Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Αύξηση της χρήσης του Ίντερνετ στην Ελλάδα. Άνοδος των καταγγελιών

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Αύξηση της χρήσης του Ίντερνετ στην Ελλάδα. Άνοδος των καταγγελιών
|
Open Image Modal
In this photo taken on Friday, Nov. 28, 2014, Denis Akimov, 15, sits in front of his laptop at home in Donetsk, eastern Ukraine. Like most children his age, Denis Akimov spends hours daily on his computer surfing the Internet. It isnât just for fun. As schools are forced to limit operations in the conflict-battered eastern Ukrainian city of Donetsk, educators are turning to the Web to keep their charges learning. (AP Photo/Balint Szlanko)
ASSOCIATED PRESS

Για 12η συνεχή χρονιά εορτάζεται σήμερα Τρίτη η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύο.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως!

Η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημος διοργανωτής του εορτασμού στην Ελλάδα, προσκαλεί τους χρήστες να δράσουν ως «Πρεσβευτές» και πολλαπλασιαστές της ημέρας αυτής, μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά της: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!», και διοργανώνοντας εκδηλώσεις μέσα στο σχολείο σας, στο φορέα σας, στην τοπική σας κοινωνία.

Όπως αναφέρει η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr, στόχος και των φετινών δραστηριοτήτων είναι να «δράσετε όλοι εσείς από μόνοι σας ως προωθητές των μηνυμάτων μας και των στόχων του προγράμματος Safer Internet της Ε.Ε., δίχως την ανάγκη της δικής μας φυσικής παρουσίας ή της παρουσίας τρίτων, όντας έτσι πραγματικοί πρεσβευτές του έργου μας. Για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες σας, σας παρέχουμε όλο το online υλικό του ιστοχώρου μας, που φέτος έχει εμπλουτιστεί με νέα διαδικτυακά σεμινάρια (webinars)».

Επτά στους δέκα Έλληνες χρησιμοποιούν το Ίντερνετ

Το Ίντερνετ έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας του Έλληνα, με επτά στους δέκα, ποσοστό 69,7%, χρησιμοποιούν, πλέον, το Ίντερνετ και μάλιστα έξι στους δέκα, το 60,4%, σε καθημερινή βάση. Ειδικά στις νεαρές ηλικίες, η χρήση εκτοξεύεται, αφού οι νέοι ηλικίας 13-17 ετών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε ποσοστό 96,9% (το 87% καθημερινά), ενώ στις ηλικίες 18-24 το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 98,1% (το 94,4% καθημερινά).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας Web ID της Focus Bari, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 12.000 ατόμων, ηλικίας 13-74 ετών, το διάστημα τρίμηνο Οκτώβριο - Δεκέμβριο 2014, η διείσδυση του Διαδικτύου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της στο νομό Αττικής, φθάνοντας το 76,8%, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 73,7% και την υπόλοιπη Ελλάδα να βρίσκεται - κατά μέσο όρο - στο 61,2%

Οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου «σερφάρουν«, πλέον, περισσότερες από 2 ώρες την ημέρα, με τον μέσο όρο χρήσης του Ίντερνετ στη χώρα μας να είναι τα 135 λεπτά. Οι άνδρες αφιερώνουν στην on-line περιήγηση 140 λεπτά, με τις γυναίκες να ακολουθούν με 129 λεπτά. Ο μέσος όρος ημερήσιας χρήσης του Διαδικτύου αυξάνεται στις μικρότερες ηλικίες, καθώς οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών αφιερώνουν στο Διαδίκτυο 177 λεπτά και εκείνοι ηλικίας 13-17 ετών 142 λεπτά.

Αυξανόμενη βαίνει η χρήση του Διαδικτύου και από τις μεγαλύτερες ηλικίες, με το μέσο χρόνο παραμονής στο Internet να διαμορφώνεται στα 101 λεπτά για την ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών και στα 111 λεπτά για τις ηλικίες 55-64.

Στροφή στο mobile

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Focus Bari, οι Έλληνες συνεχίζουν να στρέφονται στις φορητές συσκευές, προκειμένου να περιηγηθούν στο Διαδίκτυο. Την τάση του mobile υιοθετούν, κατά κύριο λόγο, οι νέοι ηλικίας 25-44 ετών, με ενδεικτικό, προς αυτήν την κατεύθυνση, το γεγονός ότι το 58,8% όσων σκοπεύουν να αγοράσουν tablet μέσα στον επόμενο ένα χρόνο προέρχονται από αυτήν την ηλικιακή κατηγορία.

Αναλυτικά, οι συσκευές πρόσβασης, που χρησιμοποιούνται, πλέον, είναι ο φορητός υπολογιστής (41,9%), το κινητό τηλέφωνο (31,1%), ο σταθερός υπολογιστής (30,2%), το tablet με 10,8%, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό, το 0,6%, συνδέεται μέσω μιας συσκευής smart tv.

