπορούν να επιδοθούν σε ξεχωριστές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, στην έκθεση θα υπάρχει ειδικός χώρος που τα πιτσιρίκια θα μάθουν για τα επιτραπέζια της ηλικίας τους υπό την επίβλεψη παιδαγωγών.

Τέλος, για τους επαγγελματίες του χώρου διοργανώνεται ειδικό σεμινάριο με εισηγητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι θα επικεντρωθούν σε θέματα που εκτείνονται από τις εξελίξεις στο χώρο και τη σύλληψη μιας ιδέας για τον σχεδιασμό ενός επιτραπέζιου, μέχρι και το kickstarter και την προώθηση στην αγορά.

Που, πότε και...τι θα παίξουμε

Πότε: Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Απριλίου από τις 10πμ έως τις 8μμ και τις δύο ημέρες

Που: Στο Ξενοδοχείο Air Hotel Στράτος Βασιλικός, Μιχαλακοπούλου 114 (ειδική μέριμνα για πρόσβαση ΑμΕΑ)

Είσοδος: Ελεύθερη για όλους

Ειδικός χώρος: Για παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου παρουσία παιδαγωγών θα ψυχαγωγηθούν και θα γνωρίσουν παιχνίδια για την ηλικία τους ενώ οι συνοδοί τους θα μπορέσουν να περιηγηθούν στην έκθεση και, εάν θέλουν, να παίξουν αμέριμνοι.

Ειδικές εκδηλώσεις

Σάββατο 14 Απριλίου:

Τουρνουά Catan, 12:00 – 16:00, συμμετοχή: 2,5€

The Battle of Diesmar, 12:00 – 20:00, είσοδος: Ελεύθερη

Pandemic Survival, 16:30 – 20:00, συμμετοχή: 2,5€

Κυριακή 15 Απριλίου

Σεμινάριο σχεδιασμού επιτραπέζιου 101, 16:30-20:00, Είσοδος ελεύθερη