Οι μητέρες την εποχή των Νεάντερταλ είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις μία εκ των οποίων ήταν και η προστασία των παιδιών τους από το τσουχτερό κρύο. Μάλιστα το άγχος αυτό των γυναικών ήταν πολύ πιο έντονο από αυτό που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στην μετέπειτα εποχή στην Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν επιστήμονες σε σχετική μελέτη που πραγματοποίησαν. Για τα συμπεράσματά τους μελέτησαν τα δόντια δύο παιδιών Νεάντερταλ, τα οποία ζούσαν στην κοιλάδα του Ροδανού ποταμού στη νοτιοανατολική Γαλλία περίπου 250.000 χρόνια πριν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι προϊστορικοί συγγενείς του ανθρώπου εκτίθεντο σε μόλυβδο.
Η μελέτη δίνει μεταξύ άλλων μια λεπτομερή καταγραφή για το πόσο σκληροί ήταν οι χειμώνες την εποχή εκείνη, λέει η παλαιοανθρωπολόγος, Λέσλεα Χλούσκο από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε έφερε στο φως δύο τουλάχιστον περιστατικά σύντομης έκθεσης σε μόλυβδο κατά τη διάρκεια των πιο ψυχρών περιόδων, πιθανώς λόγω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού από την εισπνοή καπνού από φωτιές που περιείχαν μόλυβδο.
Η ερευνήτρια Κριστίν Όστιν, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή Icahn του όρους Σινά στη Νέα Υόρκη εξήγησε πως παραδοσιακά οι άνθρωποι πίστευαν πως η έκθεση στο μόλυβδο έχει συμβεί μόνο σε πληθυσμούς κατά τη βιομηχανική εποχή, όμως τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι συνέβαινε και προϊστορικά, προτού καν ο μόλυβδος απελευθερωθεί σε μεγάλες ποσότητες στο περιβάλλον.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα με αυτό τον τρόπο, ακόμη και για τη σχέση ενός μωρού Νεάντερταλ με τη…μαμά του. Έτσι, εκτιμούν ότι το ένα παιδί γεννήθηκε την άνοιξη, τόσο αυτό όσο και το άλλο θήλασαν για δυόμισι χρόνια, ενώ και τα δύο φαίνονταν άρρωστα κατά τις πιο κρύες περιόδους.
Οι Νεάντερταλ είναι μέλη της ευρύτερης ανθρώπινης οικογένειας Homo και θεωρούνται «ξαδέρφια» του σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens). Εμφανίσθηκαν στην Ευρώπη πριν τουλάχιστον 400.000 χρόνια και εξαφανίσθηκαν πριν περίπου 30.000 χρόνια.
(Mε πληροφορίες από Sciencemag, National Geographic)