Φανατικοί των social media

Οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου είναι, πλέον, φανατικοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού περισσότεροι από ένας στους δύο, ποσοστό 52,4%, κάνει πλέον χρήση των social media. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλικιακή ομάδα των 18-44 η χρήση αυξάνεται στο 69,3%. Το Facebook είναι το κοινωνικό δίκτυο με τους περισσότερους χρήστες στην Ελλάδα, καθώς το ποσοστό όσων έχουν λογαριασμό στη δημοφιλή ιστοσελίδα ανέρχεται σε 48,3%, δεύτερο στις προτιμήσεις έρχεται το google+ με 9,2%, ακολουθεί το Youtube με 8,7%, με το Twitter να έπεται με 7,5%. Ο δε μέσος χρόνος παραμονής στα social media είναι 77,9 λεπτά την ημέρα.

On-line αγορές

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, σημαντική είναι η εξοικείωση των Ελλήνων με τις on-line αγορές, καθώς το 23,7% επιλέγει να κάνει τις αγορές του μέσω Διαδικτύου, με τα σχετικά ποσοστά να είναι υψηλότερα για τους άνδρες (27,5%) σε σχέση με τις γυναίκες (20,1%). Σύμφωνα με τη Web ID, τους τελευταίους 6 μήνες ο μέσος όρος των online αγορών ήταν στις 5,6, με το μέσο όρο της δαπάνης να φθάνει στα €429.

Χρήση του Ίντερνετ από τα παιδιά

Σε ό,τι αφορά στη χρήση προσωπικού υπολογιστή, στις ηλικίες 7-12 ετών, η διείσδυση είναι 94,5%, ενώ περισσότερα από τρία στα πέντε παιδιά χρησιμοποιούν υπολογιστή σε καθημερινή βάση. Η δε χρήση του ίντερνετ ανέρχεται ποσοστιαία στο 86%.

Πάνω από ένα στα έξι παιδιά συνδέονται μέσω tablet/iPad (ποσοστό 19,8%), ενώ το 41,9% επιλέγει το φορητό υπολογιστή και το 39,1% τον σταθερό, με το 5,2% να συνδέεται μέσω κινητού τηλεφώνου.

Επίσης, περισσότερα από δύο στα δέκα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών έχουν κινητό τηλέφωνο. Συγκεκριμένα, το 22,3% των αγοριών και το 19,4% των κοριτσιών ηλικίας 7-12 ετών έχει κινητό τηλέφωνο, ενώ στην κατηγορία 7-9 ετών τα ποσοστά χρήσης είναι 10,6% στα αγόρια και 8% στα κορίτσια, ενώ σε εκείνη των 10-12 ετών είναι 34% στα αγόρια και 30,8% στα κορίτσια.

Αύξηση των καταγγελιών

Περίπου 3.500 καταγγελίες έλαβε το 2014 η ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο «Safeline». Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ποσοστό των καταγγελιών που αφορούν σε ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας έφτασε το 20% των συνολικών καταγγελιών.

Τη μερίδα του λέοντος στις καταγγελίες που έγιναν το 2014 κατείχαν τα θέματα σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων (35%), ενώ ακολουθούν οι καταγγελίες για ιστοσελίδες που περιείχαν παιδική πορνογραφία, το ποσοστό των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 8% σε σχέση με το 2013. Πληθώρα καταγγελιών δέχτηκε η γραμμή και για οικονομικές απάτες (18%), ενώ χαμηλότερο ήταν το ποσοστό των καταγγελιών για απειλές (7%), spam (5%), παραβίαση απορρήτου (5%), εξύβριση (4%), ρατσισμό (4%) και θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας (2%).

Τα κοινωνικά δίκτυα και ιδίως το Facebook έκαναν το 2014 έντονη την παρουσία τους, καθώς το 30% των αναφορών σχετίζονταν με παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες σε αυτά.

Συνολικά η γραμμή δέχτηκε το 2014, 3.435 καταγγελίες, αριθμός μειωμένος κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (οπότε οι καταγγελίες ήταν 3.904).

Η γραμμή «Safeline» λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2003 με στόχο την προαγωγή της προστασίας κυρίως των ανήλικων χρηστών από τους κινδύνους του διαδικτύου. Η γραμμή είναι επίσημο μέλος του «INHOPE» (Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου) και λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Safer Internet EL SIC» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την αντιμετώπιση των καταγγελιών η γραμμή συνεργάζεται τόσο με τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και με τις υπόλοιπες ανοιχτές γραμμές καταγγελιών ανάλογα με τη χώρα προέλευσης της εκάστοτε ιστοσελίδας.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 360 εκδηλώσεις σε σχολεία της Ελλάδας.