Με την πανδημία του κορονοϊού να μας κρατάει μέσα και η εργασία να έχει «καταλάβει» μέρος του σπιτιού μας, η ζωή μας έχει γίνει λίγο μονότονη.
Για πολλούς ίσως τα Σαββατοκύριακα δεν διαφέρουν πλέον σε τίποτα από τις καθημερινές. Οταν για παράδειγμα το καθιστικό μας έχει γίνει το γραφείο μας, τότε είναι ακόμα πιο δύσκολο να το δούμε σαν τον χώρο χαλάρωσης, που κάποτε ήταν.
Πως μεταμορφώνουμε λοιπόν το σπίτι μας σε χώρο απόδρασης για το Σαββατοκύριακο;
Η HuffPost ήρθε σε επαφή με πέντε αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων, προκειμένου να μοιραστούν μερικές ιδέες, έτσι ώστε να δώσουμε μία διαφορετική εικόνα στο σπίτι μας και να απολαύσουμε το Σαββατοκύριακο που έρχεται.
Εξαφανίζουμε ό,τι έχει σχέση με την δουλειά μας
«Αποτελεί με διαφορά τον βασικότερο κανόνα για να νιώσουμε πως ήρθε το Σαββατοκύριακο», μας λέει η Λούσι Άιρες, από το 22 Interiors, στην περιοχή Στούντιο Σίτι, της Καλιφόρνια.
Τώρα φέρνουμε στο μυαλό μας την τελευταία μας διαμονή σε ξενοδοχείο.
«Θυμάστε αυτό το μοναδικό συναίσθημα που έχουμε όταν φτάνουμε στο λόμπι του ξενοδοχείου και μετά ανοίγουμε την πόρτα του δωματίου μας; Όλα είναι τακτοποιημένα και καθαρά. Αυτό το συναίσθημα ψάχνουμε. Της τάξης, της καθαριότητας και κατ′ επέκταση του χώρου που δημιουργείται μέσα από αυτό».
Βάζουμε λάπτοπ, χαρτομάνι και ό,τι άλλο σχετίζεται με την εργασία μας εκτός του οπτικού μας πεδίου. Αυτά όλα δεν μας είναι χρήσιμα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Και μια και έχουμε μπει σε πνεύμα καθαριότητας και τάξης, καλό θα ήταν προχωρήσουμε στο μπάνιο, στο κομοδίνο στο υπνοδωμάτιο και βέβαια στο τραπέζι του καφέ, αυτό δηλαδή, που συνήθως βρίσκεται, ανάμεσα σε εμάς και την τηλεόραση.
Μετατρέπουμε το σημείο του σπιτιού μας, που αγαπάμε περισσότερο, σε ένα χώρο που θα μας άρεσε να χαλαρώνουμε κάθε Σαββατοκύριακο
Τώρα που βάλαμε σε τάξη το σπίτι, προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι να βρούμε τον χώρο εκείνο στον οποίο νιώθουμε πιο οικεία.
Οπως μας λέει η Κάμι Γκρέι, από το Πόρτλαντ Όρεγκον, όποιος και αν είναι αυτός, τώρα είναι η στιγμή να τον μετατρέψουμε σε μία μικρή όαση.
«Βάζουμε μαξιλάρια ή μαξιλάρες εφόσον αυτές υπάρχουν και ένα καλάθι με κουβέρτες. Προσθέτουμε όλα όσα χρειαζόμαστε που μας χαλαρώνουν, όπως μουσική, τράπουλα, επιτραπέζια ή παζλ».
«Ανάβουμε κεριά και ετοιμάζουμε το προσωπικό μας μπαρ. Μόνο που μαζί με τα ποτά χρειαζόμαστε και κάτι να φάμε. Ένα πλατό με τυριά, αλλαντικά, κράκερς και λαχανικά, είναι ότι χρειάζεται. Λίγη σοκολάτα για γλυκό είναι πάντα απαραίτητη. Μόνο που εδώ παίζει ρόλο η λεπτομέρεια. Συνεπώς το πλατό μας πρέπει να έχει μία εικόνα αισθητικής φύσεως».
