Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο είναι αφηγητής και παραγωγός του ντοκιμαντέρ, “Ice on Fire” σε σκηνοθεσία της Λέιλα Κόνερς, στο οποίο αναλύεται πώς η τήξη των πάγων της Αρκτικής μας επηρεάζει όλους.
Ο ηθοποιός-παραγωγός και ακτιβιστής για την προστασία του περιβάλλοντος, Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, η σκηνοθέτης Λέιλα Κόνερς και ο σεναριογράφος-σύμβουλος, Θομ Χάρτμαν, οι οποίοι συνεργάστηκαν στο ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον “The 11th Hour” ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους για μια εξαιρετικά πειστική ανάλυση της κλιματικής αλλαγής, που έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί στις 11 Ιουνίου από το HBO.
Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ, διοργανώθηκε στις Κάννες, όπου ο ΝτιΚάπριο προωθούσε και την ταινία “Once Upon a Time in Hollywood” στην οποία πρωταγωνιστεί.
Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους επικεντρώνεται, όπως φανερώνει και ο τίτλος στην ταχεία τήξη των πολικών πάγων στην Αρκτική και τις τρομακτικές επιπτώσεις που έχει αυτή η κατάσταση στον πλανήτη.
Ωστόσο, οι κινηματογραφιστές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη νέα πρόοδο στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές οι τεχνολογίες δημιουργούν ελπίδα ότι ο κόσμος θα μπορούσε ίσως να διατηρήσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας στο επίπεδο των δύο βαθμών Κελσίου, δέσμευση που διατυπώνεται στη Συμφωνία των Παρισίων.
Για όσους συμφωνούν με τον Ντέιβιντ Ουάλας-Ουέλς, συγγραφέα του βιβλίου ”Η Ακατοίκητη Γη” (The Uninhabitable Earth) ότι η κατάσταση είναι ”χειρότερη, πολύ χειρότερη” τότε το Ice on Fire μπορεί να φανεί λίγο υπερβολικά χαρούμενο και ελπιδοφόρο ότι μια ομάδα επιστημόνων, μερικοί από τους οποίους εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ και εξηγούν εύγλωττα το έργο τους, θα μας σώσουν, αναφέρεται σε κριτική του THR.
Στο ντοκιμαντέρ έχουν συμπεριληφθεί γυρίσματα με drone, πρωτότυπο αρχειακό υλικό και στιγμιότυπα από ταξίδια στην Αρκτική, την Αλάσκα, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Κόστα Ρίκα και σε κατεστραμμένες από τις πυρκαγιές περιοχές στη Βόρεια Καλιφόρνια.
Η Κόνερς παίρνει συνεντεύξεις από μια ομάδα επιστημόνων, κάποιοι από τους οποίους συγκεντρώνουν στοιχεία για την αύξηση των επιπέδων CO2 και κάνουν άλλες ανησυχητικές μετρήσεις. Στην ταινία μιλούν δύο πυροσβέστες, ο Τόνι Γκόσνερ και ο Μαρκ Μπασκ, που θυμίζουν με θλίψη ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Σάντα Ρόζα ήταν ό,τι χειρότερο συνάντησαν όλα τα χρόνια που υπηρετούν στο πυροσβεστικό σώμα.
Όμως στο “Ice on Fire”, σύμφωνα με το THR ακόμη πιο ισχυρά μηνύματα από τους ανθρώπους και τα τοπία, μεταδίδουν τα γραφικά που εμφανίζονται στην οθόνη. Όπως λένε, μια εικόνα χίλιες λέξεις, και σε αυτή την περίπτωση τα διαγράμματα και τα κινούμενα εφέ που παρουσιάζονται συμβάλλουν περισσότερο στην αποσαφήνιση της διάστασης της πρόκλησης.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)