Humanitarian Support Agency. Από την Ισπανία στην Ελλάδα με αγάπη

Humanitarian Support Agency. Από την Ισπανία στην Ελλάδα με αγάπη
|

Open Image Modal

Open Image Modal

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;

H Humanitarian Support Agency είναι διεθνής εθελοντική ΜΚΟ με έδρα την Ισπανία. Στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιείται στον καταυλισμό προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Η οργάνωση ήταν παλαιότερα γνωστή ως VCA (Οργανισμός Συντονισμού Εθελοντών) με έτος ίδρυσης τον Δεκέμβριο του 2015 ενώ στο παρελθόν λειτουργούσε ως μια άτυπη ένωση εθελοντών, με επικεφαλής τους Frederic και Ceyda Morlet που βρίσκονται στο νησί από τον Ιούνιο του 2015 και παρείχαν βοήθεια σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Κατεύθυναν και συντόνιζαν έναν αυξανόμενο αριθμό ανεξάρτητων εθελοντών. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την HSA που πλέον διαθέτει – και έχει εκπαιδεύσει- πάνω από 250 εθελοντές από διάφορες χώρες.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Συντονισμός εθελοντών: Οι εθελοντές μας παρέχουν επαγγελματική βοήθεια και επιχειρησιακή υποστήριξη στην UNHCR και άλλες ΜΚΟ στη Λέσβο. Λειτουργεί με εθελοντές καθώς και πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό δίνοντάς τους τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στην καθημερινή ζωή. Επίσης οι εθελοντές μας είναι στη διάθεση των UNCHR και IRC στην καταγραφή προσφύγων και στις διαδικασίες κατανομής σε καταυλισμούς παρέχοντας και υποστήριξη στην εφαρμογή κανόνων ασφαλείας για την πρόσβαση στον καταυλισμό. Επίσης διανέμουν μη εδώδιμα είδη από το κέντρο αποθήκευσης και διανομής της στο Καρά Τεπέ (ρούχα, κουβέρτες, σακίδια, πάνες, είδη προσωπικής υγιεινής) αλλά και τρόφιμα (παρασκευή και διανομή σούπας, τσαγιού). Ακόμη παρέχει μαθήματα αγγλικών, γαλλικών, διαθέτει βιβλιοθήκη, παρέχονται υπηρεσίες κουρείου, διατηρεί κοινοτικό κήπο, μεριμνά για θέματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και βοηθά σε θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης προσφύγων.

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Μοναδική πηγή χρηματοδότησης είναι οι δωρεές ιδιωτών. Η χρηματοδότηση διατίθεται σε τρεις βασικούς τομείς: στις αποστολές, στην υλικοτεχνική υποδομή και στα κόστη διοίκησης.

4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Η κύρια επιχειρησιακή μας δραστηριότητας είναι στο Καρά Τεπέ ενώ συνεργαζόμασταν με τις Oxfam και Mercy Corps στη Μόρια μέχρι τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Έχουμε καθιερώσει μια μέθοδο αξιολόγησης για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην ηπειρωτική χώρα. Προτιθέμεθα να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε τις δράσεις μας στη Λέσβο και να αναπτύξουμε αποστολές στην ενδοχώρα στον τομέα διαχείρισης/υποστήριξης καταυλισμών και στη διαχείριση πλήθους και στη διανομή τροφίμων αλλά και μη εδώδιμων προϊόντων.

Είμαστε ανεξάρτητος οργανισμός που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση της UNHCR για την Ευρώπη σε θέματα υποδοχής προσφύγων και στόχους καθορισμού στόχων στην παροχή υπηρεσιών.

Open Image Modal

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Καθώς η Ceyda Goral Morlet είναι από το Αϊβαλί της Τουρκίας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά την κρίση και να έρθουμε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές αλλά και της Ισπανίας για να δράσουμε στο τομέα της αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε στη Λέσβο και λειτουργούμε όπου απαιτείται συντονισμός και διαχείριση σε καταυλισμούς. Θα παραμείνουμε στο νησί όσο χρειάζεται.

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Η HSA έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ελληνικές αρχές. Είναι σε επαφή με το Δήμο Λέσβου που είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση του Καρά Τεπέ και έχει καλή συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης, συμμετέχοντας στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις για θέματα συντονισμού - παρουσία πολλών άλλων ΜΚΟ. Οι εθελοντές μας έχουν καταγράφονται στο Υπουργείο Αιγαίου σε τακτική βάση. Οι τοπικές κοινωνίες βοηθούν πολύ και κάνουν δωρεές τροφίμων και ρουχισμού.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Η παρουσία της HSA στον καταυλισμό είναι ζωτικής σημασίας. Καλύπτουμε σημαντικά κενά και είμαστε η μοναδική οργάνωση στην Καρά Τεπέ που βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία (που μας δίνει την ευελιξία να reach divers clusters). Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που έγινε βασίζεται στην πρώτη μας έγγραφη πρόταση που μάλιστα δημοσιεύθηκε από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα διανομής ειδών ένδυσης σε έως και 250 άτομα ημερησίως, 1000 γευμάτων και μέχρι 5000 φλιτζανιών τσαγιού. Συνεργαζόμαστε με άλλες ΜΚΟ. Από τον Οκτώβριο μέχρι Δεκεμβρίου του 2015, διαθέσαμε εθελοντές για την υποστήριξη των διαδικασιών καταγραφής και στέγασης στο Καρά Τεπέ. Τον Μάρτιο του 2016 η εμπειρία μας αξιοποιήθηκε στη διαχείριση μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τη διανομή γεύματος στον καταυλισμό της Μόρια.

Έχουμε συνεργαστεί με τους Mercy Corps και την Oxfam για τη διανομή τροφίμων επίσης στη Μόρια πριν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ενώ η συνεργασία με την Oxfam συνεχίζεται στο Καρά Τεπέ. Επίσης είμαστε ενεργοί σε διάφορες ομάδες εργασίας σε συνεργασία με την UNHCR.

Open Image Modal

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Διαθέτουμε ένα πολύ ισχυρό κοινωνικό δίκτυο. Έχουμε περισσότερους από 4 φίλους στο Facebook και πολλούς οπαδούς στο Twitter. H σελίδα μας στο Facebook είναι πολύ δραστήρια και ενημερώνεται σε καθημερινή βάση. Το κοινό μας δείχνει την ευγνωμοσύνη του με την ένταξή του στον οργανισμό μας και τις δωρεές. Η HSA είναι επίσης παρούσα στα μέσα ενημέρωσης.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Η HSA συνδέεται με άλλες ΜΚΟ στην ορθή και πλήρης ενημέρωση των προσφύγων. Έχουμε εβδομαδιαίες συναντήσεις για να συζητήσουμε τη βελτίωση της θέσης προσφύγων σε μια σειρά διαδικασιών που προβλέπονται. Οι πληροφορίες μεταφράζονται στις διάφορες γλώσσες που μιλούν όσοι διαμένουν στον καταυλισμό.