Τώρα, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί, προς τι όλη αυτή η «κινητοποίηση»;
«Γιατί αξίζει», υποστηρίζει η Γκρέι.
«Επενδύουμε χρόνο και ενέργεια στον εαυτό μας και στην ζωή μας, μετατρέποντας το Σαββατοκύριακο σε μία ιεροτελεστία. Σπάμε με αυτό τον τρόπο την μονοτονία της καθημερινότητας. Βέβαια αυτά όλα δεν τα κάνουμε άλλες μέρες, αλλά περιμένουμε να έρθει η Παρασκευή για να τα επαναλάβουμε. Ετσι διατηρούμε ζωντανό το συναίσθημα της προσμονής και του ενθουσιασμού».
Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε άνθρωποι και οι καλές και οι κακές στιγμές πάντα θα υπάρχουν.
Φτιάχνουμε την ατμόσφαιρα με μουσική
«Η μουσική είναι βασικό συστατικό στην όαση μας. Διαλέγουμε ένα playlist ή δημιουργούμε το δικό μας», μας προτείνει η Γκρέι.
Γινόμαστε δημιουργικοί με τον χώρο μας
Με άλλα λόγια όπως λέει η Τζέσικα Χέλγκερσον, αν για παράδειγμα τρώμε στην κουζίνα, ας αλλάξουμε χώρο και ας φάμε στην τραπεζαρία ή στο καθιστικό. Ο καφές μας το πρωί, ας τον απολαύσουμε στο μπαλκόνι ή μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο.
Δημιουργούμε χώρο για σωματική άσκηση
Καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε την γυμναστική μας ή την σωματική μας άσκηση έτσι όπως θα θέλαμε, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, κάτι που πολλοί από εμάς απολαμβάναμε τα προ-κορονοϊού Σαββατοκύριακα, μπορούμε να βρούμε κάποιο σημείο που να γίνει ένα μικρό γυμναστήριο.
«Προσθέτοντας μερικά όργανα γυμναστικής, μας βοηθάει να ξεχάσουμε την καθημερινή ρουτίνα και μπούμε εγκεφαλικά στο γυμναστήριο», μας συστήνει η Τζέσικα ΜακΚάρθι, ιδιοκτήτρια του JAM Creative Studio.
Φέρνουμε την άνοιξη στο σπίτι μας με λουλούδια
Η άνοιξη ήρθε. Πολλά από τα λουλούδια έχουν αρχίσει και ανθίζουν στην γειτονιά μας.
«Την επόμενη φορά που θα βγούμε για ένα μικρό περίπατο θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο σπίτι με ένα μικρό μπουκέτο από λουλούδια που μαζέψαμε στον δρόμο», προτείνει η Τζέσικα Χέλγκερσον.
«Μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα βάζο με νερό. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε τα μπουμπούκια να ανθίζουν αλλά και την όλη εξέλιξη ενός λουλουδιού, κάτι που στους κανονικούς μας ρυθμούς ζωής δεν είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε».
Αξιοποιούμε το μπαλκόνι μας
Αν είμαστε τυχεροί να έχει το σπίτι μας βεράντα ή μικρό μπαλκόνι, τώρα είναι η ώρα να το ομορφύνουμε και να του δώσουμε άλλο χρώμα.
«Βάζουμε μαξιλάρια στις καρέκλες, συνεχίζουμε με κάποια γλάστρα, κάποιο κερί και αν έχουμε και χαλί που μπορούμε να στρώσουμε προκειμένου να την πέσουμε κατάχαμα, τότε έχουμε το τέλειο μπαλκόνι», προτείνει η Γρέις Ντε Λα Ρού, από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.
«Προσθέτοντας χρώμα στο μπαλκόνι μας το κάνουμε πιο φιλόξενο, πιο ζεστό. Ετσι προσθέτουμε έναν ακόμα χώρο στο σπίτι μας για χαλάρωση. Άλλωστε κάθε χώρος στην παρούσα φάση, παίζει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο».
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.
Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.