Hyundai: Στο μέλλον η «μετακίνηση» θα συνδέσει τον πραγματικό με τον εικονικό κόσμο

Η αυτοκινητοβιομηχανία έδωσε παραδείγματα στην ετήσια έκθεση Consumer Electronics Show, που γίνεται στο Λας Βέγκας.
Open Image Modal
PSYCOMA via VIA REUTERS

Η Hyundai οραματίζεται ένα διαδραστικό και εν μέρει εικονικό μέλλον που αποκαλεί «μετακινητικότητα», όπου ένα πλήθος ρομποτικών συσκευών αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους για να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών κινητικότητας, από αυτοματοποιημένες μεταφορές έως ρομπότ με τηλεχειριστήρια σε «έξυπνα» εργοστάσια.

Τα στελέχη της Hyundai, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Τσανγκ Ουί-σαν, ανέπτυξαν αυτό το όραμα σε επίσημη παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη, στην ετήσια έκθεση Consumer Electronics Show, που γίνεται στο Λας Βέγκας, 5 έως 7 Ιανουαρίου.

Η Hyundai αναμένει να αξιοποιήσει την αυξανόμενη τεχνογνωσία της στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, για να δημιουργήσει ένα μελλοντικό δίκτυο κινητικότητας που θα συνδέει τον άνθρωπο στον πραγματικό κόσμο με αντικείμενα και εργασίες στον εικονικό κόσμο.

Η ιδέα σχετίζεται με το λεγόμενο μετασύμπαν, έναν όρο που επινοήθηκε πριν από 30 χρόνια από τον συγγραφέα Νιλ Στίβενσον, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός όταν το Facebook άλλαξε το όνομά του σε Meta Platforms Inc.

Πρόκειται για κοινόχρηστα περιβάλλοντα εικονικού κόσμου στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω του διαδικτύου και τα οποία μπορούν να κάνουν χρήση της εικονικής πραγματικότητας ή της επαυξημένης πραγματικότητας.

Open Image Modal
PSYCOMA via VIA REUTERS

Η Hyundai έδωσε διάφορα παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να συνδέσει το μετασύμπαν με τον πραγματικό κόσμο:

- Ένα όχημα που μπορεί να μετατραπεί σε χώρο εργασίας ή αίθουσα ψυχαγωγίας που περιλαμβάνει πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών 3D.

- Ένα «έξυπνο» εργοστάσιο όπου οι εργαζόμενοι ελέγχουν εξ αποστάσεως ρομπότ που αλληλεπιδρούν με μηχανές και προϊόντα μέσα στο εργοστάσιο.

- Αυτοματοποιημένες προσωπικές συσκευές μεταφοράς για άτομα με αναπηρία ή άτομα που θέλουν να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις ενώ ταξιδεύουν.

Για να λειτουργήσει όλο αυτό, η αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι κατασκευάζει το οικοσύστημα «Mobility of Things» που θα συνδέει αρθρωτές ρομποτικές πλατφόρμες για την εκτέλεση διαφορετικών υπηρεσιών κινητικότητας.

Μια μονάδα είναι αυτή με την ονομασία Plug & Drive ή PnD. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ρομποτικής μονού τροχού που συνδυάζει έξυπνο τιμόνι, σύστημα πέδησης και ανάρτηση, με ηλεκτρική κίνηση στον τροχό, κάμερες και αισθητήρες lidar (Light Detection and Ranging), που «χαρτογραφούν» μια περιοχή μετρώντας τις αποστάσεις των αντικειμένων μέσω ανακλώμενης ακτινοβολίας, για αυτοματοποιημένη λειτουργία.

Για εργασίες όπως logistics καθώς και άλλες υπηρεσίες κινητικότητας, η Hyundai μπορεί να συνδυάσει τέσσερις μονάδες PnD, συμπεριλαμβανομένης μιας εφαρμογής που συνεργάζεται με έναν σκύλο ρομπότ με το όνομα, «Σημείο» (Spot).