ΙΕΑ: Προβλέπει νέα εκτόξευση των τιμών της ενέργειας τον χειμώνα - Κίνδυνος μπλακ άουτ

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ εκτιμά ό9τι η Κίνα θα εκτινάξει και φέτος τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη.
Open Image Modal
Victor Fraile Rodriguez via Getty Images

Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να επαναφέρει την οικονομία και τον πληθωρισμό στις ράγες, οι προβλέψεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ ανάβει νέες φωτιές.

Σε συνέντευξή του στο BBC υποστηρίζει ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι για την Ευρώπη ενεργειακά δύσκολος καθώς οι τιμές ενδέχεται να εκτοξευθούν και πάλι αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να επιδοτήσουν ξανά τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Κίνα θα καθορίσει τις τιμές

Το ενδεχόμενο μπλάκ άουτ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν έχει αποφευχθεί» εκτιμά ο Φατίχ Μπιρόλ ο οποίος θεωρεί ότι καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της Κίνας στην νέα ενεργειακή κρίση.

«Σε ένα σενάριο όπου η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζει πολλή ενέργεια από τις αγορές και έχουμε έναν σκληρό χειμώνα, μπορεί να δούμε ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που με τη σειρά του θα επιβαρύνει επιπλέον τους καταναλωτές» αναφέρει..

Κι ενώ η παγκόσμια αγορά ενέργειας φαίνεται να ομαλοποιείται η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου με τους Κινέζους να εκπλήσσονται και οι ίδιοι πως οι εισαγωγείς συνεχίζουν να συνάπτουν μακροχρόνια συμβόλαια μαζί τους..

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Κίνα θα είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG στον κόσμο για το 2023 γεγονός που θα δυσκολέψει την Ευρώπη να συγκρατήσει τις τιμές της ενέργειας και τον επόμενο χειμώνα και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

 Φόβοι για νέα αύξηση του πληθωρισμού

Το ενδεχόμενο νέας εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας στα περυσινά επίπεδα είναι σίγουρα ένα σενάριο που δεν θέλουν ούτε κυβερνήσεις αλλά ούτε και νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ξανα ζήσουν.

Εάν μπορέσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση, τα υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη φθίνουσα ζήτηση, πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη συζητήσεις με τους διευθύνοντες συμβούλους βρετανικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Όμως ο επικεφαλής της ΙΕΑ εντοπίζει και στρατηγικά λάθη από πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών, όπως η τεράστια εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία για την ενέργεια.

 Μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου 

Σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας των πολύ υψηλών τιμών και το ρόλο της Ρωσίας.

 Η κατανάλωση το 2024 θα αυξηθεί στο μισό σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ θα κορυφωθεί μέσα στη δεκαετία καθώς η παραγωγική ικανότητα θα αυξάνεται και οι αγορές θα παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες έως το 2028.

 «Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο πρόκειται να επιβραδυνθεί σχεδόν να μηδενιστεί τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η υπηρεσία και προσθέτει: «Η στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, με μια κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εν όψει πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας». Σήμερα το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

Πηγές BBC, Bloomberg