Νικήτρια στον «πόλεμο» της δισκέτας βγήκε η Ιαπωνία μετά από σχεδόν τρία χρόνια προσπάθειας να αντικαταστήσει την παλιά τεχνολογία στο δημόσιο τομέα ώστε οι πολίτες να μην χρειάζεται να υποβάλλουν επίσημα έγγραφα χρησιμοποιώντας τις απαρχαιωμένες μαύρες δισκέτες.
Σε μια χώρα όπου η τεχνολογία τρέχει με ταχύτητα φωτός, ο δημόσιος τομέας χρειάστηκε τρία χρόνια, από το 2021, για να εκσυγχρονιστεί. και ο βασικός λόγος είναι ότι κανείς δεν ήθελε πραγματικά να καταργήσει την παλιά τεχνολογία.
Ο Ιάπωνας υπουργός Ψηφιακής Τηλεφωνίας Taro Kono ανακοίνωσε πανευτυχής ότι «κερδίσαμε τον πόλεμο τις δισκέτας!» λέγοντας ότi «είχε θέσει ως στόχο του όταν ανέλαβε τη θέση αυτή, να εξαλείψει την παλιά τεχνολογία όπως για παράδειγμα τη συσκευή φαξ».
Η Ιαπωνία που θεωρείται τεχνολογική δύναμη, τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το παγκόσμιο κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού στις δημόσιες υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, πολλές δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες εξακολουθούν να προτιμούν τις μηχανές φαξ αντί για τα email.
Η δήλωση μάλιστα του Ιάπωνα υπουργού για την πανηγυρική νίκη της δισκέτας, δεν βρήκε την ανταπόκριση που ο ίδιος περίμενε. Αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και συζητήθηκε ευρέως στα ιαπωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κάποιοι σχολίασαν ότι οι δισκέτες είναι «σύμβολο μιας αναχρονιστικής διοίκησης», κάποιοι άλλοι χλεύασαν την κυβέρνηση που ακόμη τις χρησιμοποιεί λέγοντας ότι είναι τόσο ξεπερασμένες που τις γνωρίζουν μόνο οι ηλικιωμένοι».
Βέβαια υπήρχαν κι αυτοί που τις θυμούνται με νοσταλγία λέγοντας «αναρωτιέμαι αν οι δισκέτες θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε ιστότοπους δημοπρασιών».
Οι μαύρες, επίπεδες δισκέτες πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1960 και άρχισαν να εξαφανίζονται τη δεκαετία του 1990 όταν ανακαλύφθηκαν τα στικάκια ή άλλοι νεότεροι τρόποι αποθήκευσης αρχείων.
Μια δισκέτα τρεισήμισι ιντσών θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 1,44 MB δεδομένων. Περισσότεροι από 22.000 τέτοιοι δίσκοι θα χρειαστούν για την αναπαραγωγή ενός memory stick που αποθηκεύει 32 GB πληροφοριών.
Η Sony, ο τελευταίος κατασκευαστής δίσκων, τελείωσε την παραγωγή της το 2011.
Η Ιαπωνία ξεκίνησε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2021 την ψηφιοποίηση της κυβέρνησης παρότι πολλές ιαπωνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να απαιτούν την επικύρωση επίσημων εγγράφων με τη χρήση των παλιών σφραγίδων που ονομάζονται hanko.
Οι Ιάπωνες είναι όμως τόσο προσκολλημένοι στις παραδόσεις που οι Japan Times έγραψε με νοσταλγία ότι «οι άνθρωποι απομακρύνονται από τα γραμματόσημα και τις επιστολές με «παγερό τρόπο».