Ιαπωνία: Περισσότερα από 95.000 άτομα άνω των 100 ετών, τα περισσότερα γυναίκες

Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κρατεί τα σκήπτρα παγκοσμίως στον αριθμό των αιωνόβιων - Περίπου το 90% εξ αυτών γυναίκες.
Open Image Modal
Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 27ης Φεβρουαρίου 2013, η 114χρονη τότε Misao Okawa της Ιαπωνίας, δεξιά, και ο 90χρονος τότε γιος της Hiroshi Okawa ποζάρουν με το πιστοποιητικό Guinness World Records της γηραιότερης γυναίκας του κόσμου σε οίκο ευγηρίας στην Οσάκα της δυτικής Ιαπωνίας, όταν έλαβε το επίσημο πιστοποιητικό από το Guinness World Records.
via Associated Press

O αριθμός των ανδρών και γυναικών που είναι 100 ετών και άνω ξεπέρασε τους 95.000 στην Ιαπωνία, κάτι που αποτελεί ρεκόρ παγκοσμίως. Μάλιστα, σχεδόν το 90% των αιωνόβιων ατόμων είναι γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση την Τρίτη (17/9). 

Τα στοιχεία αναδεικνύουν περαιτέρω την αργόσυρτη δημογραφική κρίση που πλήττει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς ο πληθυσμός της γερνάει και συρρικνώνεται.

Την 1η Σεπτεμβρίου, η Ιαπωνία είχε 95.119 εκατοντάχρονους, αυξημένους κατά 2.980 σε σχέση με πέρυσι, με 83.958 από αυτούς να είναι γυναίκες και 11.161 άνδρες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Την Κυριακή, ξεχωριστά κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών έχει φθάσει στο υψηλό ρεκόρ των 36,25 εκατομμυρίων, αντιπροσωπεύοντας το 29,3% του πληθυσμού της Ιαπωνίας.

Το ποσοστό αυτό τοποθετεί την Ιαπωνία στην κορυφή ενός καταλόγου 200 χωρών και περιοχών με πληθυσμό άνω των 100.000 ατόμων, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών.

Στην Ιαπωνία ζει σήμερα ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο, η Τομίκο Ιτούκα, η οποία γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1908 και είναι 116 ετών, σύμφωνα με την αμερικανική ομάδα ερευνών γεροντολογίας Gerontology Research Group.

 

Open Image Modal
Αυτή η φωτογραφία που παραχωρήθηκε από την πόλη Ashiya δείχνει την Tomiko Itooka, να γιορτάζει τα 116α γενέθλιά της στο γηροκομείο που ζει στην Ashiya, στη δυτική Ιαπωνία, στις 23 Μαΐου 2024.
via Associated Press

 

Η προηγούμενη κάτοχος του ρεκόρ, η Μαρία Μπράνιας Μορέρα, πέθανε τον περασμένο μήνα στην Ισπανία σε ηλικία 117 ετών.

Η Ιτούκα ζει σε οίκο ευγηρίας στην Ashiya, στο νομό Hyogo στη δυτική Ιαπωνία, ανέφερε το υπουργείο.

Λέει συχνά «ευχαριστώ» στο προσωπικό του γηροκομείου και εκφράζει νοσταλγία για τη γενέτειρά της, ανέφερε το υπουργείο.

«Δεν έχω καμία απολύτως ιδέα για το ποιο είναι το μυστικό της μακράς μου ζωής», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο γηραιότερος άνδρας της Ιαπωνίας, ο Κιγιοτάκα Μιζούνο, ο οποίος είναι 110 ετών.

Ο Μιζούνο, ο οποίος ζει στην Iwata, στο νομό Σιζουόκα στην κεντρική Ιαπωνία με την οικογένειά του, σηκώνεται στις 6:30 π.μ. κάθε πρωί και τρώει τρία γεύματα την ημέρα - χωρίς να είναι επιλεκτικός με το φαγητό του.

Το χόμπι του είναι να ακούει ζωντανά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πάλης σούμο, ανέφερε το υπουργείο.

 

 

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει μια σταθερά επιδεινούμενη πληθυσμιακή κρίση, καθώς η αύξηση του ηλικιωμένου πληθυσμού της οδηγεί σε εκτίναξη των δαπανών για την ιατρική περίθαλψη και την πρόνοια, με ένα συρρικνωμένο εργατικό δυναμικό να πληρώνει γι′ αυτές.

Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 124 εκατομμύρια, αφού μειώθηκε κατά 595.000 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με προηγούμενα κυβερνητικά στοιχεία.

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να επιβραδύνει τη μείωση και τη γήρανση του πληθυσμού της, χωρίς ουσιαστική επιτυχία, ενώ επεκτείνει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης - με τα 65 έτη να αποτελούν τον κανόνα για όλους τους εργοδότες από το φορολογικό έτος 2025. 

 

Πηγή: RFI