HRW: Επικίνδυνη για τους αμάχους η «ζώνη ασφαλείας» της Τουρκίας στη Συρία

Έκανε λόγο για «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» και «λεηλασίες».
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε «τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» και «τις απαλλοτριώσεις» που πραγματοποιούνται στη «ζώνη ασφαλείας» που έχει δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία με στόχο να εγκαταστήσει εκεί τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο τουρκικό έδαφος.

Έπειτα από τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου η Τουρκία και οι Σύριοι αντάρτες που στηρίζει κατέλαβαν μια λωρίδα γης στη βορειοανατολική Συρία κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους 30 χιλιομέτρων, δημιουργώντας εκεί μία de facto «ζώνη ασφαλείας», αφού εκδίωξε τους Κούρδους αντάρτες.

«Η Τουρκία θα πρέπει να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν εγκλήματα πολέμου, στις περιοχές που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχό της», ανακοίνωσε το HRW, αναφέροντας με λεπτομέρειες τις ωμότητες που έχουν διαπράξει οι Σύριοι αντάρτες.

«Εκτελέσεις, λεηλασίες περιουσιών, παρεμπόδιση των εκτοπισμένων να επιστρέψουν στα σπίτια τους είναι ξεκάθαρα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η “ζώνη ασφαλείας” που προτείνει η Τουρκία δεν θα είναι ασφαλής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σάρα Λία Ουΐτσον διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του HRW.

Δηλωμένος στόχος της Άγκυρας είναι ο επαναπατρισμός μέρους των 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία από το 2011.

Η Ουΐτσον κατηγορεί «τις ομάδες που χρησιμοποιεί (η Τουρκία) για να διοικήσουν τις περιοχές αυτές ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των αμάχων και κάνουν διακρίσεις βάσει της εθνικότητας».

Η ΜΚΟ κατήγγειλε επίσης ότι οι Σύριοι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν την τύχη των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που εξαφανίστηκαν ενώ εργάζονταν στην περιοχή.

Την Παρασκευή περίπου 70 Σύριοι πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, διέσχισαν τα σύνορα για να φτάσουν στην ελεγχόμενη από την Τουρκία περιοχή στη βόρεια Συρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ωστόσο πολλές ΜΚΟ κατηγορούν την Τουρκία ότι στέλνει με τη βία στη ζώνη ασφαλείας εδώ και πολλούς μήνες Σύριους πρόσφυγες. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι οι επαναπατρισμοί είναι «εθελοντικοί».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)